Checklist voor de tuin: week #12

Helga Kluiter
|
18/03/2024
De tuin in maart, week 12 (2024)

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten en bloemen kun je op dit moment zaaien? Welke klus in de moestuin mag je écht niet langer uitstellen? En is dit het geschikte moment om die ene boom of struik te snoeien? Met onze handige checklist voor de tuin doe je wekelijks een verse dosis ideeën en inspiratie op.

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in maart, week 12

Dit kun je deze week allemaal doen in de tuin:

Biodiversiteit

vogels voeren in de lente
Afbeelding van Carola68 Die Welt ist bunt…… via Pixabay
 • Vroeger meende men dat je vogels in de lente niet meer moest bijvoeren, maar die mening is bijgesteld. Vogels zijn druk met het bouwen van nesten, dus juist nu kunnen ze wel wat extra’s gebruiken! Geef ze het liefst eiwitrijk en kalkrijk voedsel – zoals fijngestampte eierschalen en meelwormen.

Lees verder na de advertentie

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige checklists, (moes)tuintips en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Kamer- en kasplanten

zaaien in de kas
Foto: Sarah Cuttle
 • Zet in de kas planten bij elkaar die dezelfde verzorging nodig hebben. Water geven gaat dan een stuk sneller. En zet kleine potjes bij elkaar in een grotere bak of krat, dan kun je ze eenvoudig verplaatsen.
 • Je kunt heel eenvoudig meer exemplaren van je bladbegonia’s maken door bladstekken te maken. Zo vul je je huis snel met allerlei prachtige kleuren en bladvormen – of heb je een leuk cadeautje om weg te geven.

Kweken

Uitgebloeid bollen: narcissen koppen
 • Verwelkende narcissen zien er niet meer zo vrolijk uit … Kop de verwelkte bloemen, net onder de bolling van het bloemhoofd. Zo kan de bloembol alle energie weer opnemen voor volgend jaar.
 • Als je eerder dahlia’s hebt voorgetrokken, zouden ze inmiddels groene uitlopers moeten hebben. Als die ongeveer 8 cm zijn, kun je de dahlia’s stekken en verder opkweken.

Moestuin

Bartelly tomaten zaaien
Foto: De Bolster
 • Abonnees van Gardeners’ World magazine ontvingen bij het maartnummer gratis biologische tomatenzaadjes van De Bolster. Heb je een kas, dan kun je vanaf nu deze Bartelly-zaadjes (maar ook andere tomatensoorten) zaaien. Geen kas? Wacht dan nog twee weekjes.
 • Pastinaken vragen een lang groeiseizoen. Warm de grond sneller op met behulp van wat zwart plastic (zoals een oude potgrondzak), zodat je over een paar weken kunt beginnen met zaaien.

Snoeien

Snoei de hortensia terug
Snoei de hortensia terug.
 • Het is tijd om hortensia’s te snoeien! Snoei deze maand Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ en pluimhortensia’s. Wanneer je andere soorten hortensia’s snoeit, lees je in het artikel: Hortensia snoeien: wanneer en hoe pak je dat aan?
 • Trim de graskanten zodra je gazon weer groeit. Zo voorkom je dat het gras steeds verder je borders en perken overneemt.

Tuinklussen

korenbloemen zaaien
 • Als je (wilde) bloemen rechtstreeks zaait in je borders, meng het zaad dan met een beetje scherp zand. Zo zie je beter waar je precies gezaaid hebt.
 • Groenbemesters die de winter hebben doorstaan kun je nu kortwieken en door de grond werken. Je moestuinbedden zijn dan snel zaaiklaar.
Meer lezen over:
Tuinklussen
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu