
Benieuwd wat jij kan doen in je pluktuin in april? Op dit moment draait het om zaaien, zaaien, zaaien! Als je dat nu doet, dan kun je in de zomer volop bloemen uit je eigen tuin plukken, vertelt pluktuinexpert Jennita Jansen. Lees haar tips voor in de pluktuin en ontdek waarom je niet te lang moet wachten met zaaien.
Lees verder onder de advertentie
7x lenteklusjes in de pluktuin

Maanden van wachten zijn voorbij: het is tijd om te zaaien en ‘klussen’ in de pluktuin! Dit is een tijd van voorbereiding en vroege bloeiers. Of je nu binnen voorzaait of direct in de vollegrond zaait: als je nu aan de slag gaat, pluk je er in de zomer de bloemen van! Hieronder vind je 7 leuke lenteklusjes voor in de pluktuin, waarbij zaaien uiteraard op de eerste plaats staat.
Maak je eigen pluktuin
Bloemen voor jou én de natuur € 12.99
- Kweek- en zaaitips voor de mooiste plukbloemen
- Do’s en don’ts van ervaren kwekers
- Met handige jaarkalender

1. Zaaien in de pluktuin

Hoewel Jennita (bekend van haar biologische bloemenkwekerij Plukatelier) veel binnen voorzaait, kun je nu ook een heleboel plukbloemen in de vollegrond zaaien. “Wacht niet te lang”, drukt ze tuiniers op het hart. “Anders komen de bloemen ook later op en is voor sommige soorten het perfecte zaaimoment al verstreken.”
Ga je in de vollegrond zaaien? Let dan op: “Zorg ervoor dat je zaait wanneer de grond droog en warm genoeg is. Je kunt de juiste tijd om te zaaien aflezen aan het onkruid in je tuin. Groeit het? Dan is de grond warm genoeg om te zaaien.” Je lift dan als het ware mee op de timing van de natuur, die uiteindelijk het beste weet wanneer het tijd is om te zaaien en te ontkiemen.
2. Bescherm jonge planten

Als het nog koud is, kun je jonge en vorstgevoelige planten beschermen met vliesdoek of bijvoorbeeld een cloche. Zo laat je ze wel wennen aan de buitentemperaturen, maar verklein je de kans dat ze beschadigen door de kou.
Wekelijks tuintips in je mail
3. Laat vorstgevoelige planten nog even binnen

Wacht met het uitplanten van vorstgevoelige planten tot na IJsheiligen (medio mei). Vaak vind je ook instructies over de goede tijd om te zaaien en te planten op de zakjes van zaden.
4. Zet zaailingen niet te warm

Als je voorzaait, zorg er dan voor dat je zaailingen niet te warm blijven staan wanneer ze eenmaal ontkiemd zijn. Dan kunnen ze namelijk doorschieten en zulke versnelde groei komt je plant meestal niet ten goede. Verplaats ze bijvoorbeeld naar een koudere kamer, een schuur of koude bak.
Tip! Sommige soorten bloemen hebben juist een periode van kou nodig om te ontkiemen. Lees meer over koudekiemers in ons artikel.
5. Vroege bloei voor vroege tuinbewoners

Kijk voor vroege bloei in je tuin ook naar verschillende wilde bloemen waar bestuivers gek op zijn. Zo genieten jij en je tuindieren van mooie bloei. Denk bijvoorbeeld aan dovenetels en paardenbloemen.
6. Plant dahlia-knollen uit

Plant je dahliaknollen in de grond eind april of begin mei. Jennita legt uit: “Het duurt vaak een tijdje voordat dahliaknollen ‘wakker worden’. Daarom kun je ze goed eind april of begin mei al uitplanten, nog voor IJsheiligen. Zo hebben ze tijd om te wortelen en beginnen ze in mei al op te komen.”
Lees ook meer over dahlia’s voortrekken als je binnen al wilt beginnen.
7. Geniet van de eerste knoppen

Geniet eind april al van knoppen in vroege plukbloemen, zoals margriet ‘May Queen’. Met een beetje geluk bloeit geum ‘Mai Tai’ al vanaf april-mei!
Pro-tip van pluktuinexpert Jennita:

Hoe zorg je ervoor dat je het jaar door geniet van mooie plukbloemen in je tuin? Jennita: “Merk je dat er op een bepaald moment even niets bloeit in je tuin, terwijl je dat wel zou willen? Kijk dan vooral rond in andere tuinen en laat je inspireren door wat je op andere plekken ziet bloeien.”
Ga bijvoorbeeld naar een ambachtelijke kwekerij en zie wat er op dat moment in bloei staat. “Vaak kun je bij duurzame kwekers ook kijken naar ‘moederbedden’, de bedden waarin de volwassen planten staan waarvan wordt gestekt. Heerlijk om zo ieder seizoen inspiratie op te doen!”