Knolbegonia’s overwinteren: zo pak je dat aan
Knolbegonia’s houden niet van vorst. Gelukkig kun je een knolbegonia overwinteren. Dat is helemaal niet zo ingewikkeld. Zo lang je maar een vorstvrije plek hebt om ze op te slaan, komt het goed.
Knolbegonia’s overwinteren werkt ongeveer hetzelfde als met dahlia’s. Voor of net na de eerste (lichte) nachtvorst knip je de oude stengels af tot dicht bij de grond. Vervolgens haal je de knol voorzichtig uit de grond. Let erop dat je de knol niet kneust of snijdt, want dat zijn de plekken die gevoelig zijn voor rot in de winter.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Knolbegonia overwinteren: opslag
Leg de knollen een aantal weken op de kop op een koele, droge plek om te drogen. Daarna kun je ze, met de bovenkant naar boven, op hun definitieve plek leggen. Het liefst op een koele plek zoals een kelder. Bewaar ze bijvoorbeeld in een bak met droog zand. Ook kun je ervoor kiezen om je knollen, net zoals bij dahlia’s, in te pakken in kranten. De knollen hebben geen licht nodig.
Laat je niet verleiden tot het wassen of schoonspoelen van de knollen, want dat leidt vrijwel zeker tot het rotten van de knollen.
Lees verder na de advertentie
Na IJsheiligen kun je de knollen weer buiten uitplanten.