Checklist voor de tuin: week #15

Helga Kluiter
|
08/04/2024
Hanmatig fruitboom bestuiven

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten en bloemen kun je op dit moment zaaien? Welke klus in de moestuin mag je écht niet langer uitstellen? En is dit het geschikte moment om die ene boom of struik te snoeien? Met onze handige checklist voor de tuin doe je wekelijks een verse dosis ideeën en inspiratie op.

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in april, week 15

Dit kun je deze week allemaal doen in de tuin:

Biodiversiteit

Vlindertuin maken
 • Het was afgelopen jaar een historisch slecht vlinderjaar. Kom je dus rupsen tegen, laat ze dan vooral met rust. Vogels voeren ze graag aan hun jongen en alle rupsen die de kans krijgen om tot vlinder uit te groeien, zijn belangrijk voor het voortbrengen van een nieuwe generatie.

Meer lezen:

Lees verder na de advertentie

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige checklists, (moes)tuintips en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Kamer- en kasplanten

larven taxuskever
 • De larven van taxuskevers eten ondergronds van je plantenwortels. Vooral in potten richten ze vaak aanzienlijke schade aan. Controleer de aarde van je kasplanten die niet willen groeien op larven. Je kunt indien nodig de taxuskever bestrijden met aaltjes.
 • Je vensterbanken en kweektafels worden vanaf nu nóg voller, want veel zaailingen staan klaar om verspeend te worden. Doe dat zodra ze hun eerste echte blaadjes laten zien.

Kweken

siertabak (Nicotiana)
 • Tabaksplanten (Nicotiana) hebben een verleidelijke geur die in de avond nog nadrukkelijker aanwezig is. Zaai nu je zaden voor en plant ze na IJsheiligen in de buurt van je terras – in potten of in de vollegrond.
 • Plant deze maand de bollen van kliplelies (Nerine), zodat ze komend najaar hun prachtige bloemen zullen laten zien.

Moestuin

Hanmatig fruitboom bestuiven
 • In een nat voorjaar zijn er soms niet voldoende insecten om je fruitbomen te bestuiven. Bestuif in dat geval je fruitbomen met de hand, met behulp van een kwastje.
 • Komen er veel zaailingen dicht bij elkaar op, bijvoorbeeld bij bieten, wortelen en radijsjes, dun ze dan uit. De overgebleven planten krijgen zo meer ruimte om zich te ontwikkelen. De uitgedunde zaailingen kun je aan je salades toevoegen.

Snoeien

 • In principe hoef je een camelia niet te snoeien, maar als het toch moet (bijvoorbeeld omdat hij te groot is geworden), snoei hem dan na de bloei.
 • Dun perziken en nectarines die veel vrucht hebben gezet uit, zodat er ongeveer 10 cm tussen elke vrucht zit.

Tuinklussen

De beweegbare planken voor de voorkant van de compostbak
 • Maak of koop een compostbak, zodat je zo veel mogelijk groenafval zelf kunt composteren. Het is trouwens ook een goede plek om slakken te deponeren als je ze liever niet doodt..
 • Ligt je gazon er slecht bij, leg dan nu nieuwe graszoden of repareer beschadigde plekken.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu