Druif snoeien: zo doe je dat in de lente en de zomer

Govert de Jong
|
26/04/2024
Het is belangrijk je druif te snoeien in mei en juni

De druif is een veelzijdige plant, die uiteraard geliefd is om zijn vruchten. Maar dat niet alleen, je kunt hem ook prima als natuurlijke parasol laten groeien en je kunt zowel de bladeren als de hechtranken in de keuken gebruiken. Door zijn uitbundige groei is het van belang dat de druif goed wordt gesnoeid.

Lees verder na de advertentie

Je snoeit druif in mei en juni, maar ook in de winter.
Druiven moeten gesnoeid worden in mei en juni. Foto: Pasja1000 / Pixabay

Waarom en wanneer moet je druif snoeien?

Vaak hebben druiven die niet goed gesnoeid worden teveel trossen met daaraan teveel vruchten. Deze druiven ontwikkelen kleine vruchten van mindere kwaliteit. Voor de sierwaarde maakt dit niet uit, maar als je sappige grote druiven wilt snoepen, dan is het belangrijk dat je op twee momenten in het jaar goed snoeit. 

Groei je de druif om zijn vruchten? Dan zul je voor de beste kwaliteit vruchten en een gezonde plant drie keer per jaar moeten snoeien: in de winter, in het voorjaar en in de vroege zomer.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Druif snoeien in mei

Lees verder na de advertentie

Het is belangrijk je druif te snoeien in mei en juni

In mei, wanneer de plant flink is uitgelopen, is het tijd om de druif terug te snoeien. Snoei alles weg, behalve de ranken die de toekomstige structuur van de plant gaan vormen. 

Uiteraard laat je ook de zijscheuten zitten, waar de beginnende trossen aan groeien. Je kunt de kleine druiven al zien, ongeveer ter grootte van een speldenknop. Per zijscheut laat twee trossen hangen, de rest knip je weg.

Tip: het snoeiafval kan prima op de composthoop!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort inspiratie, handige (moes)tuintips en checklists in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Druif snoeien in juni

Volle druiven krijg je door ze goed te snoeien.
Volle druiven krijg je door ze goed te snoeien. Foto: Ada K / Pixabay

Rond de midzomer (op 24 juni) is het weer tijd om bij te snoeien. Snoei overtollige scheuten en bladeren weg. De druiven krijgen zo meer ventilatie en daarmee voorkom je schimmelproblemen op de vruchten. 

Knip minimaal de helft van de druiven uit de trossen. Kies hiervoor de jonge vruchten en zorg ervoor dat de druiven elkaar niet raken. Het is tijdrovend klusje, maar het resultaat zal je niet teleurstellen!

Meer lezen

Meer lezen over:
Snoeien Fruit
Govert de JongGovert kan uren praten over inheemse planten, natuur en het dierlijk leven in de tuin. Duurzaamheid en biodiversiteit past hij veel toe in de tuin én hij schrijft er graag over voor Gardeners' World!
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu