Checklist voor de tuin: week #3

Helga Kluiter
|
15/01/2024
wilg knotten

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten en bloemen kun je op dit moment zaaien? Welke klus in de moestuin mag je écht niet langer uitstellen? En is dit het geschikte moment om die ene boom of struik te snoeien? Met onze handige checklist voor de tuin doe je wekelijks een verse dosis ideeën en inspiratie op.

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in januari, week 3

Dit kun je deze week allemaal doen in de tuin:

Biodiversiteit

Voedersilo voor vogels
 • Maak voedersilo’s voor de vogels regelmatig schoon. Zo voorkom je dat ziektekiemen de kans krijgen om onze gevederde vrienden ziek te maken.
 • Overwinteren er dieren in je tuin, zorg er dan voor dat je ze niet verstoort. Denk aan egels onder bladerhopen en hazelwormen in je composthoop, maar ook beestjes in de vijver of in holle plantenstengels.

Lees verder na de advertentie

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige (moes)tuintips, checklists en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Kamer- en kasplanten

spint bestrijden
 • Spint houdt van warmte en droogte, dus hij voelt zich prima thuis in een huis met centrale verwarming en plant zich ook ’s winters voort. Controleer je kamerplanten hier dus op en bestrijd de spintmijt als je hem tegenkomt.
 • Geef je kamerplanten in de winter maar weinig water, aangezien ze nu niet hard groeien. niet te nat staan. In deze tijd is tweewekelijks water geven genoeg.

Kweken

'Stadt Bern Rose' heeft feestelijke roze-rode bloemen
 • Zaai begonia’s en pelargoniums (foto) binnen voor. Zo kun je eind voorjaar goedkoop de perken vullen met heel veel kleur.
 • Je kunt dahlia’s niet alleen uit de volwassen knollen kweken, maar ook uit zaad. Zaai dahlia’s in januari verwarmd voor om ze eind mei uit te kunnen planten. De knollen ontwikkelen zich daarna steeds verder.

Moestuin

aubergine wanneer oogsten

Snoeien

wilg knotten
 • Knot wilgen eens in de twee tot vijf jaar tussen november en maart, voordat ze weer gaan bloeien. De takken kun je gebruiken om omheiningen of plantenbakken te vlechten.
 • Wacht nog een tijdje met het terugknippen van je bladverliezende siergrassen. het loof beschermt de kroon tegen vorst. Maart is vroeg genoeg.

Tuinklussen

Erica carnea winterheide
 • Ziet je tuin er momenteel troosteloos uit? Noteer waar er gaten vallen en kijk welke winterplanten daar volgend jaar zouden kunnen staan. Zet er nu een pot met winterbloeiers neer voor instant effect.
 • Duik de schuur in en neem je gereedschappen onder handen. Behandel metalen gereedschappen met olie om roestvorming te voorkomen, maak spades en scharen scherp.
 • Krijg je veel sneeuw? Haal de sneeuw dan regelmatig van boompjes en struiken, om te voorkomen dat ze beschadigd raken door het gewicht.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu