Deze prachtige bomen en struiken bloeien in februari

Helga Kluiter
|
17/02/2023
bomen die bloeien in februari

In februari kan je tuin wel wat extra kleur gebruiken. Met bomen en struiken die bloeien in februari ben je elk jaar verzekerd van vroege kleur – en vaak ook geur.

Bomen en struiken die bloeien in februari

Bomen en struiken geven je tuin het hele jaar structuur. Door de juiste soorten te combineren, heb je op elk moment van het jaar wel iets moois om naar te kijken in je tuin. En met bomen en struiken die bloeien in februari begint het feest al vroeg! 

Dit zijn een aantal van de beste soorten bomen en struiken die bloeien in februari.

1. Winterkamperfoelie (Lonicera fragrantissima)

struiken die bloeien in februari

Een van de vroegste aankondigers van de lente is de winterkamperfoelie, Lonicera fragrantissima. Het tweede deel van de naam, fragrantissima, geeft al aan dat je geur mag verwachten van deze plant. Die geur is afkomstig van de witte bloemen die bloeien aan de lange stengels. Voor de meeste bloemen zet je hem op een zonnige plek waar zowel jij als vroege bestuivers er plezier aan beleven.

2. Camellia

camelia bloeit in maart

Heeft je tuin zure grond, dan zijn struiken zoals de Camellia, die eind winter en begin voorjaar bloeien, geweldige aanwinsten. Alleen al omdat hun bloemen een spetterende show weggeven. Verder zijn ze het hele jaar groen, met mooi glanzend blad. Heb je geen zure grond, zet dan een Camellia in een pot met potgrond voor zuurminnende planten.

3. Toverhazelaar (Hamamelis)

De Hamamelis ofwel toverhazelaar is een ideale struik of kleine boom die bloeit in februari. De meeste variëteiten hebben gele bloemen, zoals ‘Brevipetala’. Maar er zijn ook soorten met rode bloemen, zoals ‘Diane’ (foto), of met roze-roomwitte bloemen, zoals ‘Strawberries and Cream’. Alle toverhazelaars ruiken in ieder geval heerlijk.

4. Garrya elliptica

struiken die bloeien in februari

De hangende bloeiende katjes van Garrya elliptica zijn van halverwege de winter tot het vroege voorjaar te bewonderen. Ze hebben wat weg van ijspegels. Na de bloei heb je de rest van het jaar plezier van het groenblijvende blad. Zet hem op een beschutte plek om hem tegen het verbranden van het blad te beschermen. Kies bovendien een mannelijke plant, want die heeft de mooiste katjes.

5. Rood peperboompje (Daphne mezereum)

bomen die bloeien in februari
Foto: Creative Commons/Sophie Miglierina

Wil je heerlijke geuren in februari, dan is het rood peperboompje, Daphne mezereum, een topper. Deze bosplant houdt van een schaduwrijke plek, dus hij is ideaal voor een troosteloos hoekje dat wel wat kleur kan gebruiken. Heb je hem eenmaal geplant, verplaats hem dan liever niet meer. Peperboompjes houden niet van verstoring van de wortels.

Meer bomen en struiken die bloeien in februari

  • Acacia dealbata (mimosa)
  • Chimonanthus praecox  (meloenboompje)
  • Cornus mas (gele kornoelje)
  • Mahonia media (mahoniestruik)
  • Viburnum bodnantense (sneeuwbal)
  • Sarcococca hookeriana (vleesbes)

Meer lezen over winterbloeiende planten, bomen en struiken

Meer lezen over:
Inspiratie Februari
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 03/2024

Gardeners’ World 03/2024

Bestel nu