De pluktuin in juli: deze zomerse bloemen kun je deze maand plukken

Helga Kluiter
|
06/07/2022
hortensia: een plant die je kunt snoeien in de lente

Het is feest in de pluktuin in juli, want deze maand word je getrakteerd op een bonte stoet aan bloemen. Alle zomerbloeiers laten zich deze maand van hun beste kant zien. Pluk er regelmatig een bosje van mee en zet ze in een mooie vaas op tafel – zowel binnen als buiten.

Lees verder na de advertentie

De pluktuin in juli: 10 bloemen om nu te plukken

In de maand juli hoef je niet zuinig te plukken in je pluktuin, want veel planten bloeien nu ontzettend uitbundig. En maak je geen zorgen dat je de planten kaal plukt, want als je regelmatig plukt, zal zullen je planten gewoon weer nieuwe bloemen aanmaken.

Deze tien bloemen zijn echte aanraders in de pluktuin in juli:

1. Juffertje-in-het groen (Nigella)

Juffertje in het-groen zaaien

Nigella, ofwel juffertje-in-het-groen, is een van de favoriete bloemen voor de cottagetuin. Maar ook als plukbloem is het een heerlijke plant. De frêle bloemen zorgen voor wat luchtigheid in een boeket, en ook de gedroogde bloemhoofden zien er fraai uit.

Wekelijks tuininspiratie in je mail

Iedere week nieuw inspiratie voor de tuin in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

2. Ridderspoor (Delphinium)

Ridderspoor (Delphinium)

De hoge, statige riddersporen (Delphinium) zijn echte blikvangers achter in een border en trekken op dezelfde manier de aandacht in een boeket.

3. Goudscherm (Bupleurum)

pluktuin in juli: Bupleurum

De gifgroene bloemen van goudscherm (Bupleurum) zijn een geweldige opvuller in een boeket en combineren goed met vrijwel elke andere kleur.

Maak je eigen pluktuin

Cover magazine Maak je eigen pluktuin

Ga je aan de slag met een pluktuin? In onze speciale uitgave ‘Maak je eigen pluktuin’ geven we je alle tips die je nodig hebt om de juiste soorten te kiezen, ze makkelijk op te kweken en je oogst te spreiden. Een pluktuin is niet alleen heel productief, maar ook ontzettend mooi, en goed voor de natuur. Je bestelt deze uitgave via onze webshop.

4. Vlambloem (Phlox)

Phlox paniculata

Vlambloemen (Phlox) zijn klassieke planten in de cottagetuin. Ze zijn ideaal voor het midden van een border en doen het ook goed in een vaas met andere plukbloemen.

5. Groot akkerscherm (Ammi majus)

Groot akkerscherm (Ammi majus)

Schermbloemen, zoals het groot akkerscherm (Ammi majus) zijn een prachtige aanvulling in een natuurlijke of cottage-achtige border. Wil je een boeket maken met weidebloemen, dan moet je deze soort zeker niet overslaan.

6. Pronkerwten (Lathyrus odoratus)

Lathyrus bloemen plukken

Als je regelmatig je Lathyrus-bloemen plukt, blijft deze plant maar geven! Pluk dus zo vaak je kunt bloemen om ook de rest van de zomer een vaas met heerlijke geuren op tafel te kunnen zetten.

7. Goudsbloem

Goudsbloemen of Calendula zijn eenvoudig te kweken eenjarige bloemen. Hij is niet alleen een goede buur in de moestuin, maar ook een prima plukbloem. Maak eens een boeketje met andere bloemen in warme kleuren, zoals rudbeckia’s, of zet ze samen met blauwe korenbloemen voor een fel contrast.

8. Rozen

Rosa 'Lady of Shalott'

Doorbloeiende rozen, zoals de Engelse roos ‘Lady of Shalott’ (foto) zien er in juli nog steeds fantastisch uit. Pluk een paar mooie exemplaren om je huis te verblijden met kleur en geur.

9. Hortensia (Hydrangea)

pluktuin in juli: hortensia

De grote bloemen van hortensia – van kantachtige bloemschermen tot de enorme bollen van de Annabel – zien er in een vaas al net zo indrukwekkend uit als in de tuin. Je kunt de bloemen ook laten drogen, zodat je er nog veel langer plezier van hebt.

10. Kruiden

pluktuin in juli: komkommerkruid

Met kruiden kun je niet alleen lekker koken, maar hun bloemen zien er minstens zo mooi uit. Laat eens wat keukenkruiden bloeien en zet ze in een vaas. Probeer bijvoorbeeld de bloemen van salie, munt, rozemarijn of komkommerkruid (Borago officinalis, foto).

Pluk meer uit je pluktuin

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu