Magnifieke magnolia’s: deze soorten zijn een sieraad voor elke tuin

Helga Kluiter
|
07/02/2024
Magnolia stellata

Wist je dat er al magnolia’s bestonden voordat er bijen waren? Dat is mogelijk de reden dat deze bomen zo geëvolueerd zijn dat ze deels bestoven worden door … kevers! Vind je het lastig kiezen uit de honderden magnolia soorten? Wij stellen een paar prachtexemplaren aan je voor die elke tuin mooier maken.

De mooiste magnolia soorten

Het geslacht Magnolia omvat meer dan 200 soorten. Daarbij zitten vele prachtige soorten die in het voorjaar spectaculair bloeien. En omdat ze langzaam groeien en ook niet zo groot worden, passen ze in vrijwel elke tuin. Zolang ze een plekje in de zon en in vruchtbare, mild zure grond krijgen, kun je je elk jaar weer aan hun schoonheid vergapen.

Dit zijn wat ons betreft enkele van de mooiste soorten magnolia:

Magnolia x soulangeana ‘Alexandrina’

Magnolia x soulangeana 'Alexandrina'.

Magnolia x soulangeana ‘Alexandrina’ is een bijzonder mooie cultivar, met kelkvormige bloemen. De tweekleurige bloemblaadjes vervagen van donkerroze aan de basis tot zachtroze aan de uiteinden. De boom groeit opgaand en naarmate hij veroudert, wordt hij breder. Zet Magnolia x soulangeana ‘Alexandrina’ op een beschutte plek in de volle zon of halfschaduw, in vochtige, goed doorlatende en licht zure grond.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige (moes)tuintips, checklists en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Magnolia stellata

Magnolia stellata
Foto: Creative Commons/Alh1

Magnolia stellata is een fantastische verschijning. De witte, stervormige bloemen openen zich zeer vroeg in het voorjaar, nog voor de bladeren aan de struik of kleine boom ontluiken. De bloemen openen zich vanuit zijdeachtige knoppen en verspreiden een subtiele geur. Af en toe zijn de bloemen doortekend met een beetje roze. 

Dankzij zijn compacte vorm is de Magnolia stellata ideaal voor een kleine tuin. Plant deze magnolia op een beschutte plek, waar hij niet in al te sterke wind staat. Snoeien is in principe niet nodig, maar in de zomer kun je eventueel beschadigde of zieke takken verwijderen. Mulch in het voorjaar met mest en bladaarde.

Magnolia sieboldii

Magnolia sieboldii
Foto: Creative Commons/Plant Image Library

Chinese magnolia ofwel Magnolia sieboldii is een van de meest winterharde magnolia’s. Hij heeft van mei tot september grote, witte bloemen met dieprode meeldraden, die mooi afsteken tegen glanzende groene bladeren. De licht geurende bloemen worden gevolgd door trossen karmozijnrode vruchten. Het is een forse struik die uiteindelijk uitgroeit tot een opvallende boom – geweldig als blikvanger in een grotere tuin.

Plant Magnolia sieboldii in vochtige maar goed doorlatende, neutrale tot zure grond, in volle zon tot halfschaduw. Deze magnolia snoeien hoeft niet – verwijder hooguit indien nodig zieke en beschadigde takken.

Magnolia grandiflora

Valse tulpenboom
Foto: Creative Commons/KHQ Flower Guide

De valse tulpenboom, Magnolia grandiflora, is een grote struik of kleine boom die er het hele jaar mooi uitziet. Zijn glanzende bladeren blijven groen en in de zomer pronkt hij met exotisch ogende bloemen. In tegenstelling tot de veel andere magnolia’s kan hij tegen een flinke snoeibeurt en groeit hij ook in niet-zure grond. Ook kun je hem leiden langs een muur (op het westen of zuiden). Plant je hem als losstaande boom, dan kan hij tot circa 10 meter hoog worden – al groeit hij vrij langzaam.

Bemest de Magnolia grandiflora jaarlijks, in het vroege voorjaar, met een universele meststof, en snoei indien nodig halverwege het voorjaar. Bedek de grond in de herfst met een laag compost.

Magnolia liliiflora ‘Nigra’

Leliemagnolia
Foto: Creative Commons/manuel m.v.

De leliemagnolia Magnolia liliiflora ‘Nigra’ is een prachtige struik die uiteindelijk uitgroeit tot  een kleine (circa 4 meter hoge), meerstammige sierboom. Hij is geliefd om zijn grote, tulpvormige bloemen die diep paarsrood zijn aan de buitenkant en lichter aan de binnenkant. Ze verschijnen later dan bij de meeste magnolia’s – eind voorjaar of begin zomer. En tot begin herfst komt er soms nog een verdwaalde bloem uit.

Zet Magnolia liliiflora ‘Nigra’ in de zon of halfschaduw, beschut tegen harde wind. Hij houdt bovendien van vochtige maar goed doorlatende, neutrale tot zure grond. Voeg bij het planten veel goed verteerde mest of compost toe aan het plantgat. Mulch de grond daarna met verteerde boomschors of mest, bladaarde of compost. Geef regelmatig water tot de boom gevestigd is.

Meer over de magnolia

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typte voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 10/2024

Gardeners’ World 10/2024

Bestel nu