Zaai knolvenkel in de zomer om in het najaar te oogsten

Helga Kluiter
|
15/07/2022
moestuin in juni: knolvenkel zaaien

Denk niet dat je na de langste dag niet meer kunt beginnen met het kweken van groenten. Voor een smakelijke herfstoogst kun je bijvoorbeeld in juni en juli nog venkel zaaien.

Lees verder na de advertentie

Bladvenkel of knolvenkel?

Je hebt bladvenkel en knolvenkel, maar vaak worden ze allebei kortweg ‘venkel’ genoemd. Er zit echter een belangrijk verschil tussen de twee. Bladvenkel (Foeniculum vulgare) is een kruid met bloemschermen die naar anijs smakende zaden produceren. De knolvenkel (Foeniculum vulgare uit de Azoricumgroep) heeft een eetbare bovengrondse bol die eveneens een anijssmaak heeft.

Wanneer we het verder in dit artikel over venkel hebben, bedoelen we dus knolvenkel.

Wanneer venkel zaaien?

venkel zaaien

Venkel zaaien kan op verschillende momenten in het jaar, afhankelijk van wanneer je wilt oogsten:

1. Venkel zaaien in het voorjaar

Lees verder na de advertentie

Zaai de venkel binnen of in de kas voor in maart of april. Zodra de plantjes groot genoeg zijn, kun je ze uitplanten in de moestuin. Zaaien in de vollegrond kan ook. Wacht in dat geval met zaaien tot mei.

Oogsten: tussen juli en september

2. Venkel zaaien na midzomer

Een populaire manier om venkel te kweken, is door het tussen de langste dag (21 juni) en eind juli in de vollegrond te zaaien. Zo kun je laat in het seizoen nog oogsten uit je moestuin.

Oogsten: in oktober

Venkel zaaien

venkel zaaien in vollegrond

Zoals gezegd is venkel zaaien in de vollegrond een populaire methode om venkel te kweken. De jonge plantjes houden er namelijk niet van als hun wortels verstoord worden, dus verplanten moet je uiterst voorzichtig aanpakken. Doe dat zodra de wortels de modules vullen. Hard de planten af en plant ze uit wanneer er geen kans meer is op vorst.

Zaai je in de goed opgewarmde vollegrond, zaai dan in rijen op een diepte van ongeveer 1,5 cm. Dun de zaailingen na het opkomen uit tot er 30 cm ruimte tussen de planten overblijft.

Venkelplanten verzorgen

Knolvenkel houdt van warme, zonnige en vochtige omstandigheden. Het belangrijkste is dat je de grond goed voorbereidt: die moet goed afwateren, erg vruchtbaar zijn en op een open plek liggen. Blijf de planten verder regelmatig water geven, want uitdrogen verdragen ze maar matig.

Ook andere schokken, zoals plotse kou, zal de groei van de zachte, eetbare knol verstoren. De kans bestaat dan dat de plant doorschiet (gaat bloeien) en snel zaad zet. 

Hoog de grond rondom de opzwellende knollen eventueel op om ze te beschermen, al is dit niet per se noodzakelijk. Geef de planten verder om de paar weken een kaliumrijke voeding.

Knolvenkel oogsten

knolvenkel oogsten

De knolvenkel is klaar om te oogsten na ongeveer 14 weken. Knip de knol boven de grond af, maar laat de wortels in de grond zitten. Je hebt kans dat de plant nog eens uitloopt (als je eerder in het seizoen bent begonnen) en een tweede oogst oplevert. Eet de knollen zo snel mogelijk na het oogsten. Ze smaken zowel rauw als gekookt uitstekend. Het blad en de stengel kun je ook gebruiken om vis of salades op smaak te brengen.

Meer kweken in de moestuin

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu