Checklist voor de tuin: week #14

Helga Kluiter
|
01/04/2024
de tuin in april

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten en bloemen kun je op dit moment zaaien? Welke klus in de moestuin mag je écht niet langer uitstellen? En is dit het geschikte moment om die ene boom of struik te snoeien? Met onze handige checklist voor de tuin doe je wekelijks een verse dosis ideeën en inspiratie op.

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in april, week 14

Dit kun je deze week allemaal doen in de tuin:

Biodiversiteit

maarts viooltje liggend
Foto: NL Bloeit
  • Overweeg om wat nuttige wilde bloemen – die vaak worden gezien als onkruid – te laten groeien. Denk aan madeliefjes, klaver, dovenetel, gewone brunel en maarts viooltjes (foto). Ze bieden namelijk nectar voor insecten en voedsel voor hun larven en scharrelende vogels. Bovendien: ze zijn eigenlijk heel mooi!

Lees verder na de advertentie

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige checklists, (moes)tuintips en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Kamer- en kasplanten

Petunia planten in hangmanden past goed bij bepaalde petunia-soorten.
  • Ben je een beetje enthousiast geweest met het kopen van zomerperkgoed? Beplant gerust je hanging baskets en potten alvast, maar laat de planten nog even in de kas staan tot na IJsheiligen.
  • Houd je kas strak bij om al je groeiende planten gezond te houden. Verwijder steeds verwelkte bloemen en dode bladeren zodra je ze ziet, zodat schimmels er geen vat op krijgen.

Kweken

Foto via Wikimedia Commons/Tangopaso, publiek domein.
  • Ze worden ook wel heel toepasselijk hazenstaartjes genoemd: het siergras Lagurus ovatus. Het is een heerlijk plantje tussen andere eenjarige en vaste planten, maar ook in de pluktuin voor al je (droog)boeketten. Zaai ze nu voor: het kan zowel binnen al rechtstreeks op zijn uiteindelijke plek.
  • Je kunt cosmea (Cosmos bipinnatus) inmiddels buiten voorzaaien. Zaai wat zaadjes in een zaaitray in de koude kas. Mooie soorten cosmea zijn onder andere Cosmos ‘Apricotta’, ‘Purity’ en ‘Sea Shells’, maar er is nog veel meer keuze.

Moestuin

prei zaaien
Foto: Jason Ingram
  • Wil je komende herfst prei oogsten, dan kun je het beste nu beginnen. Zaai de preizaden vanaf april rechtstreeks in ondiepe zaaigeultjes. Of zaai ze voor in trays in de koude kas om ze later uit te planten.
  • Erwten zijn ontzettend makkelijk te kweken en zijn vroeg in de zomer oogstklaar. Rechtstreeks erwten zaaien kan, maar muizen zijn er dol op en graven ze vaak op. Voor de zekerheid kun je ze dus ook in een koude bak voorzaaien en uitplanten zodra ze ongeveer 15 cm hoog zijn.

Snoeien

fuchsia snoeien
  • Groeien er onderaan je winterharde fuchsia’s nieuwe scheuten, dan kun je de oude takken wegsnoeien tot de grond.
  • Veel hortensia’s zijn inmiddels uitgelopen, dus het is tijd om ze te snoeien. Let wel op, want niet alle soorten moet je nu terugknippen.

Tuinklussen

  • Zet alvast (stevige!) klimrekken neer of maak ze zelf, zodat je snel groeiende eenjarige klimplanten (zoals hier op de foto de Lathyrus in de tuin van Marieke Nolsen) meteen omhoog kunnen klauteren zodra je ze op hun definitieve plek uitplant.
  • Veel kwekerijen openen vanaf eind maart weer hun kasdeuren. Ga dus langs bij je lokale kweker en koop nu je favoriete planten.
Meer lezen over:
Tuinklussen
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu