5 tips voor uitplanten in de schaduw

Linda Passies
|
03/11/2022
grond verbeteren planten schaduw

Het najaar is het ideale moment om planten uit te planten. Heb jij een schaduwrijk plekje? Ook dan kun je lekker aan de slag. Neem dan wel de tips over uitplanten in de schaduw ter harte. 

Lees verder na de advertentie

We kijken soms negatief aan tegen schaduwplekken in de tuin, maar ze hebben ook voordelen! Zo bevatten deze plekken vaak van nature voedzame bladaarde als grond.

Het is belangrijk om te weten met welk type schaduw je te maken hebt: gevlekte schaduw, halfschaduw of diepe schaduw? In dit artikel leggen we daar meer over uit. 

uitplanten in de schaduw tips

Wekelijks tuinadviezen in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Planten in de schaduw

Lees verder na de advertentie

Met deze tips zullen je planten in de schaduw het goed doen. 

1. Verbeter de grond

grond verbeteren planten schaduw

Verbeter de grond voordat je gaat planten! Gebruik bijvoorbeeld compost of bladaarde. Hiermee houdt de grond water beter vast, en de structuur geeft de wortels meer lucht om te groeien. 

2. Verwijder uitgeputte grond

Wordt de schaduw veroorzaakt door een grote of gevestigde boom? Dan is de kans aanwezig dat de grond uitgeput is. Verwijder dan deze, vaak droge, grond tussen de wortels van de boom en vervang het door betere grond uit een ander deel van je tuin. 

3. Voeg kalium toe

In plaats van stikstofrijke bemesters, kun je beter kalium toevoegen aan de grond. Dat zorgt voor stevige planten in de schaduw. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld houtas van een kampvuur of houtkachel.

4. Woel het plantgat om

Gebruik een spitvork om de bodem van het plantgat wat om te woelen. Zo kunnen de wortels van de plant beter hun weg vinden in de koele, vochtige grond op schaduwrijke plekken.

5. Mulchen na het planten

mulchen bij planten in de schaduw

Voeg na het planten een flinke laag mulch toe. Hiervoor kun je ook compost of bladaarde gebruiken. Boomschors is ook een optie. Dit helpt de grond vocht vasthouden, en het verbetert de bodem. 

Tuinieren in de schaduw

Tuinieren in de schaduw

Wil je meer tips over je tuin in de schaduw? Bestel dan onze speciale uitgave Tuinieren in de schaduw. Bomvol advies over het planten in de schaduw, 100 prachtige schaduwplanten en moestuinadvies voor schaduwrijke plekken.

Lees meer over schaduw:

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu