De pluktuin in maart en april: dit kun je doen

Zet zaailingen in maart en april niet te warm als je binnen voorzaait voor je pluktuin.

In maart en april staat de pluktuin in het teken van zaaien. Zo ook voor Jennita Jansen van biologische bloemenkwekerij Plukatelier. Haar eerste tip voor deze maanden: “Ga lekker aan de slag met zaaien! Als je dat nu doet, kun je in de zomer uit je eigen tuin plukken. Wacht je te lang, dan komen de bloemen ook later op en is voor sommige soorten het perfecte zaaimoment al verstreken.”

Lees verder na de advertentie

Zaaien voor de pluktuin in maart en april

Voor de pluktuin zijn maart en april maanden van (voor)zaaien.

Dit zijn maanden waarin Jennita veel binnen voorzaait, maar ook kun je nu goed in de vollegrond zaaien, legt ze uit. “Zorg ervoor dat je zaait wanneer de grond droog en warm genoeg is. Je kunt de juiste tijd om te zaaien aflezen aan het onkruid in je tuin. Groeit het? Dan is de grond warm genoeg om te zaaien.” Je lift dan als het ware mee op de timing van de natuur, die uiteindelijk het beste weet wanneer het tijd is om te zaaien en te ontkiemen.

Tuintaken voor de pluktuin in maart en april

Maanden van wachten zijn voorbij: het is tijd om te zaaien! Deze maanden zijn een tijd van voorbereiding en vroege bloeiers. Of je nu binnen voorzaait voor je pluktuin of direct in de vollegrond zaait: als je in maart en april aan de slag gaat, pluk je er in de zomer de bloemen van.

1. Bescherm jonge planten

Bescherm zaailingen met een cloche als het nog koud is op je pluktuin.

Als het nog koud is, kun je jonge en vorstgevoelige planten beschermen met vliesdoek of bijvoorbeeld een cloche. Zo laat je ze wel wennen aan de buitentemperaturen, maar verklein je de kans dat ze beschadigen door de kou.

Lees verder na de advertentie

2. Zaaien in vollegrond

Bloemen zaaien in de vollegrond kun je vanaf maart en april doen voor je pluktuin.

Dit is een goed moment om veel soorten te zaaien in de vollegrond. Als de bodem genoeg is opgewarmd, kun je aan de slag!

3. Laat vorstgevoelige planten nog even binnen

Planten beschermen tegen vorst in een kas kan ook voor je pluktuin in maart en zelfs april nog handig zijn.

Wacht met het uitplanten van vorstgevoelige planten tot na IJsheiligen. Vaak vind je ook instructies over de goede tijd om te zaaien en te planten op de zakjes van zaden.

Wekelijks pluktuintips in je mail

Iedere week dit soort praktische tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

4. Zet zaailingen niet te warm

Zet zaailingen in maart en april niet te warm als je binnen voorzaait voor je pluktuin.

Als je voorzaait, zorg er dan voor dat je zaailingen niet te warm blijven staan wanneer ze eenmaal ontkiemd zijn. Dan kunnen ze namelijk doorschieten en zulke versnelde groei komt je plant meestal niet ten goede. Verplaats ze bijvoorbeeld naar een koudere kamer, een schuur of koude bak.

Tip! Sommige soorten bloemen hebben juist een periode van kou nodig om te ontkiemen. Lees meer over koudekiemers in ons artikel.

5. Vroege bloei voor vroege tuinbewoners

Vroege bloemen zorgen voor kleur en voedsel voor bestuivers in je pluktuin in maart en april.
Wilde bloemen op Jennita’s pluktuin.

Kijk voor vroege bloei in je tuin ook naar verschillende wilde bloemen waar bestuivers gek op zijn. Zo genieten jij en je tuindieren van mooie bloei. Denk bijvoorbeeld aan dovenetels en paardenbloemen.

6. Dahlia-knollen uitplanten (april of mei)

Dahliaknollen uitplanten kun je eind april of begin mei gaan doen.

Plant je dahliaknollen in de grond eind april of begin mei. Jennita legt uit: “Het duurt vaak een tijdje voordat dahliaknollen ‘wakker worden’. Daarom kun je ze goed eind april of begin mei al uitplanten, nog voor IJsheiligen. Zo hebben ze tijd om te wortelen en beginnen ze in mei al op te komen.”

Lees ook meer over dahlia’s voortrekken als je binnen al wilt beginnen.

7. Geniet van de eerste knoppen

Geniet eind april al van knoppen in vroege plukbloemen, zoals margriet ‘May Queen’.

Extra tip van Jennita voor een jaar vol met bloemen

Doe inspiratie op bij lokale kwekers voor jaarrond lang bloemen in je tuin.

Hoe zorg je ervoor dat je het jaar door geniet van mooie bloemen in je tuin? “Merk je dat er op een bepaald moment even niets bloeit in je tuin, terwijl je dat wel zou willen? Kijk dan vooral rond in andere tuinen en laat je inspireren door wat je op andere plekken ziet bloeien.

Ga bijvoorbeeld naar een ambachtelijke kwekerij en zie wat er op dat moment in bloei staat. Vaak kun je bij ambachtelijke kwekers ook kijken naar ‘moederbedden’, de bedden waarin de volwassen planten staan waarvan wordt gestekt. Heerlijk om zo ieder seizoen inspiratie op te doen!”

Meer lezen over pluktuinieren

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu