Checklist voor de tuin: week #8

Helga Kluiter
|
19/02/2024
Lelietjes-van-dalen planten

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten en bloemen kun je op dit moment zaaien? Welke klus in de moestuin mag je écht niet langer uitstellen? En is dit het geschikte moment om die ene boom of struik te snoeien? Met onze handige checklist voor de tuin doe je wekelijks een verse dosis ideeën en inspiratie op.

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in februari, week 8

Dit kun je deze week allemaal doen in de tuin:

Biodiversiteit

Crocus tommasinianus Barr’s Purple
  • Heerlijk, de krokussen en sneeuwklokjes bloeien! Zeker krokussen zijn uitstekende voedselbronnen voor vroege hommels. Heb je ze nog niet in je tuin, koop dan nu bloeiende exemplaren en plant de bollen na de bloei uit in je tuin.

Lees verder na de advertentie

Kamer- en kasplanten

de tuin in februari: zomerbollen
Foto: Pixabay
  • Heb je zomerbollen overgehouden, plant ze dan nu alvast in potten in de kas. Denk aan bollen zoals knolbegonia’s, lelies (Lilium), ananasplant (Eucomis), Liatris en Afrikaanse lelies (Agapanthus).
  • Als je nu wat primula’s naar binnen haalt en op een koele, lichte plek zet, zullen ze wat eerder bloeien dan wanneer je ze buiten zou laten.

Kweken

de tuin in oktober week 43: Lelietjes-van-dalen planten
  • Plant lelietjes-van-dalen met de bovenkant van de kronen net boven de grond. Dan kun je over een paar maanden van hun heerlijke geuren genieten.
  • Controleer of stekken in de koude kas die je vorig jaar hebt gemaakt van buxus of taxus inmiddels voldoende wortels hebben. Zo ja, verpot ze dan naar grotere potjes om verder te groeien.

Moestuin

Kiemkracht oude zaden testen
  • De meeste tuiniers hebben wel dozen vol zaden staan, waarvan altijd wel een deel over de datum is. Dat wil niet per se zeggen dat ze niet meer zullen ontkiemen! Doe daarom eerst een kiemtest en bestel nieuwe zaden als ze écht niet meer kiemkrachtig zijn.
  • Maak je verhoogde bedden klaar om volgende maand te kunnen beginnen met zaaien. Wied eerst grondig onkruid en breng dan een verse laag compost aan.

Snoeien

Winterharde fuchsia overwinteren
  • Overwinterende fuchsia’s kun je nu terugsnoeien. Knip ze terug tot een à twee knoppen aan elke scheut en knip ook meteen ziek, beschadigd of dood hout uit de plant.
  • Diverse planten beginnen door het zachte weer al voorzichtig uit te lopen. Dat is het signaal dat je de wintersnoei van je bomen en struiken nu echt moet gaan afronden, voor de groei weer goed op gang komt.

Tuinklussen

Laat klimplanten tegen een trellis klimmen.
  • Als je steunstructuren van vaste klimplanten moet repareren, doe dat dan nu de planten nog in rust zijn. Haal de klimplanten voorzichtig los, voer je reparaties uit en maak ze weer goed vast.
  • Zodra het onkruid weer begint te groeien, is het belangrijk dat je het zo snel mogelijk verwijdert. Kleine plantjes nu verwijderen is veel makkelijker dan later diep geworteld onkruid weghalen.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu