De bodem is de basis: meten is weten

Partnerbijdrage van Bio-Kultura
bodemanalyse bio-kultura gat

De bodem met al haar verschillende onderdelen is een wonderlijke wereld met allerlei relaties en samenwerkingen. We weten inmiddels wel dat het bodemleven, met daarin bacteriën, schimmels en allerlei andere organismen zoals wormen, een belangrijke rol speelt.

Lees verder na de advertentie

Alle bodemorganismen samen vormen het bodemvoedselweb, dat door vertering van organische resten zorgt voor voeding voor de planten. Alle graafgangen zorgen voor een luchtige bodemstructuur en goede waterhuishouding. Een vitaal bodemleven zorgt voor een mooie, groeiende en bloeiende tuin! 

Bodemmilieu 

pissebed bodemleven bio-kultura

Voor een vitale bodem zijn er naast het bodemleven ook andere belangrijke bodemelementen zoals de zuurgraad (pH), de beschikbaarheid van zuurstof en de hoeveelheid organische resten die verteerd kunnen worden door het bodemleven. Deze organische resten bestaan voornamelijk uit dode plantenresten en dode bodemorganismen.

En dan is er natuurlijk nog de samenstelling van de bodem, een kleigrond heeft van nature een andere waterhuishouding en hoeveelheid voedingsstoffen dan een zandgrond. 

De bodem is de basis

Lees verder na de advertentie

herfst tuin aanleggen

De bodemelementen worden vaak los van elkaar gezien, als losse onderdelen, maar dit is eigenlijk niet het geval. Al deze verschillende elementen hebben op een manier een relatie met elkaar. Zo weten we bijvoorbeeld dat planten stoffen kunnen uitscheiden die de samenstelling van het bodemleven kunnen beïnvloeden. De samenstelling van het bodemleven, voornamelijk de hoeveelheid bacteriën en schimmels, heeft direct invloed op de zuurgraad van de bodem. 

Het bodemleven wordt gevoed door de organische resten in de bodem en door de vertering van deze resten komen er voedingstoffen voor de planten beschikbaar. Deze organische resten houden veel vocht vast, waardoor ze bijdragen aan de waterhuishouding. Daarnaast hebben de resten door chemische processen ook een positief neutraliserend effect op de zuurgraad. En zo zijn er nog meer relaties en samenwerkingen die de bodem tot een groot geheel maken. 

Bodemanalyse van Bio-Kultura

Bodemanalyse Bio-Kultura gat

Maar hoe weet je nou hoe het staat met het bodemleven in je tuin? Bio-Kultura heeft daarvoor iets nieuws. In samenwerking met Soil Vision, een gespecialiseerd laboratorium op het gebied van bodemanalyses, stelde het bedrijf verschillende pakketten samen om de bodem in jouw tuin te kunnen analyseren.  

Door analyses van jouw bodem te laten doen, kom je meer te weten over de gesteldheid ervan. Als gevolg daarvan weet je hoe je op een natuurlijke wijze voor jouw bodem zorgt én hoe je de bodem verbetert.

bodemanalyse bio-kultura

Heb je bijvoorbeeld een voortuin die veel minder mooi groeit dan je altijd weelderige achtertuin? Of wil je graag een nieuwe (moes)tuin aanleggen, en wil je meteen een geode start maken? Dan is een bodemanalyse echt iets voor jou. Hiermee leer je jouw bodem echt beter kennen.

Zo gaat de bodemanalyse in z’n werk:

bodemanalyse laboratorium
  • Het laboratorium analyseert een monster van jouw bodem.
  • Vervolgens vult Bio-Kultura de gegevens van deze analyse aan met twee documenten. In het eerste leer je alles over je bodem, wat jouw bodemanalyse betekent én hoe je het resultaat van de analyse kunt gebruiken in je tuin. In het tweede document krijg je een plan van aanpak, als het ware een ‘recept voor een vitale bodem.’
  • Doordat je meer leert over de wereld onder je voeten, kun je nog beter voor haar zorgen en dragen we met z’n allen bij aan de biodiversiteit in de tuin en jouw directe omgeving.

Meer informatie over de bodemanalyses vind je bij Bio-Kultura.

Over Bio-Kultura

slakken lieveheersbeestje bio-kultura

Bio-Kultura maakt biologische potgrond, tuinaarde-compost en mestcompost met hart voor plant, mens, dier en milieu. Bio-Kultura inspireert ons op Gardeners’ World met interessante informatie over onder andere het bodemleven. En daar zijn we trots op, want Bio-Kultura is een bedrijf waar we als tuiniers blij van worden. Wij kweken met liefde onze planten in en met de biologische, turfvrije tuinaarde-compost en mestcompost van Bio-Kultura. Bovendien test de kwekerij met vervangers van turf en veen in potgrond.

Lees meer artikelen van Bio-Kultura:

Meer lezen over:
Partnerbijdrage
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu