Checklist voor de tuin: week #10

Helga Kluiter
|
04/03/2024
Vaste planten snoeien

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten en bloemen kun je op dit moment zaaien? Welke klus in de moestuin mag je écht niet langer uitstellen? En is dit het geschikte moment om die ene boom of struik te snoeien? Met onze handige checklist voor de tuin doe je wekelijks een verse dosis ideeën en inspiratie op.

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in maart, week 10

Dit kun je deze week allemaal doen in de tuin:

Biodiversiteit

Penstemon snoeien
 • Je kunt beginnen dode stengels van je vaste planten te knippen. Maar laat het afgeknipte materiaal voor je het weggooit een paar uur liggen, zodat beestjes die erin huisden de kans krijgen een nieuw onderkomen te zoeken.

Lees verder na de advertentie

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige checklists, (moes)tuintips en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Kamer- en kasplanten

kamerplanten verpotten
 • Controleer of je kamerplanten nog in hun potten passen en verpot ze eventueel naar een grotere pot om ze nieuwe groeiruimte te geven.
 • Leg zakken zaaigrond of potgrond eerst een weekje in de kas, serre of een andere warme plek voor je de grond gebruikt om erin voor te zaaien.

Kweken

narcis planten
 • Heb je afgelopen feestdagen binnen genoten van bloeiende hyacinten of narcissen? Gooi de verwelkte planten niet weg, maar wacht tot het loof is afgestorven. Daarna kun je de bollen buiten uitplanten, zodat ze volgend jaar weer bloeien.
 • Veel inheemse planten kun je in de herfst zaaien, maar heb je nog zaadmengsels met wilde bloemen liggen, dan kun je ze ook nu prima zaaien. Doe dat op een zonnig plekje in goed aangeharkte, losse grond.

Moestuin

Kruiden planten
 • Veel vaste kruiden, zoals oregano (marjolein), bieslook en cirtroenmelisse, beginnen inmiddels goed te groeien. Graaf te groot geworden of minder productieve pollen op, deel ze en gooi het oudste (middelste) stuk weg. Herplant de overige stukken.
 • Begin met het zaaien van kruiden voor de moestuin, theetuin of potager. Klassiekers zoals koriander, dille, peterselie en bieslook kun je rechtstreeks zaaien in een goed voorbereid bed. Voorzaaien en later uitplanten kan ook.

Snoeien

Vaste planten snoeien
 • Pas bij het fatsoeneren van je vaste planten op dat je de nieuwe aanwas niet beschadigt wanneer je oude stengels afknipt.
 • Zit er geen strenge vorst meer in de weerkaarten, dan kun je – als het echt nodig is – enkele van de oudste takken van groenblijvende struiken verwijderen. Denk aan hulst, glansmispel, mahonie en camellia.

Tuinklussen

 • Staan er nog groenbemesters in je (moes)tuin, spit die dan nu onder om je bedden klaar te maken voor het nieuwe seizoen.
 • Geef zuurminnende struiken, zoals rododendrons, azalea’s, camellia’s en Pieris japonica een oppepper met een voeding die geschikt is voor planten die van zure grond houden.
 • Molshopen en wormenuitwerpselen kun je het beste van je gazon vegen om kale plekken in het gras te voorkomen. Deze grond is echter prima om in je borders te gooien, of zelfs – dankzij de fijne structuur – om erin te zaaien.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu