Checklist voor de tuin: week #11

Helga Kluiter
|
11/03/2024
Canna planten

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten en bloemen kun je op dit moment zaaien? Welke klus in de moestuin mag je écht niet langer uitstellen? En is dit het geschikte moment om die ene boom of struik te snoeien? Met onze handige checklist voor de tuin doe je wekelijks een verse dosis ideeën en inspiratie op.

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in maart, week 11

Dit kun je deze week allemaal doen in de tuin:

Biodiversiteit

Vleermuizen in de tuin kun je op verschillende plekken tegenkomen
Denley Photography / Unsplash.
 • De eerste vleermuizen fladderen inmiddels weer door de avondschemering. Je doet deze insectenjagers niet alleen een groot plezier met water in je tuin, maar ook met inheemse planten die lokale insecten lokken waarmee de vleermuizen zich kunnen voeden.

Lees verder na de advertentie

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige checklists, (moes)tuintips en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Kamer- en kasplanten

canna
Canna ‘Phaison’, met dank aan West Dean Gardens.
 • Canna (bloemriet) die je in de winter hebt overgehouden, kun je verpotten. Geef de bollen verse potgrond, water en zet ze op een warme, vochtige plek om ze aan te sporen tot groei.
 • Voorkom dat kamerplanten scheef groeien door ze wekelijks een kwartslag te draaien. Zo groeien ze gelijkmatig naar het licht en behouden ze een nette vorm.

Kweken

dahlia knollen
 • Als je dahliaknollen de winter niet hebben overleefd (bijvoorbeeld omdat ze beschimmeld zijn geraakt), koop dan nu verse knollen. Trek er ook meteen een paar voor om stekken van te nemen en je collectie dahlia’s snel aan te vullen.
 • Plant lelies en andere zomerbloeiende bollen in potten. De ananasplant (Eucomis) kan wel wat vorst hebben, maar de meeste zomerbollen kun je beter vorstvrij houden.

Moestuin

bloemenweide aanleggen: onkruid verwijderen
 • Zodra het ook maar wat warmer wordt in het voorjaar, schiet het woekerende onkruid weer massaal uit de grond. Bedwing de plantjes nu ze klein zijn door regelmatig te wieden. Dat is nu een stuk makkelijker dan wanneer ze groot en sterk zijn.
 • Wil je voorkomen dat slakken je aardbeien straks oppeuzelen, plant ze dan vanaf nu in hangmanden buiten het bereik van onze slijmerige vrienden.

Snoeien

Jasminum nudiforum
 • Is je winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) uitgebloeid, snoei hem dat terug en bind de takken goed aan. Zo houd je de struik netjes en krijg je volgend jaar weer meer nieuwe bloemen.
 • Wanneer de bloei van je winterheide op zijn retour is, kun je de planten snoeien. Zo houd je ze klein en compact.

Tuinklussen

kopertape tegen slakken
 • Controleer na een winter met vorst, regen en wind of de boompalen bij je bomen nog stevig staan en niet verrot zijn. Zorg er ook voor dat boombanden niet te strak zitten.
 • De eerste hosta’s piepen boven de grond uit.Tijd om maatregelen te nemen tegen slakken! Barrières van kopertape werken tegen veel slakken, maar zitten er eitjes in de grond, dan kun beter aaltjes gebruiken om ze te bestrijden.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu