Checklist voor de tuin: week #9

Helga Kluiter
|
26/02/2024
dagbloem zaaien

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten en bloemen kun je op dit moment zaaien? Welke klus in de moestuin mag je écht niet langer uitstellen? En is dit het geschikte moment om die ene boom of struik te snoeien? Met onze handige checklist voor de tuin doe je wekelijks een verse dosis ideeën en inspiratie op.

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in februari, week 9

Dit kun je deze week allemaal doen in de tuin:

Biodiversiteit

 • De camera’s van Beleef de Lente draaien weer! Leef vanaf nu tot in de zomer dagelijks mee met alle perikelen en prachtige momenten bij de steenuilen (foto), zeearenden, koolmeesjes, merels en veel meer.

Wekelijks tuintips in je mail

Lees verder na de advertentie

Iedere week dit soort handige checklists, (moes)tuintips en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Kamer- en kasplanten

siernetel zaaien
 • Siernetel (Coleus) staat mooi in borders, maar ook in huis doet hij het goed. Zaai je favoriete soorten op een warme vensterbank of in de kas voor. Coleus is een lichtkiemer, dus bedek de zaden niet, maar duw ze slechts lichtjes aan op de vochtige grond.
 • Zodra het licht weer wat toeneemt, beginnen veel kamerplanten weer te groeien. Geef ze vanaf dat moment weer wat voeding om ze een goede lentestart te geven.

Kweken

dagbloem zaaien
 • Zaai binnen alvast wat eenjarige klimplanten voor, zoals Suzanne-met-de-mooie-ogen (Thunbergia alata) of dagbloem (Ipomoea tricolor, foto). Als je ze nu zaait, kunnen ze na IJsheiligen naar buiten.
 • Heb je het plantseizoen voor kale wortels gemist en wil je toch nog lege plekken in je tuin opvullen met struiken? Geen probleem. Koop de planten in potten en plant ze uit open een moment dat het jou schikt.

Moestuin

uien planten
 • Vanaf eind februari kun je plantuien buiten poten. Maar heb je erg natte of zware grond, pak er dan een zaaitray bij en vul die met potgrond. In elke cel plant je een ui. Zodra het weer en de grond het toelaten, kun je de uien uitplanten.
 • Je kunt dankzij het zachte weer al wat groenten buiten zaaien. Denk aan spinazie, raapstelen, bosuitjes en tuinbonen.

Snoeien

de tuin in maart week 10: siergrassen snoeien
 • Snoei bij siergrassen de oude, dode halmen weg voordat de nieuwe aanwas begint te groeien. Zo loop je het minste risico dat je per ongeluk in de nieuwe stengels knipt.
 • Stop met het snoeien van fruitbomen en -struiken zodra de groei weer begint, want anders is de kans groot dat je bloemknoppen of jonge vruchten weghaalt.

Tuinklussen

bloesem tegen vorst beschermen
 • De lente loopt dit jaar een paar weken voor, maar kou – zeker ‘s nachts – ligt voorlopig nog op de loer. Houd dus vliesdoek bij de hand om kwetsbare planten te kunnen beschermen tegen late vorst.
 • Heb je nog restanten van winterplanten in je potten staan, ruim die dan nu op om plaats te maken voor nieuwe groei – of nieuwe planten.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu