
Een Monstera stekken is niet alleen leuk en makkelijk, het is ook nog eens slim – zeker als je een zeldzame (en dure) variant hebt staan, zoals de Monstera variegata. Waarom een fortuin uitgeven aan een nieuwe plant, als je zélf een kloon kunt maken? Met een beetje kennis (en een schone snoeischaar) groeit je stek in no-time uit tot een nieuwe plant. In dit artikel leggen we uit hoe je jouw gatenplant succesvol stekt – en welke fouten je moet vermijden.
Lees verder onder de advertentie
Wat heb je nodig om een Monstera (gatenplant) te stekken?

Om een gatenplant te stekken heb je maar weinig materialen nodig. Zorg dat je het volgende klaarzet voordat je begint:
- Een gezonde Monstera-plant
- Een scherpe, schone snoeischaar of een mes
Afhankelijk van je stekmethode:
- Een hoog glas
- Een kweekpot met stekgrond (uit de winkel, of zelf gemengd: gelijke delen perliet en kokosvezels)
Wekelijks tuintips in je mail
Zo kies je een geschikte stek
Planten stekken is niet moeilijk, maar voordat je de schaar in je gatenplant zet, moet je eerst weten welk deel je kunt afknippen. Kijk goed en selecteer een stengel die aan de volgende eisen voldoet:
- De stengel moet gezond zijn. Vermijd stengels met bladeren die geel of bruin verkleurd zijn.
- Kies bij voorkeur een stengel waar een luchtwortel aan zit. Dat is niet per se noodzakelijk, maar het vergroot je kans op steksucces wel.
Wat is een luchtwortel?

Monstera’s zijn zogenaamde ‘hemi-epifyten’. Dat betekent dat ze een deel van hun levenscyclus als luchtplant (epifyt) doorbrengen. Ze halen water en voedingsstoffen uit de lucht met speciale luchtwortels. En luchtwortels heeft de Monstera in overvloed! Deze wortels kunnen erg lang worden, en wanneer ze uiteindelijk de grond bereiken, maken ze soms (maar lang niet altijd!) ‘gewone’ grondwortels aan.
Tip!

Over snoeien, je pluktuin, de 100 beste planten en meer! Vol praktische tips en stap-voor-stap uitleg voor jouw tuin.
Monstera stekken: 2 manieren
Een Monstera kun je op twee manieren stekken: in water of in luchtige stekgrond. Beide methoden zijn even effectief, dus kies vooral wat je zelf prettig vindt.
1. Monstera stekken in water

Een Monstera in water stekken is kinderlijk eenvoudig:
- Knip of snijd de gekozen stengel van de plant. Doe dit netjes, om schade aan de moederplant te voorkomen.
- Plaats je mes of schaar net onder de knoop (de beginplek waaruit het blad en de luchtwortel groeien). Knip of snijd niet in de knoop zelf, want dat is het groeipunt voor de nieuwe wortels.
- Zet je stek in een schoon glas of vaas met water. Alleen het onderste deel van de stek hoeft onder water te staan. Zorg dat de bladeren boven het water uitsteken, om te voorkomen dat ze gaan rotten.
2. Monstera stekken in grond

Je gatenplant in grond stekken werkt bijna hetzelfde als het stekken in water:
- Snijd de stengel op de juiste plek van de ouderplant: net onder de plek waar het blad en eventueel een luchtwortel uit de plant groeien.
- Vul een middelgrote, diepe kweekpot met een luchtige stekgrond en maak een plantgat in het midden.
- Laat de stengel van de stek in het gat zakken. De stek moet diep genoeg staan om het gewicht van het blad te kunnen dragen.
- Geef na het stekken meteen water, zodat de grond goed vochtig is.
Tip: Je kan in één keer meerdere stekken van je plant maken, maar haal per steksessie nooit meer dan een kwart van de stengels van je gatenplant. Anders loop je het risico dat de moederplant niet meer goed herstelt.
Verzorging van de Monstera stek

Zet je glas, vaas of pot met stek op een warme, lichte plek uit het directe zonlicht. Tijdens het wachten op het ontstaan van de wortels moet je de stekken vooral niet laten uitdrogen. Vul het water in het glas dus regelmatig bij en ververs het wekelijks. Staat je stek in stekgrond, geef dan regelmatig water, maar pas op dat je niet te veel water geeft om rotting te voorkomen.
De gewortelde stekken verplanten

Zodra de wortels van je Monstera-stekken op water ongeveer 5 cm lang zijn, wordt het tijd om ze te verplanten. Zet de kleine gatenplantjes in potten met wat goed drainerende potgrond voor kamerplanten. Geef zeker in het begin genoeg water, zodat de wortels kunnen wennen aan een leven in de grond in plaats van in water.
De stekken die je in de stekgrond had opgekweekt, kun je gewoon naar een grotere pot met normale potgrond overzetten en verder laten groeien.
Kun je een Monstera stekken zonder luchtwortel?
Je kunt een Monstera zonder luchtwortel ook stekken. Door je gatenplant te stekken mét luchtwortel, geef je de stek een betere kans om aan te slaan, maar het is geen absolute noodzaak. Als het niet anders kan, stek je Monstera dan gerust zonder luchtwortel. Maar als je wel de keuze hebt, kies dan voor stekmateriaal waar wel een luchtwortel aan zit.
Hieronder zie je twee gewortelde stekken: links had een blad en luchtwortel, rechts alleen een blad.
Kun je de luchtwortels van een Monstera stekken?
Nee, je kunt de luchtwortels van een Monstera niet apart stekken. Luchtwortels zijn namelijk gespecialiseerde wortels die dienen als steun voor de plant of om vocht en voeding uit de lucht te halen. Ze bevatten echter geen groeipunt waaruit nieuwe planten kunnen groeien. Zonder dat groeipunt (dat wél in een stengelknop zit), kan een luchtwortel geen nieuwe plant ontwikkelen.
Complete gids voor kamerplanten

- Advies van top-experts
- Vermeerderen en verzorgen
- Voor iedere plek de juiste plant
