Voorbereiden op het voorjaar: 7 tuinklussen voor februari

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.
Aardappels voorkiemen is een van de leuke tuinklussen voor februari die je binnenshuis kunt oppakken.

Februari is een maand van voorbereiding en groeiend enthousiasme. Letterlijk, want in deze maand zie je bijvoorbeeld flink wat lentebollen opkomen en zich klaarmaken voor de bloei. Nu de tuin langzaam begint wakker te worden, is het de perfecte tijd om nog wat voorbereidingen te treffen voor het grote groeiseizoen begint. Dit zijn 7 tuinklussen voor februari.

Lees verder na de advertentie

7 tuinklussen voor februari

Pak de volgende tuinklussen in februari aan om het voorjaar straks een vliegende start te geven.

1. Wintersnoei afronden

Je kunt deze maand nog bezig met de wintersnoei als een van je tuinklussen voor februari.

Een van de tuinklussen voor februari waar je misschien het snelst aan denkt, is het afronden van de wintersnoei. Snoei niet als het vriest, maar kies voor een milde dag waarna een paar dagen geen vrieskou wordt verwacht.

Planten zoals clematissen die bloeien tussen juli en september, vlinderstruiken van het type Buddleja davidii en blauweregen hebben baat bij een snoeibeurt. Ook peren- en appelbomen kunnen een goede snoei gebruiken, als je dit nog niet hebt gedaan deze winter. We maakten een handig overzicht voor je met planten die je kunt snoeien in februari.

Lees meer:

Lees verder na de advertentie

2. Grond voorbereiden

Verbeter de grond van je plantbedden.

Planten hebben verschillende voorkeuren wat grond betreft. Van voedingsrijke tot voedingsarme grond en van vochtig tot droog: dit is een goed moment om te kijken hoe het staat met de grond in jouw tuin en hoe je die kunt voorbereiden op het voorjaar.

Zo kun je voedingsstoffen toevoegen aan je bodem en zorgen dat je grond beter vocht vasthoudt door bijvoorbeeld te mulchen. Verder kun je jouw plantbedden voorbereiden op het zaaien door de grond te bedekken met donker doek, zodat de grond van je plantbedden sneller opwarmt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de gevilte schapenwol van Bio-Kultura of jute.

Lees meer:

Wekelijks handige tuintips in je mail

Iedere week dit soort praktische tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

3. Bomen met kale wortels planten

Een van de tuinklussen voor februari is het planten van bomen met kale wortels.

Ook een goede keuze in het kader van tuinklussen voor februari is het planten van bomen met kale wortels. Kies hiervoor een milde dag wanneer de grond niet te nat of bevroren is.

Moet je door koud of nat weer noodgedwongen wachten met het planten van jouw boom, maar heb je hem al wel binnen? Dan kun je hem inkuilen: je zet je plant bijvoorbeeld in een pot en bedekt de wortels met grond, totdat je hem later kunt uitplanten. Als je hem de volgende dag of binnen een paar dagen uitplant, kun je hem ook eventueel in water zetten, maar laat hem niet te lang zo staan en let erop dat het water niet kan bevriezen.

4. Aardappels voorkiemen

Aardappels voorkiemen is een van de leuke tuinklussen voor februari die je binnenshuis kunt oppakken.
Foto: Sarah Cuttle.

Kijk jij uit naar het kweken van aardappels dit jaar en heb jij jouw pootgoed al binnen? Dan kun je deze maand beginnen met het voorkiemen van aardappels als deel van je tuinklussen voor februari. Je geeft je aardappels zo een voorsprong voor wanneer ze de moestuin ingaan. Voor het voorkiemen van je pootgoed heb je verder vooral zaaitrays of eierdozen nodig en een lichte plek.

5. Chilipepers zaaien

Pepers zaaien is zorgt voor warmte in de wintermaanden!

Kijk jij nu al uit naar een hete zomer? Op je bord bedoelen we dan vooral, want februari is een goede maand om te beginnen met het zaaien van chilipepers. Als je een zonnige vensterbank of kas tot je beschikking hebt, kun je deze maand al aan de slag. Vergeet bij extra hete soorten je handschoenen niet aan te doen!

6. Zomerbloemen voorzaaien

Zaai bloemen zoals rudbeckia voor deze maand als een van de tuinklussen voor februari.

Heb je nog wat ruimte over op je lichte vensterbank of in je (verwarmde) kas of serre? Dan kun je behalve pepers ook bepaalde zomerbloemen al voorzaaien. Van dahlia en akelei tot Rudbeckia en cosmea, veel van deze zomertoppers kun je al rustig voor gaan zaaien als deel van je tuinklussen voor februari.

7. Biodiversiteit vergroten

Zet ook het schoonmaken van nestkasten op je lijstje van tuinklussen voor februari.

Voor overwinterende dieren kun je soms beter minder tuinieren dan meer deze maand (denk aan overwinterende dieren in je composthoop). Toch zijn er ook tuinklussen voor februari waar ook je tuindieren van zullen genieten. Van vogelnestkasten schoonmaken voor het broedseizoen aanbreekt tot een inheemse heg planten voor voeding en schuilplekken en een vijver aanleggen: kijk waar de mogelijkheden liggen om jouw tuin nóg biodiverser te maken.

Lees meer over tuinieren in februari

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu