Bloemen zaaien in juli: must-haves voor elke tuin

Helga Kluiter
|
30/06/2021
strelitzia reginae

Door bloemen zaaien in juli kun je je voorraad vaste planten, tweejarigen en kamerplanten razendsnel uitbreiden.

Lees verder na de advertentie

Bloemen zaaien in juli

Je zou denken dat de beste periodes om te zaaien het voorjaar en het najaar zijn. Maar zaaien in de zomer heeft voor diverse planten voordelen. Want de lange, warme zomerdagen – met heel veel uren licht – versnellen het kiemproces. De plantjes zijn dan over enkele maanden al sterk genoeg om de winter te trotseren.

Wekelijks zaaitips in je mail

Iedere week zaai- en andere tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De volgende bloemen zaai je het beste in juli:

Ridderspoor (Delphinium)

ridderspoor snoeien

Lees verder na de advertentie

Juli is de laatste maand waarin je ridderspoor (Delphinium) kun zaaien. Als je nu deze must-have bloemen voor de cottagetuin zaait, zullen ze volgend jaar bloeien.

Paradijsvogelplant (Strelitzia reginae)

Bloemen zaaien in juli

Wil je eens iets anders? Dan zal de Zuid-Afrikaanse paradijsvogelplant (Strelitzia reginae) zeker bij je in de smaak vallen. Deze opvallende tropische vaste plant voor in de kas of een lichte plek in huis kun je zaaien tijdens de zomermaanden. De spectaculaire bloemen doen het trouwens ook goed als snijbloem in een vaas.

Vergeet-me-nietjes (Myosotis)

Bloemen zaaien in juli

Het vergeet-me-nietje (Myosotis), dat zich thuisvoelt in gevlekte schaduw, kun je zaaien tussen mei en september. In de natuur zaait deze plant zich ook in deze periode uit, dus dat proces boots je feitelijk na. Volgend jaar zal je vergeet-me-niet zichzelf na de bloei uitzaaien, dus één keer zelf zaaien is voldoende.

Viooltjes (Viola)

Bloemen zaaien in juli

Door nu viooltjes te zaaien geef je ze genoeg tijd om zich te ontwikkelen voordat je ze in de herfst uitplant op de plek waar ze uiteindelijk moeten komen te staan. Zaai vroeg in de maand om ervoor te zorgen dat ze komend voorjaar al bloeien.

Muurbloemen (Erysimum)

Erysimum cheiri 'Orange Bedder' (muurbloem)
Foto: Wikimedia Commons/David Monniaux

Als je lang van kleur wilt genieten, zijn muurbloemen (Erysimum) een must. Blijf de bloemen koppen en er zullen steeds nieuwe bloemen blijven aangroeien. De heerlijke geur krijg je er gratis bij.

Vingerhoedskruid (Digitalis)

Digitalis purpurea

Het prachtige vingerhoedskruid (Digitalis) is een van de vele tweejarige planten die je in juli kunt zaaien. Zaai de zaden rechtstreeks buiten. Doe dat in rijen, zodat je ze eenvoudig kunt onderscheiden van onkruid. Verplant ze in het najaar, zodat ze volgende zomer bloeien.

Meer over bloemen zaaien

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu