Met lieflijke pluimbloemen, een zoete geur en prachtige kleuren past de klassieke sering (of Syringa) goed in een romantische tuin van welk formaat dan ook. Staat de seringboom (of struik) snoeien ook op jouw kluslijst deze lente? Door op de juiste momenten en manieren te snoeien, bevorder je gezonde groei en bloei bij je plant.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer gewone sering (Syringa vulgaris) snoeien
In dit artikel gaan we uit van de meest voorkomende seringstruik, namelijk gewone sering of Syringa vulgaris.
Sering snoeien in het vroege voorjaar (maart)
In het vroege voorjaar kun je de verjongingssnoei toepassen. De plant is dan nog in rust en kan goed gesnoeid worden.
Sering snoeien na de bloei (mei – juni)
De sering bloeit meestal rond mei en juni. Het is aan te raden bloemhoofden direct te verwijderen nadat ze zijn uitgebloeid. De energie wordt dan in plaats van in zaden gestoken in het aanmaken van nieuwe bloemknoppen.
Sering snoeien in de late zomer (juli – september)
In deze periode laat je de sering het beste met rust. De plant is bezig reserves op te bouwen voor het volgende jaar en door hem nu te snoeien verstoor je hem in dat proces.
Sering snoeien in de herfst en winter (oktober – februari)
In de herfst en vroege winter kun je de sering beter niet snoeien, dit kan de productie van bloemen beïnvloeden en ervoor zorgen dat je geen bloemen krijgt het opvolgende jaar. De beste tijd om te snoeien is in de late winter en vroege voorjaar. De plant kan zich dan goed herstellen voordat het komende groeiseizoen begint.
Wekelijks praktische tuintips ontvangen?
Kleinbloemige sering (Syringa microphylla) snoeien
Sommige seringvarianten, zoals de kleinbloemige sering (Syringa microphylla), bloeien zelfs twee keer per jaar! In het geval van deze vaker bloeiende soorten, kun je na de eerste bloei de dode bloementrossen wegknippen om zo ruimte te maken voor nieuwe bloemen. Verder hoef je deze sering niet te snoeien, tenzij je dode of zieke scheuten tegenkomt. Deze kun je direct weghalen.
Tip!
Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.
Amerikaans sering (Ceanothus) snoeien
Als je een Amerikaanse sering hebt, is het aan te raden deze niet te rigoureus te snoeien, maar een lichte snoei aan te houden. Bij groenblijvende Amerikaanse seringsoorten kan een stevige snoeibeurt ervoor zorgen dat deze niet meer goed terug groeit, pas hier dus mee op. Als deze écht is gaan woekeren is het vaak beter om een nieuwe plant te nemen.
Groenblijvende Ceanothus snoeien
Indien nodig kun je deze soorten licht snoeien.
- Lente bloeiers snoei je licht na de bloei. bij degenen die in de lente bloeien. Verwijder het dode hout en verwijder overtollige zijscheuten.
- Laat bloeiende varianten snoei je in de lente. Verwijder daarbij een derde de houtige scheuten van vorig jaar.
Bladverliezende Ceanothus snoeien
Verwijder de houtige stengels van vorig jaar en doe dit vroeg of midden in de lente, voordat deze gaat bloeien.
Sering op stam snoeien
Een sering op stam (of seringboom) snoeien pak je ongeveer hetzelfde aan als bij een seringstruik. Knip uitgebloeide bloemen weg om vorming van nieuwe bloemknoppen aan te moedigen en voorkomt dat de plant zijn energie stopt in het aanmaken van zaden. Snoei eveneens te lange scheuten weg en pas eventueel vormsnoei toe. Verwijder ook waterloten.
Hoe snoei je sering?
Stap 1: Knip verwelkte bloemen weg
Is je Syringa uitgebloeid? Knip de verwelkte bloemenpluimen dan weg. Volg de tak met de bloem naar beneden, tot je bladeren tegenkomt. Net boven de bladeren is de juiste plek om te snoeien. Als je geen bladeren tegenkomt, kun je de tak met bloemen snoeien net voor het punt waar hij samenkomt met een grotere tak, zoals op de foto hierboven.
Stap 2: Waterloten snoeien
Knip ook waterloten weg. Deze zachtere nieuwe scheuten herken je aan de manier waarop ze groeien uit de basis van de plant, namelijk recht omhoog. Aan waterloten zullen namelijk geen bloemen groeien. Snoei waterloten terug tot op de plek waar ze bij de hoofdtak komen. Blijf door het seizoen heen deze nieuwe scheuten wegknippen, zodat de sering al haar energie steekt in de gezonde takken die bloemen kunnen vormen.
Zie ook ons artikel over snoeien in december voor meer informatie over waterloten.
Stap 3: Verwijder ongezonde takken
Kijk er dode of zieke takken zijn, of takken die elkaar kruisen. Deze kun je in hun geheel weghalen. Knip bij kruisende takken één tak weg.
Stap 4: Snoei gezonde takken
Snoei gezonde takken maximaal een derde terug. Snoei net na een knop. Van daaruit kan een nieuwe uitloper groeien. Als je regelmatig snoeit, is het zelfs aan te raden om minder dan een derde van de tak weg te halen. De sering bloeit namelijk op eenjarig hout en zal bij een stevigere snoeibeurt geen bloemen geven het volgende jaar, maar pas het jaar erna.
Seringboom snoeien met groot effect: de verjongingssnoei
Heb je een sering die te groot is geworden? Of is de plant erg stakerig met bloemen die pas ver op de takken uitkomen? Dan kun je de plant drastischer terugsnoeien. Dit heet verjongingssnoei. Het beste kun je de heester stevig terugsnoeien in de winter, wanneer de plant in rust is. Je kunt Syringa vulgaris terugsnoeien tot ongeveer een meter boven de grond. Wel is het goed om te weten dat je het volgende jaar dan waarschijnlijk geen bloemen ziet in de plant, vanwege de bloei op eenjarig hout.
Een andere optie is om takken over een periode van meerdere jaren weg te knippen, waarbij je ze om en om terugsnoeit tot de grond. Op die manier kun je wel genieten van bloemen in de overgebleven takken, maar ook geleidelijk je heester in vorm snoeien. Twee jaar na de snoei kun je weer genieten van bloemen op de gesnoeide takken.
Verzorging na sering snoeien
Nadat je de seringboom hebt gesnoeid, heeft je plant in principe weinig verdere ondersteuning nodig. Mocht je merken dat de plant toch niet goed groeit, dan kun je wat extra voeding geven, zoals compost of biologische mest. Verder kun je nog een mulchlaag toevoegen. Daarmee bescherm je de grond tegen uitdroging en de wortels tegen kou en regen. Met deze verzorging kun je komend jaar weer volop genieten van je sering!