Een tropische kroonluchter: Nepenthes of bekerplant

kamerplanten verzorgen zomer vernevelen

Deze fascinerende, flamboyante vliegenvanger is een echt juweel voor in huis: Nepenthes. De vleesetende bekerplant is net een kroonluchter uit de jungle. En wat ook fijn is: hij vraagt weinig verzorging, zolang hij op de juiste plek staat. Door de juiste omstandigheden te creëren, kun jij optimaal genieten van deze plant.

Lees verder na de advertentie

Hoe eet een vleesetende plant?

Bekerplant Nepenthus x ventrata kamerplant

De hangende bekertjes van Nepenthes zijn in feite aangepaste bladeren. Daarin zit een zoet geurend sap, het spijsverteringssap. Met deze zoete geur lokt Nepenthes kleine insecten, net zoals een venusvliegenval. De rand en de binnenkant van de bekers zijn glad, zodat vliegen en andere insecten niet kunnen ontsnappen. Ze verdrinken op den duur en worden dan verteerd in het spijsverteringssap. Zo komt de plant aan nieuwe voedingsstoffen.

Wekelijks groene weetjes in je mail

Iedere week dit soort praktische tips en informatie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Fraai en functioneel

Lees verder na de advertentie

Deze bekerplant is perfect voor kamerplantenfans, die hun verzameling een extra ‘wow-factor’ willen geven. Ook is het een goede optie voor plantliefhebbers die zonder chemicaliën muggen en vliegen willen bestrijden. Nepenthes x ventrata is een geweldige vleesetende plant voor beginners. Hij maakt een overvloed aan prachtige, kleurige bekers aan, die oplichten als het zonlicht erdoorheen schijnt.

Nepenthes x ventrata

Zorg ervoor dat de grond van je Nepenthes vochtig blijft door regelmatig water te geven

Nepenthes x ventrata is een hybride bekerplant. Deze soort kan beter tegen lagere temperaturen en luchtvochtigheid dan zijn oudersoorten. Daardoor is deze hybride makkelijker te verzorgen en is hij een goede kandidaat als kamerplant. Tuincentra verkopen deze plant soms onterecht onder de naam van de ouderplant, Nepenthes alata.

Welke potgrond voor vleesetende planten?

Oorspronkelijk komt Nepenthes x ventrata uit de Filipijnen. Om te overleven in voedingsarme grond, evolueerde deze soort tot een insectenvanger. Houd deze omstandigheden in gedachten wanneer je de bekerplant verpot. Gebruik speciale potgrond die niet te voedingsrijk is, anders verbanden de wortels. Meng bijvoorbeeld versnipperde schors en perliet. Zo’n mix laat goed water door, waardoor je plant niet met natte voeten blijft staan.

Een andere tip om natte voeten te vermijden is om drainagegaten te maken in de plantenpot die je gebruikt of er een te kopen die dat al heeft. Bij het verpotten kies je het beste een nieuwe pot die net groter is dan de vorige, ongeveer een halve potgrootte groter. Als je de plantenpot ophangt, komen de bekers tot hun recht en krijgt je die natuurlijke-kroonluchter-look.

Standplaats Nepenthes

Hang je Nepenthes x ventrata naast een warm, tochtvrij raam in indirect zonlicht. Overdag mag het flink warm worden, dat is geen probleem. ’s Nachts is het beter als de temperatuur rond de 15°C of hoger is.

Net als een maanorchidee, kun je de bekerplant goed in de badkamer zetten. Deze plek heeft de ultieme vochtigheidsgraad voor je vleesetende plant! Een plek in de badkamer is geen vereiste, maar wel een goede optie. Als je daar een raam hebt, plek hebt voor een hangplant en het er niet te koud wordt, dan heb je de perfecte standplaats gevonden.

Bekerplant verzorging: watergeven

Zorg ervoor dat de potgrond van je bekerplant altijd vochtig is. Begiet de potgrond om de paar dagen met water (liefst regenwater) op kamertemperatuur. Geef de plant water totdat het er aan de onderkant weer uitstroomt. Als je een kleine plantenpot hebt, moet je jouw Nepenthes in zomer misschien elke dag watergeven. Dit hangt ook af van de temperaturen en luchtvochtigheid.

Nepenthes verzorgen: benevelen

Benevel je Nepenthes regelmatig, zodat je plant goed groeit en sap kan aanmaken

Heb je geen plek in de badkamer voor je vleesetende plant? Niet getreurd! In plaats daarvan kun je de plant ook regelmatig benevelen. Doet dit elke zoveel dagen, zodat de bladeren en de bekers vochtig blijven. Gebruik hiervoor ook weer (regen)water op kamertemperatuur. Vooral bij een lage luchtvochtigheid is het belangrijk om dit bij te houden. Als de jonge bekers bruin kleuren, heeft de plant meer water nodig. Gezonde bekers zijn altijd half gevuld met vocht.

Tip! Combineer je bekerplant eens met andere vleesetende planten in een bak of terrarium. Het is een spectaculair gezicht en als ze ook nog eens dezelfde groeiomstandigheden nodig hebben, kun je ze makkelijker verzorgen als ze bij elkaar staan. Zo kun je in één keer een hele groep planten benevelen.

Vleesetende plant verzorgen: snoeien

Als je dode delen ziet aan je Nepenthes, kun je die het beste wegsnoeien. Gebruik altijd een schoon mes of een schone schaar om kans op infecties bij je plant te verkleinen.

Vleesetende plant voeren

Zijn er geen insecten in huis voor je plant? Besproei dan de bladeren in de zomer om de paar weken met verdunde plantenvoeding. Ga hiervoor uit van de helft van de aanbevolen hoeveelheid.

Verder lezen over kamerplanten:

Meer lezen over:
Kamerplanten Tropisch
Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu