Welke soorten begonia zijn het mooist? 6 kandidaten

Begonia rex is een van de begonia soorten met prachtige bladeren

Begonia’s zijn echte tuinklassieker, zowel binnenshuis als in de tuin. We stellen je voor aan zes prachtige soorten begonia en tot welke subgroep van de Begonia-familie ze horen.

Lees verder na de advertentie

Welke soorten begonia zijn er?

Je kunt de Begonia-familie opdelen in vier subgroepen: knolbegonia’s, struikbegonia’s, winterharde begonia’s en bladbegonia’s. Dit zijn een paar van hun eigenschappen:

  • Knolbegonia: groeit uit een knol, heeft grote bloemen in felle kleuren, bloeit hele zomer tot in de herfst, geschikt voor potten en hangmanden, niet winterhard.
  • Struikbegonia: wortelkluit met dunne wortels, soorten als scheefblad en klimmende begonia’s vallen binnen deze categorie, niet winterhard, geschikt voor potten en manden, binnen overwinteren.
  • Winterharde begonia: kleine bloemen, geschikt voor border of potten, sterft bovengronds af in de winter, winterhard.
  • Bladbegonia: opvallend blad, kamerplant en eventueel zomerse buitenplant, niet winterhard.

Lees ook meer over deze soorten begonia in onze complete gids voor begonia.

Welke begonia kies jij?

Struikbegonia

Het is goed om rekening houden met de plek waar jij jouw plant wilt neerzetten wanneer je kiest uit verschillende soorten begonia. Zoek je een plant voor binnenshuis die er het hele jaar mooi uitziet? Dan is een bladbegonia een goede keuze. Een struikbegonia daarentegen past beter als plant voor een hangmand, ofwel binnen of buiten.

Knolbegonia is een mooie toevoeging aan je zomertuin in een pot of border, maar moet wel beschut of binnen overwinteren. Je kunt de bollen dan uitgraven en overhouden. Een winterharde begonia kun je juist weer laten staan in de koude maanden.

Lees verder na de advertentie

6 soorten begonia’s: van klassiek tot verrassend modern

Nu je weet welke soorten begonia’s er zijn, ben je misschien ook wel benieuwd naar welke soorten mooi staan in jouw huis en tuin. Dit zijn zes van de mooiste soorten begonia.

1. Begoniamaculata of ‘Angel Wing’

Van de soorten begonia valt 'Angel Wing' of Begonia maculata op door zijn lange bladeren met witte stippen en een rode onderkant
Foto: Feey / Unsplash. Foto is bijgesneden.

Deze bekende, gestippelde soort begonia zie je veel als kamerplant. Begonia maculata is een tropische bladbegonia met zilverkleurige stippen en bladeren met een rode onderkant. Ze kunnen zelfs nog kleine witte of roze bloemen aanmaken in de zomer onder de juiste omstandigheden. Ideaal voor een vochtige, warme ruimte zoals een badkamer met genoeg indirect zonlicht. De soort wordt ook wel ‘Angel Wing’ genoemd.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

2. Begonia rex

Begonia rex is een van de begonia soorten met prachtige bladeren

Het is een bekende kamerplant om zijn decoratieve bladeren: Begonia rex. Met mooie kleuren en tekeningen steelt deze plant de show. Van de soorten begonia is dit een variant die minder goed tegen kou kan en daarom beter binnen gedijt dan buiten. Je kunt deze bladbegonia ook voor een gedeelte van de tijd buiten zetten als het warm genoeg is en hem naar binnen halen als het kouder wordt.

Tip! Heb je al een Begonia rex en wil je er meer? Lees ons artikel over Begonia rex stekken en maak meerdere planten uit één plant.

3. Begonia masoniana

De masoniana heeft opvallend blad

Een bladbegonia die een zeer opvallende tekening heeft, is toch wel Begonia masoniana. De donkere randen en tekening in het midden van de harige blaadjes steken af tegen felgroen. Deze kamerplant voegt een onverwacht element toe aan je huis of zomertuin.

4. Begonia ‘Waterfall’

Deze prachtige knolbegonia heeft grote, felgekleurde, dubbele bloemen die de hele zomer bloeien. Een goede kandidaat voor een hangmand, waar hij vervolgens uit kan stromen met watervallen van bladeren en bloemen, zoals de naam ‘Waterfall’ al aangeeft. Deze soort heeft in de vorm van de bloemen ook wel iets weg van fuchsia.

5. Begonia ferox

Zoek je een plant met blad maar ook met stekels? Dan is Begonia ferox de perfecte match! Deze bijzondere bladbegonia heeft lichter groen blad met donkerder groene stekels. In zijn verschijning heeft de soort ook wel iets weg van aasbloemen, maar dan zijn het de bladeren en niet de bloemen die een bijzondere textuur hebben. Deze tropische begonia staat goed als kamerplant.

6. Begonia grandis

Een van de weinige winterharde soorten begonia is Begonia grandis
Foto: Agnes Monkelbaan / Wikimedia. CC BY 4.0.

De enige winterharde begonia-soort die je tegenkomt in Nederlandse tuinen, is Begonia grandis. Veel begonia’s zijn tropisch en daarmee niet bestand tegen onze winters, maar deze soort sterft in de winter af en komt in het voorjaar weer op. Zo geniet je in de zomer van massa’s kleine bloemen aan je vaste plant.

Lees meer over begonia’s

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu