Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten en bloemen kun je op dit moment zaaien? Welke klus in de moestuin mag je écht niet langer uitstellen? En is dit het geschikte moment om die ene boom of struik te snoeien? Met onze handige checklist voor de tuin doe je wekelijks een verse dosis ideeën en inspiratie op.
Lees verder na de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in maart, week 13
Dit kun je deze week allemaal doen in de tuin:
Biodiversiteit
- Heb je met de paasdagen veel eierschalen over? Gooi ze niet weg, maar gebruik ze om slakken te bestrijden. Die houden niet van de scherpe randjes, dus leg de fijngemaakte schalen om je meest kwetsbare planten. Je kunt de verpulverde schalen trouwens ook mengen met potgrond en dat bij planten doen die meer calcium nodig hebben.
- Ga je voor het eerst weer gras maaien, laat het maaisel dan drogen en leg het in een droog hoekje van de tuin. Wellicht dat je zo een hommelkoningin aanmoedigt om daar een kolonie te stichten. En ook hazelwormen (die eten slakken!) komen hier mogelijk opwarmen.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort handige checklists, (moes)tuintips en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Kamer- en kasplanten
- Controleer zaailingen in de kas regelmatig op bladluis, want deze beestjes kunnen in kassen prima overwinteren. Een van de eerste tekenen is honingdauw. Kom je plakkerig spul tegen, neem dan meteen (biologische!) maatregelen om de bladluis te bestrijden.
- Zaai je plantjes eens voor in geperste kokostabletten of schijfjes. Ze zijn plasticloos en turfvrij, en makkelijk te gebruiken: voeg water toe, zie hoe het tablet opzwelt, en stop je zaadje erin. De zaailingen kun je later met potje en al uitplanten.
Kweken
- Er zijn veel mooie soorten Calendula (goudsbloemen) en je kunt ze nu prima buiten in een koude bak voorzaaien. Probeer bijvoorbeeld de variëteiten Calendula officinalis ‘Touch of Red Buff’, ‘Orange Flash’ of ‘Indian Prince’ – of natuurlijk het ‘gewone’ origineel.
- Vergroot je kans op zaaisucces door het zaaien van (pluk)bloemen te spreiden. Zo loop je minder risico op een volledig mislukt seizoen als een partij niet lukt. En als alles wél opkomt? Dan heb je een langer bloeiseizoen!
Moestuin
- Heb je je vroege aardappelen voorgekiemd, dan zijn ze nu ongeveer klaar om te poten. Hebben je piepers nog geen uitlopers, dan kun je ze ook poten. Alleen zal het dan wat langer duren voor ze opkomen.
- Bieten ontkiemen al bij redelijk lage temperaturen tussen de 7 en 10 graden. Zaai dus alvast een eerste portie in de vollegrond voor een smakelijke vroege oogst.
Meer lezen: Rode bieten zaaien: deze methode werkt altijd
Snoeien
- Zodra je varens nieuwe groei beginnen te produceren, kun je het oude blad snoeien. Knip het af bij de basis en pas op dat je niet knipt in de nog opgerolde nieuwe varenkrullen.
- Knip alle dode stengels van je vaste planten terug. De dode, droge plantenresten kun je makkelijk in stukjes breken en over de bodem strooien. Het verteert vanzelf en wordt door de wormen verder afgebroken in de grond.
Tuinklussen
- Verpot vijverplanten die inmiddels hun mandjes dreigen te ontgroeien, voordat ze wortelen in de vijvergrond buiten hun pot. Zo houd je de planten groeikrachtig en gezond.
- Nu is de tijd om je borders te reorganiseren. Wil je vaste planten verplaatsen, haal ze dan nu omhoog, deel je vaste planten eventueel en herplant alles op de gewenste plek. Geef tot slot water.