Stop met het kopen van sla in een zakje of verse kruiden en kweek het zelf! Dat is makkelijk, snel, lekkerder én goedkoper dan de supermarkt-variant. Wil je behoorlijk wat geld besparen op boodschappen, dan zijn er echter nog veel meer groenten die de moeite van het kweken meer dan waard zijn.
Lees verder na de advertentie
Geld besparen op boodschappen
Heb je een beperkt budget, dan kun je veel geld besparen in de supermarkt door zelf groenten te kweken. Sommige soorten, zoals aardappelen en uien zijn al vrij goedkoop in de winkel. Het kweken hiervan zal je dus niet veel geld besparen. Maar bonen, (kers)tomaten, courgettes en diverse soorten sla zijn enorm productieve planten. Die leveren zelfs in een kleine ruimte een grote oogst op.
Moestuin beginnen voor weinig geld
Wil je echt besparen op je boodschappen, houd dan de ‘opstartkosten’ vooral laag. Trek in je tuin wat tegels uit de grond en zet die rechtop om de randen te maken van je ‘moestuinbak’. Meng wat compost door de grond (in maart vaak gratis te krijgen bij de gemeente, maar ook makkelijk zelf te maken) en ga aan de slag.
Ook voorzaaien kan goedkoop, bijvoorbeeld in lege plastic bakjes (maak onderin gaatjes) of wc-rolletjes. Zaden kun je vaak goedkoop kopen bij een lokale (tuin)winkel. En als je later in het seizoen de zaden van je groenten oogst en bewaart, kun je volgend jaar zelfs gratis zaaien en nóg goedkoper eten uit eigen tuin.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort handige (moes)tuintips, checklists en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Rekenvoorbeeld geld besparen met je moestuin
Hoeveel kun je dan werkelijk besparen? Een voorbeeld: een courgette in de winkel kost gemiddeld 1 euro. Een zakje biologische zaden (zoals ‘Black Beauty’, ca. 15 zaden per zakje) kost 2,79. Eén zaadje kost dus € 0,186.
Een courgetteplant produceert in een seizoen (afhankelijk van het weer, aantal bestuivers en verzorging) 20 tot 40 vruchten. laten we daartussen zitten en kiezen voor 30 vruchten. Haal je daar 30 vruchten uit, dan kost een zelfgekweekte courgette maar 0,0062 per stuk – minder dan 1 cent! Natuurlijk komen er nog wat kosten voor bemesting en water bij, maar dan nog ben je veel goedkoper uit.
Met deze groenten kun je veel geld besparen op boodschappen
Zaai deze eenvoudig te kweken gewassen en bespaar geld op je verse boodschappen.
Tomaten
De allerlekkerste tomaten om te snacken koop je niet in de winkel, maar kweek je zelf. Kies een stamtomaat om de hoogte in te laten groeien en je kunt in de zomer vers van de plant tomaatjes eten. Maar ook andere tomaten leveren veel oogst op. Maak van alles wat je niet meteen eet soep of saus en vries het in, of droog ze in de zon.
Meer lezen: Tomaten zaaien voor beginners: zo werkt het
Bonen (sperziebonen, snijbonen)
Bonenplanten kun je grofweg onderverdelen in stokbonen (klimmend) en stambonen (niet klimmend). De grootste oogst krijg je van de klimmende bonen, en zolang je regelmatig plukt, blijven de planten nieuwe bonen aanmaken. Dat maakt bonen erg waardevol. Leid ze langs een tipi van bamboestokken. Alle bonen die je niet meteen opeet, kun je even blancheren en invriezen.
“Een van mijn leukste herinneringen aan mijn kindertijd was rondstruinen door de achtertuin van mijn opa, waar hij onder andere veel bonen kweekte. Onze diepvries (en die van mijn ooms en tantes…) lag vervolgens de hele winter vol snijbonen.” – Helga (redacteur Gardeners’ World)
Knoflook
Uien zijn vaak erg goedkoop in de winkel, maar zijn familielid de knoflook kost vaak een stuk meer. En dat terwijl knoflook makkelijk te kweken is en niet veel ruimte inneemt. Softneck-soorten zijn lang houdbaar, dus veel in één keer oogsten is niet erg. Er zijn knoflooksoorten die je in het voorjaar kunt planten, maar veel andere soorten poot je beter in de herfst. Tip: koop een biologisch bolletje knoflook (die zijn onbespoten en lopen meestal beter uit) en poot hiervan de teentjes.
Bladgroenten
Snijbiet (foto), palmkool, boerenkool en andere bladgroenten kun je maandenlang oogsten. Snijbiet is bijvoorbeeld lekker veelzijdig, maar zelden in de winkels te koop. Het blad kun je koken als spinazie en de stengels smaken goed in roerbakschotels. De zaden zijn goedkoop en de plant groeit altijd wel. En van de zaden die je in de zomer zaait kun je in het voorjaar nog eens oogsten. Palmkool en boerenkool zijn uitstekende groenten waarvan je ook in de winter nog kunt eten.
Courgette
Courgettes staan erom bekend dat ze een enorme oogst kunnen opleveren. Zelf courgettes kweken is makkelijk. Geef de planten vooral voldoende water en mest en ze zullen de hele zomer productief blijven. Oogst de vruchten als ze ongeveer 10 tot 15 cm lang zijn, dan smaken ze het lekkerst. En door regelmatig te oogsten, blijft de plant nieuwe bloemen en vruchten aanmaken. Komen de courgettes je even de oren uit? Maak er dan soep van en vries het in.
Trouwens, ook het neefje van de courgette, de komkommer, is ontzettend productief. Eet je graag komkommer, dan stelt deze plant je zeker niet teleur.
Saladegroenten (radijs, lente-ui, pluksla)
Allerlei saladegroenten, zoals pluksla, radijs, lente-ui en mosterd, zijn naar verhouding vrij duur in de winkel. En dat terwijl ze erg makkelijk te kweken zijn, zelfs als je weinig ruimte hebt. Ze groeien snel en als je steeds een beetje zaait, kun je de hele zomer verse salades uit eigen tuin eten.
Kruiden
Oké, de laatste in het lijstje valt dan niet onder groenten, maar het kweken van kruiden is wel erg lonend. De zaden zijn goedkoop, je kunt er meerdere keren van oogsten en al met slechts een paar plantjes heb je altijd verse kruiden bij de hand. Maak wat plek vrij voor wat potjes op je balkon, vensterbank of terras – of plant ze in de volle grond als je meer ruimte hebt. Veel kruiden zijn bovendien vaste planten, zodat je er jaar na jaar van kunt plukken. Denk aan oregano (marjolein), bieslook, lavas, salie, tijm, peterselie (tweejarig), munt en rozemarijn. Maar ook eenjarige kruiden zijn heerlijk, zoals basilicum, koriander en dille.
Meer geld besparen op boodschappen
- Geld besparen met je moestuin: maak je grond klaar voor het voorjaar
- Geld besparen met je moestuin: je oogst langer bewaren doe je zó
- Geld besparen met je moestuin: zo oogst je langer én meer
- Tuinhack: zo leven verse kruiden uit de supermarkt wél lang
- Wil je een grote oogst? Kweek dan zeker deze gewassen
- Verspil niets! Van deze gewassen kun je alle delen eten
- 14 tips voor betaalbaar(der) tuinieren