Tuinieren voor de natuur in maart: dit kun je deze maand doen

Helga Kluiter
|
10/03/2023
tuinieren voor de natuur in maart

De maand maart kan een lastige tijd zijn voor tuindieren. Ontdek hoe je het beste kunt tuinieren voor de natuur in maart en help het leven in je tuin een handje.

Lees verder na de advertentie

Waarom vogels voeren in de tuin in maart?

Hoewel er steeds meer voorjaarsbollen bloeien en de vogels weer van zich laten horen, is maart voor dieren in de tuin vaak een moeilijke maand. ’s Nachts vriest het vaak nog (soms behoorlijk), dus ongewervelden zoals wormen, slakken, rupsen, luizen en kevers houden zich nog schuil. Tuinvogels hebben de laatste bessen nu wel opgegeten en zonder de aanwezigheid van kleine beestjes kan de honger toeslaan. Precies op het moment dat het paarseizoen gaat beginnen en ze een goede conditie wel kunnen gebruiken.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tuintips en tips voor biodiversiteit in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Kikkers, padden en salamanders in de tuin

tuinieren voor de natuur in maart: natuurlijke vijver aanleggen

Lees verder na de advertentie

Maart is ook voor amfibieën een belangrijke maand. Kikkers planten zich als eerste voort en leggen hun kikkerdril aan de randen van vijvers. Een paar weken later krioelt het van de kikkervisjes. Padden planten zich liever in grotere vijvers voort dan kikkers. Ook keren ze vaak terug naar hun ‘geboortevijver’. Ze draperen ‘slingers’ met eitjes rond de stengels van waterplanten, zoals dotterbloemen. En tot slot keren salamanders terug naar de vijver. Schijn ’s nachts eens met een zaklamp in het water en je ziet de mannetjes een dansje opvoeren om indruk te maken op de vrouwtjes. De dames-salamanders wikkelen losse eitjes in bladeren van oeverplanten zoals moeras-vergeet-mij-nietjes en beekpunge.

Tuinieren voor de natuur in maart

Ontdek hoe jij kunt tuinieren voor de natuur in maart, met deze eenvoudige klusjes.

1. Zet voedsel neer voor egels

Egels in je tuin voeren

Zet water en voedsel neer voor egels. Kies hiervoor katten- of hondenvoer met vlees (liefst met kippensmaak, in gelei, geen saus). Geef in ieder geval nooit melk, want daarvan kunnen ze ernstige diarree krijgen. Egels houden tot april of mei winterslaap, maar als ze eerder ontwaken, hebben ze meteen voedsel nodig. Zet het neer in de avondschemering en gooi wat over is ’s ochtends weg.

2. Voer de vogels

vogels voeren in de winter: vogelpindakaas

Het paarseizoen begint, dus vogels kunnen wel wat extra energie gebruiken. Geef ze calorierijk voedsel zoals zonnebloempitten, pompoenpitten en vetbollen of speciale vogelpindakaas (foto). Geef geen hele pinda’s, want jonge vogeltjes kunnen daarin stikken als hun ouders die op het menu zetten.

3. Verzamel grasmaaisel

tuinieren voor de natuur in maart

Maai je het gazon later in de maand voor het eerst, verzamel dan al het grasmaaisel en laat het drogen. Leg ze daarna in een droog hoekje in de tuin. Dat kan hommelkoninginnen over de streep trekken om er een kolonie te beginnen. Dat geldt trouwens ook voor hazelwormen – fingers crossed dus dat ze jouw tuin uitkiezen!

4. Kies planten met veel nectar en stuifmeel

Nationale Bijentelling

Kijk welke bloemen er in jouw tuin of in tuinen in de buurt in bloei staan. Koop in het tuincentrum of bij de lokale kweker meer van deze bloeiende planten om je voorraad nectar en stuifmeel voor bestuivers snel uit te breiden.

5. Voeg (inheemse) vijverplanten toe

tuinieren voor de natuur in maart

Maak je vijver aantrekkelijker voor amfibieën om zich in voort te planten. Dat doe je door planten zoals beekpunge en moeras-vergeet-mij-nietjes toe te voegen, waarop salamanders hun eitjes leggen. Onderwaterplanten zoals grof hoornblad en gekroesd fonteinkruid zorgen voor zuurstof in het water en beschermen kikkervisjes tegen rovers. Verwijder daarnaast eendenkroos en draadalgen uit je vijver om de balans op peil te houden.

Meer tuinieren voor de natuur in maart

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu