Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten en bloemen kun je op dit moment zaaien? Welke klus in de moestuin mag je écht niet langer uitstellen? En is dit het geschikte moment om die ene boom of struik te snoeien? Met onze handige checklist voor de tuin doe je wekelijks een verse dosis ideeën en inspiratie op.
Lees verder na de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in februari, week 5
Dit kun je deze week allemaal doen in de tuin:
Biodiversiteit
- Nodig vleermuizen uit in je tuin door voor de start van de lente vleermuiskasten op te hangen. Doe dat aan een oude boom, een schuur of je huis, met de voorzijde naar het zonlicht.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort handige (moes)tuintips, checklists en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Kamerplanten
- Nog even en het is alweer lente! Hoog tijd om de kas grondig op te ruimen, zodat je straks weer alle ruimte hebt om planten op te kweken.
- Til je kamerplanten eens uit hun pot en kijk of de wortels nog genoeg groeiruimte hebben. Steken de wortels flink uit de pot, dan wordt het tijd ze in een grotere pot te zetten. Doe dat voor ze binnenkort weer hard gaan groeien.
Kweken
- Wil je je zomerborder wat eerder tot bloei brengen, zaai dan nu alvast pronkerwten (Lathyrus) voor. Dat kan buiten in een koude bak, want ze kunnen wel wat kou hebben.
- Vergroot je voorraad dahlia’s door ze voorzichtig te wekken uit hun winterrust (dat kan tussen januari en april) en vervolgens de nieuwe scheuten te stekken.
Moestuin
- Heb je je aardappelpootgoed binnen, dan kun je ze laten voorkiemen, ofwel groeischeuten laten aanmaken. Op die manier hebben je aardappelen een voorsprong zodra ze over een tijdje de grond in gaan.
- Maak gebruik van droge momenten in je moestuin door verhoogde bedden te maken of neer te zetten en met grond te vullen. Dan kun je meteen al beginnen met het kweken van radijsjes en wortelen.
Snoeien
- Blauweregen (Wisteria) moet je twee keer per jaar snoeien, zodat hij elk jaar weer prachtig vol zal bloeien. Nu is het de beurt aan de wintersnoei, zodat hij binnenkort weer krachtig uitloopt.
- De vrolijke kleuren van winterviooltjes blijven maar komen als je regelmatig de verwelkte bloemen kopt. Het ziet er bovendien fraaier uit.
Tuinklussen
- Het beste moment om grote veranderingen in je tuin door te voeren, is wanneer hij in rust is. Leg dus nu paden en nieuwe borders aan, voordat de natuur ontwaakt.
- Is het droog, ga dan aan de slag met het schilderen van houtwerk in de tuin, zoals schuttingen en tuinmeubels. Behandel moestuinbakken niet met chemische middelen om de grond gezond te houden. Douglashouten bakken kun je onbehandeld laten.