Pannenkoekplant stekken: twee stappen voor meer kamerplanten
Pannenkoekplant, pannekoekplant, pannenkoekenplant … Hoe je de naam van deze plant ook schrijft, waarschijnlijk weet je meteen waar het over gaat: een vrolijke kamerplant met platte bladeren die wel wat weghebben van pannenkoeken. Pilea peperomioides kun je ook goed zelf vermeerderen. Volg eenvoudig deze twee stappen om je pannenkoekplant te stekken.
Pannenkoekplant stekken: hoe doe je dat?
De pannenkoekplant is een makkelijke kamerplant om te stekken en daarmee ook een fijne plant voor nieuwe stekkers. Deze plant maakt namelijk zelf nieuwe scheuten aan rondom de basis van de plant, zogenoemde ‘pups’ of scheuten. Zie je dat jouw plant nieuwe scheuten heeft aangemaakt met hun eigen blaadjes? Dan kun je aan de slag!
Stappenplan voor je pannenkoekplant
Dit heb je nodig om je pannenkoekplant te stekken:
- Pannenkoekplant met jonge scheuten die al blaadjes hebben
- Een schone vork of schoon mes
- Een glas of fles water
Stap 1: Maak de jonge plant los van de moederplant
Als je een jonge scheut hebt gevonden die al kleine blaadjes heeft aangemaakt, dan is hij klaar om gestekt te worden. Gebruik een vork om de ‘pup’ voorzichtig los te breken van de moederplant of gebruik een goed, scherp mes om het los te snijden. Zorg er het eventueel voor dat je een klein stukje wortel mee-snijdt, zodat je plant al een begin heeft van zijn wortelstelsel, maar dit hoeft niet per se.
Stap 2: Zet je stekken in het water
Lees verder na de advertentie
Zet je stek of stekken van je pannenkoekplant nu in een glas of fles met water. Zorg ervoor dat de steel voor een stuk onder water staat. Snijd of breek eventueel wat bladeren af als die anders in het water komen te staan. En dan zijn je stekken klaar om te wortelen!
Pannenkoekplant stekken op water: wat doe je dan?
Pannenkoekplant kun je dus heel goed stekken op water. Het is een eenvoudige manier om je stek wortels te laten aanmaken en ook nog een leuk om te zien. Wanneer de wortels na een paar weken al flink stuk gegroeid zijn, kun je de stek planten in een kleine pot met potgrond. Houd de potgrond aan het begin goed vochtig, zodat de overgang van water naar grond minder groot is voor je plant. Na een tijdje, wanneer hij goed is geworteld, kun je minder water gaan geven.
Hoe krijg je een volle pannenkoekplant?
Dan de grote vraag: hoe krijg je een mooie, volle pannenkoekplant? Zorg er ten eerste voor dat de omstandigheden goed zijn voor je plant. In het geval van een pannenkoekplant houdt dat in: een standplaats met genoeg indirect zonlicht in een warme kamer waar het niet kouder wordt dan 12°C. Laat de bovenste laag van de grond tussen het water geven door uitdrogen en zorg dat overtollig water weg kan lopen, bijvoorbeeld door een binnenpot te gebruiken. Krijgt je plant te veel water? Dan kan hij meer last krijgen van gele bladeren als de wortels gaan rotten.
Het geheim van de pannenkoekplant
Dan is er nog een specifieke tip die goed is om te weten voor bij het kweken van Pilea peperomioides: pannenkoekplanten groeien sterk richting hun lichtbron. Hierdoor helt hij soms al snel naar één kant of maakt hij vooral daar bladeren. Door je plant elke zoveel dagen te draaien (bijvoorbeeld een kwartslag of twee), kun je dit voorkomen en zorg je ervoor dat je plant genoeg licht krijgt aan verschillende kanten.