Deze prachtige bomen en struiken bloeien in februari

Helga Kluiter
|
17/02/2024
bomen die bloeien in februari

Met bloemen in februari voelt de lente dichterbij dan de winter – en dat gevoel is in deze vaak grijze maand extra welkom. Met bomen en struiken die bloeien in februari ben je elk jaar verzekerd van vroege kleur – en vaak ook geur.

Lees verder na de advertentie

Bloemen in februari voor bestuivers

Salix caprea boswilg
Foto: Wikimedia Commons /T. Kebert

Bomen en struiken geven je tuin het hele jaar structuur. Maar bomen en struiken die bloeien in februari hebben iets extra’s te bieden: voedsel voor vroege bestuivers. Met bloemen in februari zul je zeker vroege bijen en hommels naar je tuin lokken.

Bomen en struiken die bloeien in februari

Wil je ook graag al bloemen in februari, dan zijn dit een aantal van de beste soorten bomen en struiken die bloeien in februari.

1. Winterkamperfoelie (Lonicera fragrantissima)

struiken die bloeien in februari

Een van de vroegste aankondigers van de lente is de winterkamperfoelie, Lonicera fragrantissima. Het tweede deel van de naam, fragrantissima, geeft al aan dat je geur mag verwachten van deze plant. Die geur is afkomstig van de witte bloemen die bloeien aan de lange stengels. Voor de meeste bloemen zet je hem op een zonnige plek waar zowel jij als vroege bestuivers er plezier aan beleven.

Lees verder na de advertentie

2. Camellia

camelia bloeit in maart

Heeft je tuin zure grond, dan zijn struiken zoals de Camellia, die eind winter en begin voorjaar bloeien, geweldige aanwinsten. Alleen al omdat hun bloemen in februari en maart een spetterende show weggeven. Verder zijn ze het hele jaar groen, met mooi glanzend blad. Heb je geen zure grond, zet dan een Camellia in een pot met potgrond voor zuurminnende planten.

3. Toverhazelaar (Hamamelis)

Van de bomen en struiken die bloeien in februari is de Hamamelis ofwel toverhazelaar een van de bekendste soorten. De meeste variëteiten hebben gele bloemen, zoals ‘Brevipetala’. Maar er zijn ook soorten met rode bloemen, zoals ‘Diane’ (foto), of met roze-roomwitte bloemen, zoals ‘Strawberries and Cream’. Alle toverhazelaars ruiken in ieder geval heerlijk.

4. Garrya elliptica

struiken die bloeien in februari

De hangende bloeiende katjes van Garrya elliptica zijn van halverwege de winter tot het vroege voorjaar te bewonderen. Ze hebben wat weg van ijspegels. Na de bloei heb je de rest van het jaar plezier van het groenblijvende blad. Zet hem op een beschutte plek om hem tegen het verbranden van het blad te beschermen. Kies bovendien een mannelijke plant, want die heeft de mooiste katjes.

5. Rood peperboompje (Daphne mezereum)

bomen die bloeien in februari
Foto: Creative Commons/Sophie Miglierina

Wil je niet alleen bloemen in februari, maar ook heerlijke geuren, dan is het rood peperboompje, Daphne mezereum, een topper. Deze bosplant houdt van een schaduwrijke plek, dus hij is ideaal voor een troosteloos hoekje dat wel wat kleur kan gebruiken. Heb je hem eenmaal geplant, verplaats hem dan liever niet meer. Peperboompjes houden niet van verstoring van de wortels.

Meer bomen en struiken die bloeien in februari

Sneeuwbal snoeien
Viburnum x bodnantense ‘Dawn’
  • Acacia dealbata (mimosa)
  • Chimonanthus praecox  (meloenboompje)
  • Cornus mas (gele kornoelje)
  • Mahonia media (mahoniestruik)
  • Viburnum bodnantense (sneeuwbal)
  • Sarcococca hookeriana (vleesbes)

Meer bloemen in februari

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu