Wilde, inheemse bloemen zijn van vitaal belang voor bestuivers en het najaar is de tijd om ze te zaaien en planten. Wij geven je een handig overzicht van welke inheemse bloemen geschikt zijn voor welke plek in je tuin.
Lees verder na de advertentie
Nectar en stuifmeel
Een van de beste manieren om allerlei soorten bestuivers te helpen, is het kweken van wilde (inheemse) bloemen in de tuin. Hun waarde ligt deels in het feit dat het planten zijn ‘zoals de natuur heeft bedoeld’, want ze zijn niet aangepast of veredeld. Hoewel we terecht genieten van grote, kleurrijke bloemen met hun dubbele bloemblaadjes, gaat de vorm vaak ten koste van de nectar- en stuifmeelproductie. Veel gecultiveerde bloemen produceren zelfs helemaal geen nectar of stuifmeel. En dus houden bestuivers een lege maag.
Wekelijks tuinadvies in je mail
Iedere week dit soort adviezen in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Larven eten inheemse planten
Een ander voordeel van wilde bloemen is dat ze voedsel bieden aan de larven van veel bestuivers. Nachtvlinders, bijvoorbeeld, drinken nectar, maar veel van hun larven voeden zich uitsluitend met inheemse planten. En als je denkt dat ‘wilde bloemen’ saai en rommelig zijn, dan heb je het mis. Veel soorten zijn prachtig van kleur en vorm. Bekijk bijvoorbeeld eens onze top 7 inheemse planten.
Vaak denken we bij zaaien en planten aan het voorjaar, maar voor veel wilde bloemen is het najaar ook een prima startseizoen. Voor sommige betekent het dat ze voor de winter nog goed kunnen aanslaan, zodat ze in het voorjaar meteen flink gaan groeien. En de zaadjes van andere hebben winterkou nodig om de ontkieming op gang te helpen.
Inheemse Zaaiweek
Tip! Van 25 september tot en met 1 oktober organiseert Gardeners’ World samen met de Bijenstichting en Cruydt-Hoeck de Inheemse Zaaiweek. We zaaien met zoveel mogelijk mensen inheemse planten in tuinen, op balkons en op daken. Doe jij ook mee? Kijk voor meer informatie op www.inheemsezaaiweek.nl.
Inheemse bloemen voor een miniweide
Hooiland wordt meestal pas laat in de zomer gemaaid, zodat planten de tijd hebben om zichzelf uit te zaaien. Het vormt ook een belangrijk voortplantingsgebied voor weidevlinders. De volwassen vlinders voeden zich met nectar van knoopkruid- en scabiosabloemen die boven het gras knikkebollen.
Als je inheemse bloemen aan een grasveld of miniweide wil toevoegen, kun je nu in pluggen zaaien en ze in het voorjaar uitplanten. Of maai het terrein nu zo kort mogelijk en krab met een hark kleine plekken open. Strooi daar een zaadmengsel voor bloemenweides op.
Als je een nieuwe miniweide wil aanleggen, doe je dat in een zaaibed waar je een paar weken lang steeds het onkruid hebt verwijderd. Zaai het bloemenweidemengsel dun, ongeveer 4 gram per vierkante meter.
Deze wilde bloemen zijn geschikt voor hoog gras dat niet vaak wordt gemaaid:
- Zwart knoopkruid (Centaurea nigra)
- Blauwe knoop (Succisa pratensis)
- Knolspirea (Filipendula vulgaris)
- Beemdooievaarsbek (Geranium pratense)
- Muskuskaasjeskruid (Malva moschata)
Inheemse bloemen voor een gazon
Is een bloemenweide niet wat voor je, omdat je je gazon wel regelmatig maait? Zet de messen van je grasmaaier dan ‘s zomers een paar weken wat hoger en geef deze wilde bloemen in het gazon de kans om te bloeien en zaad te zetten.
Als je zaait, koop dan echt inheemse soorten. Er zijn bijvoorbeeld veel klavervariëteiten, maar die zijn vaak te hoog en te grootbladig voor een gazon, in tegenstelling tot onze inheemse rode en witte klaver.
Deze bloemen zijn geschikt voor redelijk kort gras (circa 15 cm):
- Kruipend zenegroen (Ajuga reptans)
- Sleutelbloem (Primula veris)
- Paardenbloem (Taraxacum officinale)
- Madeliefje (Bellis perennis)
- Rode klaver (Trifolium pratense)
- Gewone brunel (Prunella vulgaris)
- Witte klaver (Trifolium repens)
Inheemse bloemen voor perken, potten en grind in de volle zon
Wilde inheemse bloemen komen niet alleen tot hun recht in een weide of gazon. In een grindtuin of perk kun je prima wilde bloemen zaaien! En als je nog minder ruimte tot je beschikking hebt, vormt een pot een goede plek.
De meeste eenjarigen (‘akkeronkruid’) moeten elk jaar een nieuw zaaibed krijgen. Als je in het najaar een mengsel van eenjarigen zaait, heb je volgend voorjaar eerder kleur in je tuin dan wanneer je in het voorjaar zaait. De korenbloem is de beste, want bijen zijn dol op blauw. De kaardenbol is een statige plant. Hij is niet alleen goed voor bestuivers, maar ook voor putters, want die eten de zaden in het najaar en de winter. Let op: deze plant kan kleinere planten in de buurt verstikken.
Deze planten zijn geschikt voor de volle zon, in pot of vollegrond
Eenjarig
- Grote klaproos (Papaver rhoeas)
- Bolderik (Agrostemma githago)
- Korenbloem (Centaurea cyanus)
- Gele ganzenbloem (Glebionis segetum)
- Bleke klaproos (Papaver dubium)
Tweejarig
- Grote kaardenbol (Dipsacus fullonum)
- Wilde peen (Daucus carota)
Vaste planten
- Gele morgenster (Tragopogon pratensis)
- Kruisdistel (Eryngium maritimum)
Inheemse bloemen voor gevlekte schaduw
De meeste bestuivers eten bij voorkeur in de zon. Hommels verdragen gevlekte schaduw, dus zij zullen het meeste profiteren van deze planten. Als je direct in de grond zaait, moet je die eerst goed vochtig maken en dan licht harken. Je kunt ook in potten of zaaibakken binnen zaaien en de plugplanten vervolgens in het voorjaar uitplanten. Zet kaasjeskruid en dagkoekoeksbloem ongeveer een meter van bomen of struiken.
Deze bloemen zijn geschikt voor in gevlekte of lichte schaduw, onder bomen en struiken.
- Groot kaasjeskruid (Malva sylvestris)
- Dagkoekoeksbloem (Silene dioica)
- Vogelwikke (Vicia cracca)