Knolbegonia’s overwinteren: zo pak je dat aan

Linda Passies
|
28/11/2023
knolbegonia overwinteren

Knolbegonia’s houden niet van vorst. Gelukkig kun je een knolbegonia overwinteren. Dat is helemaal niet zo ingewikkeld. Zo lang je maar een vorstvrije plek hebt om ze op te slaan, komt het goed.

Lees verder na de advertentie

Knolbegonia’s overwinteren werkt ongeveer hetzelfde als met dahlia’s. Voor of net na de eerste (lichte) nachtvorst knip je de oude stengels af tot dicht bij de grond. Vervolgens haal je de knol voorzichtig uit de grond. Let erop dat je de knol niet kneust of snijdt, want dat zijn de plekken die gevoelig zijn voor rot in de winter.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Knolbegonia overwinteren: opslag

Leg de knollen een aantal weken op de kop op een koele, droge plek om te drogen. Daarna kun je ze, met de bovenkant naar boven, op hun definitieve plek leggen. Het liefst op een koele plek zoals een kelder. Bewaar ze bijvoorbeeld in een bak met droog zand. Ook kun je ervoor kiezen om je knollen, net zoals bij dahlia’s, in te pakken in kranten. De knollen hebben geen licht nodig.

Laat je niet verleiden tot het wassen of schoonspoelen van de knollen, want dat leidt vrijwel zeker tot het rotten van de knollen.

Lees verder na de advertentie

begonia knol overwinteren

Na IJsheiligen kun je de knollen weer buiten uitplanten.

Meer lezen over het overwinteren van je planten:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu