Zelf oesterzwammen kweken

Linda Passies
|
24/10/2023
oesterzwammen

Zelf oesterzwammen kweken is niet moeilijk, en wel erg leuk! Eet jij straks een roerbakmaaltijd met zelfgekweekte paddenstoelen? 

Lees verder na de advertentie

Wat je nodig hebt is oesterzwammenbroed, stro en een vuilniszak. En ruimte op een warme, vochtige plek. Het washok bijvoorbeeld, of in de zomer op een beschutte plek in de buurt van je composthoop.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week leuke tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Dit moet je doen om oesterzwammen te kweken

zelf oesterzwammen kweken

Week het stro een nacht in water, zodat het goed nat is. Het water gooi je weg, het stro doe je samen met het paddenstoelenbroed in de vuilniszak. Sluit de zak af, en laat hem zes weken lang staan op een vochtige, beschutte plek tussen de 20 en 25ºC. Terwijl het stro afbreekt, zal het paddenstoelenbroed erin groeien en de stro overnemen. 

Lees verder na de advertentie

Vuilniszak controleren

Na zes weken kun je de zak openen om de inhoud te controleren. Je zult zien dat het broed zich uitgebreid heeft en er witte massa over het stro is gegroeid. Zie je ook kleine uitsteeksels met donkere kopjes? Dat is een goed teken! 

Oesterzwammen verplaatsen

De volgende stap is het verplaatsen van de vuilniszak naar een warme, lichte en vochtige plek. Een kas bijvoorbeeld. Maak een paar gaten in de vuilniszak met een mes, zodat de oesterzwammen daaruit kunnen groeien. Na ongeveer twee weken zie je de eerste zwammen uit de vuilniszak steken. 

Oesterzwammen oogsten

Je kunt de paddenstoelen oogsten door ze af te breken. De zak laat je staan, want er zullen nog een paar weken lang oesterzwammen groeien. 

Meer lezen over paddenstoelen:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu