Checklist voor de tuin: week #4

Helga Kluiter
|
22/01/2024
Gazon na vorst

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten en bloemen kun je op dit moment zaaien? Welke klus in de moestuin mag je écht niet langer uitstellen? En is dit het geschikte moment om die ene boom of struik te snoeien? Met onze handige checklist voor de tuin doe je wekelijks een verse dosis ideeën en inspiratie op.

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in januari, week 4

Dit kun je deze week allemaal doen in de tuin:

Biodiversiteit

 • Zit je er al klaar voor? Het weekend van 26 t/m 28 januari vind de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling weer plaats. Begin alvast met meer vogels naar je tuin te lokken met lekkernijen, schrijf je in voor de telling en doe mee!

Wekelijks tuintips in je mail

Lees verder na de advertentie

Iedere week dit soort handige (moes)tuintips, checklists en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Kamer- en kasplanten

 • Het wordt heel langzaam iets langer licht, maar sommige kamerplanten snakken naar meer zon. Kun je geen plek vinden die licht genoeg voor ze is, kijk dan eens naar kweeklampen. Ze zijn ook verkrijgbaar met standaard fittingen.
 • Controleer of je kamerplanten niet te snel uitdrogen door de verwarming in huis. Zet ze eventueel op een koelere plek.

Kweken

dahlia cafe au lait
Dahlia ‘Café au Lait
 • Wil je komende zomer volop dahlia’s, kijk dan nu alvast in diverse online winkels welke je wilt hebben. Populaire soorten zijn snel uitverkocht, maar vaak kun je ze nu al reserveren, zodat je ze in maart in huis hebt.
 • Diverse winterharde eenjarigen kun je al vroeg voorzaaien in zaaibakken en -trays. Sommige zaden hebben zelfs een periode van kou nodig om te kunnen kiemen, zoals akelei, grote klaproos (Papaver rhoeas) en korenbloem (Centaurea cyanus).

Moestuin

 • Bestel vanaf nu je aardappelpootgoed. Je kunt tussen eind januari en maart namelijk beginnen met aardappelen voorkiemen, zodat ze de grond in kunnen zodra die warm genoeg is.
 • Staan er nog resten van oude gewassen in je moestuin, verwijder die dan uit de grond en gooi het op de composthoop of in de compostbak.

Snoeien

Solanum crispum Glasnevin
 • In januari kun je de Solanum crispum snoeien. Knip deze snel groeiende nachtschadesoort jaarlijks terug om hem in toom te houden.
 • Je kunt bladverliezende bomen nog snoeien zolang ze in rust zijn en er geen vogels in nestelen.

Tuinklussen

Gazon na vorst
 • Vorst, sneeuw, regen … Je gazon heeft het zwaar te verduren. Voorkom dat je het gras beschadigt en loop er voorlopig niet op – en al helemaal niet als je verwilderingsbollen erin hebt gepoot.
 • Als je binnenkort wil beginnen met zaaien, zorg dan dat je kweekspullen goed schoon zijn. Zo voorkom je dat je zaailingen bezwijken door achtergebleven ziektekiemen.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu