Last van spint? Zo kom je snel (en zonder gif) ervan af

Helga Kluiter
|
01/10/2022
spint bestrijden

Zijn je kamerplanten bedekt met een ragfijne webjes? Die webben zijn niet gemaakt door spinnen, maar door spintmijten. Gelukkig is spint bestrijden niet zo moeilijk. Het kan al met wat eenvoudige huismiddeltjes.

Lees verder na de advertentie

Wat is spint?

rode spintmijt (Tetranychus urticae)
Foto: Creative Commons/Gilles San Martin

Spintmijten zijn kleine, sapzuigende, spinachtige beestjes. Ondanks dat ze slechts 0,5 mm groot zijn, kunnen ze veel schade aanrichten bij je kamerplanten of in de kas. De rode spintmijt kom je het vaakst tegen. Het grootste deel van het jaar is hij bleekgroen met twee donkere stippen op zijn rug, maar in herfst en winter wordt hij oranje-rood. Spint houdt van warmte en droogte, dus hij voelt zich prima thuis in een huis met centrale verwarming. Blijft de temperatuur boven de 12 ºC, dan kan rode spintmijt zich het hele jaar voortplanten.

Wekelijks plantenadvies in je mail

Iedere week waardevol plantenadvies, handige tuintips en overzichtelijke checklists in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Spint herkennen

Lees verder na de advertentie

Je kunt spint eenvoudig herkennen op je kamerplanten. Je ziet dan fijne webben op de bladeren en stengels en bruine spikkels op de bovenkant van het blad. Gebruik een vergrootglas om de onderkant van de bladeren te inspecteren op eitjes en spintmijten. De planten verliezen hun groeikracht en gaan uiteindelijk soms zelfs dood. Spintmijten vind je vooral op kamerplanten en kasplanten, maar je komt ze ook buiten tegen op fuchsia’s, snijbonen, vlijtig liesjes en druivenranken.

Spint bestrijden

spint bestrijden luchtvochtigheid

De beste manier om spint te bestrijden, is door te voorkomen dat hij zich kan voortplanten. Spintmijten houden van warme, droge omstandigheden. Zorg dus voor goede ventilatie en verhoog de luchtvochtigheid door planten regelmatig te benevelen. In de kas kun je de vloer natmaken om de luchtvochtigheid te verhogen.

Roofmijt tegen spint

Je kunt spint proberen biologisch te bestrijden met de roofmijt, Phytoseiulus persimilis. Deze roofmijten voeden zich met spintmijten in alle fasen van hun levencyclus, inclusief de eitjes. De spintpopulatie (en dus de schade aan je planten) zal zo snel afnemen. Om de roofmijten te kunnen inzetten, mag de temperatuur niet kouder zijn dan 15 ºC.

Spint bestrijden met azijn

Wil je in je woonkamer liever niet aan de slag met roofmijten, dan kun je ook spint bestrijden met een zelfgemaakt huismiddel. Maak een mengsel van een liter water, 20 gram groene zeep of afwasmiddel en 20 gram azijn en sproei dit dagelijks op je plant.

Complete gids voor kamerplanten

Cover Complete gids voor kamerplanten

Omring jezelf jaarrond met groen, met kamerplanten! Hoe verzorg je ze? Op welke plek zet je welke plant, en hoe kun je ze zelf stekken of zaaien? Samen met de allerbeste experts maakten we bij Gardeners’ World de speciale uitgave ‘Complete gids voor kamerplanten’, met antwoord op al deze vragen. Op naar een indoor jungle!

Spint bestrijden met knoflook

Een heel eenvoudige natuurlijke bestrijding van spint is knoflook. Een knoflookextract maak je eenvoudig zelf: plet twee bollen knoflook en kook die vijf minuten in een liter water. Zeef het mengsel en voeg wekelijks wat van dit knoflookextract toe aan het water in je gieter.

Meer ziekten en plagen

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu