Je kas schoonmaken voor de lente: zo pak je dat aan

Linda Passies
|
22/02/2023
kas serre

Ben jij al klaar voor het komende groeiseizoen? Je kas opruimen en schoonmaken hoort daar zeker bij. 

Lees verder na de advertentie

Door je kas schoon te maken, komt er weer meer licht binnen. Ook kun je hierdoor voorkomen dat ziektes zich verspreiden. De winter (of het eind daarvan) is een goed moment om je kas schoon te maken, op te ruimen en te reorganiseren. Nu is je kas relatief leeg en ben je minder druk in je tuin. 

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Kies een dag uit met zacht weer. Dan kun je eventueel overwinterende planten veilig een tijdje buiten neerzetten als je bezig bent in de kas. Heb je overwinterende groenten in je kas staan, ga dan voorzichtig te werk met het schoonmaken.

Kas schoonmaken, dit heb je nodig

Dit heb je nodig bij het schoonmaken van je kas:

Lees verder na de advertentie

  • Bezem
  • Emmer
  • Schoonmaakmiddel
  • Glasreiniger
  • Spons met lange steel
  • Schuurspons

Stap 1. Haal je kas leeg

winterkas opruimen

Je kas schoonmaken start je door de kas helemaal leeg te halen. Dek de planten af, of zet ze tijdelijk in huis, als dat nodig is. 

Stap 2. Borstelen en vegen

kas schoonmaken lente borstelen

Borstel het raamwerk, de kozijnen en de stellages goed af, en veeg vervolgens de vloer. 

Stap 3. Maak de goten schoon

dakgoot schoonmaken

Controleer je dakgoten op verzamelde bladeren en afval, die in de waterafvoeren kunnen terechtkomen. Borstel het afval weg voordat het in de regenpijpen terechtkomt en zorg dat water weer ongehinderd door de goten en regenpijp kan stromen. 

Stap 4. Maak de ramen schoon

kas schoonspuiten

Maak zowel binnen als buiten de ramen van je kas schoon. Gebruik hiervoor bij voorkeur een biologische glasreiniger. Gebruik gereedschappen met lange steel of een stevig trapje om ook hoge richels en ruiten te bereiken. Je kunt er ook voor kiezen om de ruiten schoon te spuiten.

Stap 5. Controleer regentonnen

Heb je regentonnen bij je kas staan, controleer dan of ze nog schoon zijn. Leeg ze eventueel om vuil op de bodem te verwijderen.

Stap 6. Ziektes voorkomen

Had je afgelopen seizoen last van ziektes zoals phytophthora of dahliagal, dan moet je komend groeiseizoen rekening houden met wat je kweekt. Je zou een laagje aarde kunnen vervangen, maar de kans dat de ziektes dan helemaal weg zijn, is niet groot. Het is verstandig om dan komend jaar geen gewassen te kweken die gevoelig zijn voor deze ziektes.

Ook een mogelijkheid: zaai een gewas om de grond ‘op te schonen’, zoals een groenbemester. Dan kun je de grond dit seizoen niet gebruiken voor andere gewassen. De oplossing? Een kweektafel in je kas neerzetten waarin je in potten en bakken kweekt.

Een vers laagje compost is ook een goed idee. Tip! Wij raden de mestcompost en tuinaarde-compost van Bio-Kultura aan.

Stap 7. Kas opnieuw inrichten

checklist potten schoonmaken

Waarschijnlijk heb je in de loop van het groeiseizoen en de opvolgende herfst en winter veel spullen verzameld in je kas. Geef alles wat er niet hoort een andere plek. De spullen die wel nuttig zijn, maak je schoon. Geef bijvoorbeeld je kweekpotten een goede schoonmaakbeurt.

Lees meer over de kas:

Headerafbeelding: Annie Spratt via Unsplash.

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu