Rozemarijn planten: hoe doe je dat?

rozemarijn bloem close-up

Waar denk jij aan als je ‘rozemarijn’ hoort? Een rustieke keuken met bundels gedroogde kruiden, geurige struiken waar je langs kunt struinen of een prachtige naam? Het mediterrane kruid doet het goed in de Lage Landen en zelf rozemarijn planten is gelukkig ook heel makkelijk!

Salvia rosmarinus

Rozemarijn planten en oogsten

Rozemarijn of Salvia rosmarinus is een populair keukenkruid. Doordat het loof het hele jaar groen blijft, heb je elk seizoen groen in je tuin én verse kruiden bij de hand. Je zult het kenmerkende aroma van rozemarijn ook geregeld tegenkomen in zeep en parfum.

Misschien zijn er toepassingen voor dit kruid waar je nog niet bij stil hebt gestaan. Wist je bijvoorbeeld dat je heerlijke thee kunt zetten van rozemarijnnaalden? Ook bestuivers zijn dol op de bloemen, die bloeien in het voorjaar. Zo kun je door rozemarijn te planten bijdragen aan de biodiversiteit van je tuin.

Wekelijks plantentips in je mail

Iedere week dit soort inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Rozemarijn planten

Lees verder na de advertentie

Rozemarijn kun je ook mooi combineren met andere planten en bloemen
Rozemarijn kun je ook mooi combineren met andere planten, zoals met duizendschoon (Dianthus barbatus)

Je kunt rozemarijn goed planten op twee momenten: in de lente of in de herfst. Als je in de lente plant, kan de struik lekker groeien in de zonnige lente- en zomermaanden. Er is dan ook minder kans op hevige regenbuien of plotselinge kou.

Als je in de herfst plant, probeer dit dan in de vroege herfst te doen. De grond is dan nog warm, maar niet meer zo droog als in de zomer. Zo heeft de heester tijd om te wennen aan zijn standplaats en wortels aan te maken, voordat de gure wintermaanden van start gaan. Lees dit artikel voor meer tips over planten in de herfst.

Dit is niet goed voor rozemarijn

Het is goed om te onthouden dat de combinatie van kou en een overdaad aan water rozemarijn flink kan beschadigen. Als mediterraan kruid houdt rozemarijn van een zonnige, beschutte plek en grond die goed water doorlaat. Natte voeten, daar maak je deze struik niet gelukkig mee. Zeker jonge planten kunnen daar slecht tegen.

Kijk voor meer informatie over rozemarijn in onze complete plantengids.

Rozemarijn planten in vollegrond

Rosmarinus officinalis of de Salvia rosmarinus kan uitgroeien tot een stevige, dichtbegroeide struik

Wil je de plant in de vollegrond zetten? Dat kan zeker! Dit kruid past goed in een border of geveltuin. Toch komt de struik op veel plaatsen tot zijn recht, zolang de omstandigheden goed zijn.

  • Kies voor een beschutte plek met veel zonlicht.
  • Graaf een gat in de aarde en zet de plant erin.
  • Vul de ruimte eromheen verder met aarde, totdat de wortels goed onder de grond staan.

Grond verbeteren voor rozemarijn

Wil je rozemarijn planten op een plek met zwaardere, watervasthoudende grond? Plant je struik dan eerst in een pot met grond die goed water doorlaat. Na een paar jaar, wanneer de plant sterk genoeg is, kun je deze uitplanten in de vollegrond.

Als je bijvoorbeeld kleigrond hebt in je tuin, kun je hier ook brekerzand, grit of bladaarde in graven. Daarmee verbeter je de drainage en pas je de hoeveelheid voedingstoffen aan op rozemarijn, die gedijt in armere grond. Als dit kruid in een te voedingsrijke bodem staat, groeit hij wel hard, maar worden de naalden minder smaakvol. Daarbij is de plant bij uitbundige groei gevoeliger voor kou.

Rozemarijn planten in pot

Salvia rosmarinus in kan goed in potten staan, zolang hij genoeg water, beschutting en voeding heeft

Behalve in de vollegrond, kun je rozemarijn ook goed in pot kweken.

  • Zet de pot alvast waar je deze wilt hebben. Met een lichtere pot die je makkelijk kunt verplaatsen, kun je ook aan de slag op een (planten)tafel.
  • Zorg ervoor dat er een gat in de bodem zit, zodat er geen water in de pot blijft staan. Leg hier eventueel een potscherf overheen, zodat de aarde niet wegloopt bij het vullen en water geven.
  • Om de wortels te beschermen tegen te veel water, kun je nog een laag hydro-korrels op de bodem van de pot leggen.
  • Vul de pot met (turfvrije) potgrond. Kies voor drogere grond of een mix met zand of grit erin. Belangrijk is dat de grondsoort genoeg voedingstoffen bevat, maar niet te rijk is.
  • Plant je rozemarijn.
  • Vul de overige ruimte in de pot op met aarde, totdat de wortels goed zijn bedekt en de plant stevig staat. Laat een rand vrij tussen de aarde en de rand van de pot. Als je de plant dan water geeft, loopt het water minder snel over.
  • Zet je rozemarijn op de gewenste plek (als je dat nog niet had gedaan) en geef hem water.

Verzorgen en genieten

Rozemarijn bloeit met prachtige lichtpaarse bloemen

Nieuwe scheuten met hun geurige naalden groeien alleen aan de uiteinden van de plant. Om te voorkomen dat je plant meer hout dan groen wordt, is het belangrijk om ieder jaar de plant terug te snoeien na de bloei. Je kunt het snoeisel stekken, drogen of vers gebruiken in de keuken. Zie voor inspiratie bijvoorbeeld deze recepten van onze collega’s bij Foodies.

kruiden drogen warme droge periode

Tijdens droge periodes is het van belang rozemarijn genoeg water te geven. In de herfst kun je de grond onder en rondom de rozemarijnstruik met een laag mulch bedekken. Daarmee kun je onder andere de structuur van de grond verbeteren. Gebruik bijvoorbeeld bladaarde, goed verteerde mest of compost. In de winter kun je de plant naar een beschutte plek verplaatsen, bijvoorbeeld onder een afdak of in een schuur.

Lees meer over rozemarijn:

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 09/2024

Gardeners’ World 09/2024

Bestel nu