Nephrolepis exaltata ‘Bostoniensis’: krulvaren met een hoge wow-factor

Helga Kluiter
|
29/06/2022
Krulvaren Nephrolepis exaltata Bostoniensis

Kun je de naam van de krulvaren Nephrolepis exaltata ‘Bostoniensis’ lastig uitspreken, dan mag je ook gewoon Bostonvaren zeggen. De indrukwekkende geveerde bladeren kunnen bijna een meter lang worden en brengen elke kamer in junglesfeer – een echte blikvanger!

Lees verder na de advertentie

Krulvaren standplaats

Nephrolepis exaltata verpotten

Oorspronkelijk komt de krulvaren uit de tropische streken in Zuidoost-Azië en Nieuw-Zeeland. De Nephrolepis exaltata ‘Bostoniensis’ houdt dan ook van halfschaduw en een hoge luchtvochtigheid. Zet hem dus niet op een zonnige vensterbank of in de tocht en laat hem niet uitdrogen. Aangezien een kleine pot sneller uitdroogt, kun je de plant na de aankoop beter meteen verpotten naar een grotere pot.

Wekelijks handige plantentips in je mail

Iedere week de beste plantentips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Krulvaren verzorging

krulvaren verzorging

De Bostonvaren heeft niet alleen weelderig, stoer en veerkrachtig blad, maar is ook haast niet stuk te krijgen. Geen wonder dat hij zo populair is! Krulvarens doen het goed in vochtige badkamers en keukens. Zet je ze ergens anders, benevel ze dan een paar keer per week met een plantenspuit.

Lees verder na de advertentie

Geef je plant in de zomer een lekker bad door de hele pot in een teil met water te zetten. Laat het water helemaal weglopen voor je de plant weer in de bloempot zet.

Knip dode bladeren vanaf de basis weg, zodat er nieuw blad kan groeien. Bemest de varens van de lente tot de vroege herfst eenmaal per maand met een verdunde vloeibare kamerplantenvoeding.

Krulvaren luchtzuiverend

Van krulvarens, en dus ook de Nephrolepis exaltata ‘Bostoniensis’, is bekend dat ze de lucht helpen zuiveren en formaldehyde uit lijm, verf, gaskachels en meubels absorberen.

Bostonvaren (Nephrolepis) vermeerderen

krulvaren delen

Krulvarens kun je vermeerderen uit sporen, maar het is veel makkelijker om ze te delen. Zo pak je dat aan: 

Stap 1: Snijd de kluit doormidden

Haal de varen uit de pot. Leg hem op zijn kant en controleer of hij volwassen genoeg is om te worden gedeeld ? hij moet veel vezelachtige wortels hebben. Hou de plant vast en snij met een mes voorzichtig dwars door het midden van de plant, van jezelf af.

TIP: Je kunt de plant makkelijker delen als je hem omlaag houdt en uit elkaar duwt terwijl je de wortels doorsnijdt.

Stap 2: Losse delen opnieuw planten

Vul een pot die iets groter is dan de wortelkluit voor de helft met potgrond (vier delen universele potgrond en één deel zand). Zet de varen in de pot en vul de gaten op met de pot­grondmix. Druk de grond voorzichtig aan, geef water en herhaal dit met de andere planthelft.

Meer kamerplanten vermeerderen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu