Checklist voor de tuin: week #7

Helga Kluiter
|
12/02/2024
Lathyrus toppen

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten en bloemen kun je op dit moment zaaien? Welke klus in de moestuin mag je écht niet langer uitstellen? En is dit het geschikte moment om die ene boom of struik te snoeien? Met onze handige checklist voor de tuin doe je wekelijks een verse dosis ideeën en inspiratie op.

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in februari, week 7

Dit kun je deze week allemaal doen in de tuin:

Biodiversiteit

  • Het broedseizoen laat niet lang meer op zich wachten. Wil je alle perikelen van nestelende vogels in jouw tuin op de voet volgen, installeer dan eens een speciale wildcamera in een nestkast voor vele uren kijkplezier en verwondering. Doe dat voor de vogels zich definitief nestelen, om ze later niet te verstoren.

Lees verder na de advertentie

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige checklists, (moestuin)tips en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Kamer- en kasplanten

Lathyrus toppen
  • Als je afgelopen herfst reukerwten of pronkerwten (Lathyrus odoratus) in de kas hebt gezaaid, zijn ze inmiddels al groot genoeg om de toppen uit te nijpen. Ze vertakken dan, waardoor hij uiteindelijk meer bloemen zal geven.
  • Na de lange, grauwe winter snakken veel kamerplanten wel naar wat extra licht. Stof kamerplanten met grote bladeren af, zodat meer licht hun bladeren kan bereiken.

Kweken

Salvia soorten
  • Veel soorten Salvia kun je opkweken uit zaad. Strooi de zaden in februari op het oppervlak van wat (turfvrije) potgrond. Dek de zaden af met een dun laagje grond, zet de pot op een lichte, warme plek binnen en houd de grond vochtig.
  • Je kunt leliebollen planten van het najaar tot het voorjaar. Kies een zonnige plek. heb je zware, natte grond, poot ze dan in potten en plant ze later uit.

Moestuin

radijs kweken
  • Je kunt groenten zoals radijsjes en bosuitjes nu al buiten voorzaaien. Met een beetje extra bescherming kun je over een maand al je eerste radijzen oogsten.

Snoeien

Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum)
  • Snoei uitgebloeide winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) om de aanwas voor de bloei van volgend jaar te stimuleren. Knip de groei van vorig jaar terug tot 5 cm van het oude hout.
  • Als het niet vriest, kun je theehybriden en floribundarozen snoeien, maar rond die klus wel af voordat ze weer beginnen te groeien.

Tuinklussen

bladverliezende struiken verplanten
  • Verplaats loofbomen of struiken in de winter, maar stel deze klus liever uit als je grond erg drassig nat is. Wacht dan tot het overtollige water is weggestroomd.
  • Is je gazon erg nat, loop er dan niet overheen. Zo voorkom je dat het gras beschadigd raakt. Dit geldt ook bij vorst.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu