Stook wijzer in je kas: zo houd je de warmte langer vast

Helga Kluiter
|
17/01/2023
kas verwarmen

Heb je kas, dan mag je jezelf gelukkig prijzen, want om niet-winterharde planten te laten overwinteren kun je niet zonder. Maar een kas verwarmen kost energie – en dus geld. Met onze tips houd je de warmte langer vast en stook je minder bij.

Lees verder na de advertentie

Kas verwarmen tot welke temperatuur?

Niet-winterharde planten hebben allemaal hun eigen grenzen. De ene plantensoort bezwijkt bij een temperatuur onder de 5 graden, terwijl de andere wellicht een graadje vorst nog overleeft. De planten die je in de kas hebt staan, bepalen dus mede tot welke temperatuur je de kas vorstvrij moet houden.

5x zuinig je kas verwarmen

Afhankelijk van wat voor soort kasverwarming je gebruikt en de energieprijzen kunnen de stookkosten snel oplopen. Wees daarom zuinig met de warmte in je kas en houd die zo goed mogelijk vast, bijvoorbeeld op de volgende manieren:

1. Kas vorstvrij houden met bubbeltjesplastic

Planten beschermen tegen vorst in een kas.
Een vorstvrije kas is van onschatbare waarde.

Bubbeltjesplastic is goedkoop en isoleert goed. Bekleed de beglazing aan de binnenkant van je kas ermee om te zorgen voor een extra isolerende laag die nog steeds licht doorlaat.

Lees verder na de advertentie

Knip de vellen op lengte. In de breedte zorg je ervoor dat elke laag de volgende laag een klein stukje overlapt. Zo blijft er meer lucht tussen plastic en raam zitten, wat zorgt voor een betere isolatie – net als dubbel glas.

2. Tocht voorkomen

kas tocht voorkomen

Heb je je kas geïsoleerd met bubbeltjesplastic, plak de naden dan dicht met doorzichtige, waterdichte tape. Zo voorkom je dat er tocht doorheen kan komen. Speur je kas ook af naar andere kieren en naden en tape die waar nodig dicht of plak ze af met meer isolatiemateriaal.

3. Hang ‘gordijnen’ op in de kas

isoleren

Verdeel je kas in compartimenten door doorzichtige vellen noppenfolie vanaf de nok tot aan de grond te laten hangen. Zet ze aan de onderkant vast met iets zwaars, bijvoorbeeld een baksteen of houten lat. Je zult merken dat de kleinere ‘kamertjes’ warmer blijven, vaak zelfs zonder verwarming.

Op deze manier kun je er zelfs voor kiezen om slechts een deel van je kas bij te verwarmen voor de allergrootste koukleumen. Planten die meer kou kunnen hebben, zet je in de koelere delen.

4. Gebruik een max-min thermometer

Met een max-minthermometer kun je goed controleren hoe groot de temperatuurverschillen in de kas zijn. Je kunt in de kas een sensor hangen en vanuit je huis de temperatuur aflezen. Controleer regelmatig, zeker tijdens koude perioden, om er zeker van te zijn dat de temperatuur niet lager wordt dan voor jouw planten minimaal nodig is.

5. Kas verwarmen? Alleen als het echt moet!

kas verwarmen

Moet je toch je kas verwarmen, zet de verwarming dan alleen aan als het écht nodig is en laat ze verder uit. Een elektrische verwarming met een variabele thermostaat is een goede optie als je een aansluiting hiervoor hebt in je kas. Zo niet, dan zijn petroleumkachels handig. Kijk elke avond of ze voldoende gevuld zijn.

Meer tuinieren in de winter

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu