Checklist voor de tuin: week #6

Helga Kluiter
|
05/02/2024
Tabaksplant tuin

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten en bloemen kun je op dit moment zaaien? Welke klus in de moestuin mag je écht niet langer uitstellen? En is dit het geschikte moment om die ene boom of struik te snoeien? Met onze handige checklist voor de tuin doe je wekelijks een verse dosis ideeën en inspiratie op.

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in februari, week 6

Dit kun je deze week allemaal doen in de tuin:

Biodiversiteit

vijver diepte
 • Een van de best aanwinsten voor je tuin om meer dieren te lokken, is een vijver. En dit is een uitstekend moment om een vijver aan te leggen. Graaf de grond uit voordat je tuin in het voorjaar weer gaat groeien.

Wekelijks tuintips in je mail

Lees verder na de advertentie

Iedere week dit soort handige checklists, (moestuin)tips en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Kamer- en kasplanten

leeuwenbekje (Antirrhinum)
 • In de kas kun je al een begin maken met het zaaien van zomerperkgoed. Denk aan vlijtig liesjes, dahlia’s, leeuwenbekjes (Antirrhinum, foto) en pelargoniums.
 • Heb je overwinterende planten in de kas staan, loop dan een rondje en verwijder al het vergeelde en verlepte blad dat je tegenkomt. Zo voorkom je dat schimmelziekten vat krijgen op je planten.

Kweken

Tabaksplant tuin
 • Een van de heerlijkste geuren in de zomertuin is die van siertabak (Nicotiana). Als je nu begint met warm voorzaaien, vult jouw tuin zich over enkele maanden met zijn geur.
 • Rudbeckia hirta is eigenlijk een vaste plant. Maar omdat hij niet tegen kou kan, kweken de meeste mensen hem als eenjarige zomerbloeier. Je kunt hem nu al binnen voorzaaien om straks maandenlang kleur te hebben.

Moestuin

de tuin in maart
 • Als je aardbeienplanten buiten hebt staan, kun je ze in de koude kas of bak zetten. Met een kweekklok toedekken kan ook. Dankzij de extra beschutting zullen ze eerder uitlopen en kun je (afhankelijk van het weer) mogelijk al in mei voor het eerst oogsten.
 • Bedek de grond in je moestuin met een stuk donker doek, landbouwplastic of opengeknipte potgrondzakken (met de donkere kant naar buiten). Zo kan de bodem de komende tijd sneller opwarmen en kun je eerder zaaien.

Snoeien

 • Kweek je kornoeljes zoals Cornus alba ‘Sibirica’ (foto) of Cornus ‘Midwinter Fire’ om hun fraaie, gekleurde wintertakken, snoei ze dan tot de grond terug voor ze weer uitlopen. Zo krijg je ook volgende winter weer kleurrijke stengels.
 • Gras begint weer voorzichtig te groeien zodra het warmer wordt. Het is nog wat vroeg om te maaien, maar je kunt nu wel gazonranden afsteken als het gras je borders in kruipt.

Tuinklussen

 • Vorst kan ervoor zorgen dat planten een stukje omhoog komen. Controleer of de wortels nog goed in de grond staan en duw de bodem eventueel weer goed aan.
 • Heb je wilgen of kornoeljes gesnoeid, bewaar hun takken dan. Je kunt er namelijk uitstekend vlechtwerk mee maken of ze gebruiken als staak voor andere planten.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu