Sering snoeien: zo doe je dat

Begin bij sering snoeien eerst met het wegknippen van de verwelkte bloementrossen

Met lieflijke pluimbloemen, een zoete geur en prachtige kleuren past de klassieke sering (of Syringa) goed in een romantische tuin van welk formaat dan ook. Staat sering snoeien ook op jouw kluslijst deze lente? Door op de juiste momenten en manieren te snoeien, bevorder je gezonde groei en bloei bij je plant.

Lees verder na de advertentie

Wanneer sering snoeien

Sering snoeien zorgt ervoor dat je plant uitbundig bloeit het jaar erna
Gewone sering (Syringa vulgaris)

In dit artikel gaan we uit van de meest voorkomende seringstruik, namelijk gewone sering of Syringa vulgaris. Wat geldt voor deze soort, geldt voor de meeste soorten: sering snoeien doe je het beste direct na de bloei. Zo verklein je de kans dat je per ongeluk bloemknoppen weghaalt voor ze opengaan. Over het algemeen bloeit de sering in de lente rond mei of juni.

Wekelijks tuinadviezen in je mail

Iedere week handige tips, waardevolle adviezen en checklists in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Hoe en wanneer je de plant bijknipt, heeft ook te maken met de soort die je in de tuin hebt
Roze dwergsering Syringa patula ‘Miss Kim’

Lees verder na de advertentie

Sommige seringvarianten, zoals de kleinbloemige sering (Syringa microphylla), bloeien zelfs twee keer per jaar! In het geval van deze vaker bloeiende soorten, kun je na de eerste bloei de dode bloementrossen wegknippen om zo ruimte te maken voor nieuwe bloemen. Verder hoef je deze sering niet te snoeien, tenzij je dode of zieke scheuten tegenkomt. Deze kun je direct weghalen.

Hoe snoei je sering?

Stap 1: Knip verwelkte bloemen weg

Begin met het wegknippen van de verwelkte bloementrossen

Is je Syringa uitgebloeid? Knip de verwelkte bloemenpluimen dan weg. Volg de tak met de bloem naar beneden, tot je bladeren tegenkomt. Net boven de bladeren is de juiste plek om te snoeien. Als je geen bladeren tegenkomt, kun je de tak met bloemen snoeien net voor het punt waar hij samenkomt met een grotere tak, zoals op de foto hierboven.

Stap 2: Waterloten snoeien

Verwijder dode takken van je sering
Knip dode takken en waterloten weg

Knip ook waterloten weg. Deze zachtere nieuwe scheuten herken je aan de manier waarop ze groeien uit de basis van de plant, namelijk recht omhoog. Aan waterloten zullen namelijk geen bloemen groeien. Snoei waterloten terug tot op de plek waar ze bij de hoofdtak komen. Blijf door het seizoen heen deze nieuwe scheuten wegknippen, zodat de sering al haar energie steekt in de gezonde takken die bloemen kunnen vormen.

Zie ook ons artikel over snoeien in december voor meer informatie over waterloten.

Stap 3: Verwijder ongezonde takken

Knip kruisende takken weg

Kijk er dode of zieke takken zijn, of takken die elkaar kruisen. Deze kun je in hun geheel weghalen. Knip bij kruisende takken één tak weg.

Stap 4: Snoei gezonde takken

Snoei gezonde takken maximaal een derde terug. Snoei net na een knop. Van daaruit kan een nieuwe uitloper groeien. Als je regelmatig snoeit, is het zelfs aan te raden om minder dan een derde van de tak weg te halen. De sering bloeit namelijk op eenjarig hout en zal bij een stevigere snoeibeurt geen bloemen geven het volgende jaar, maar pas het jaar erna.

Sering snoeien met groot effect: de verjongingssnoei

Knip uitgebloeide bloemen, ver uitstekende scheuten en zieke en dode takken weg uit je sering

Heb je een sering die te groot is geworden? Of is de plant erg stakerig met bloemen die pas ver op de takken uitkomen? Dan kun je de plant drastischer terugsnoeien. Dit heet verjongingssnoei. Het beste kun je de heester stevig terugsnoeien in de winter, wanneer de plant in rust is. Je kunt Syringa vulgaris terugsnoeien tot ongeveer een meter boven de grond. Wel is het goed om te weten dat je het volgende jaar dan waarschijnlijk geen bloemen ziet in de plant, vanwege de bloei op eenjarig hout.

Met een zaag of scherp mes kun je dikkere takken weghalen
Bij verjongssnoei heb je een zaag nodig om de bredere takken te verwijderen

Een andere optie is om takken over een periode van meerdere jaren weg te knippen, waarbij je ze om en om terugsnoeit tot de grond. Op die manier kun je wel genieten van bloemen in de overgebleven takken, maar ook geleidelijk je heester in vorm snoeien. Twee jaar na de snoei kun je weer genieten van bloemen op de gesnoeide takken.

Verzorging na sering snoeien

Klaar met snoeien? Mulch de grond bij de wortels van je plant voor extra bescherming tegen uitdroging en kou.
Gebruik bijvoorbeeld compost-mulch voor je sering

Nadat je de sering hebt gesnoeid, heeft je plant in principe weinig verdere ondersteuning nodig. Mocht je merken dat de plant toch niet goed groeit, dan kun je wat extra voeding geven, zoals compost of biologische mest. Verder kun je nog een mulchlaag toevoegen. Daarmee bescherm je de grond tegen uitdroging en de wortels tegen kou en regen. Met deze verzorging kun je komend jaar weer volop genieten van je sering!

Meer over snoeien:

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu