Dit zijn de allermooiste soorten vingerhoedskruid

Helga Kluiter
|
30/05/2023
soorten vingerhoedskruid

Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea) is een geweldige plant voor bijen die bovendien ontzettend makkelijk is. Vaak komt de ‘gewone’ inheemse soort vanzelf aanwaaien in je tuin, maar je kunt hem ook zelf zaaien als je specifieke soorten vingerhoedskruid wilt hebben.

Lees verder na de advertentie

Vingerhoedskruid zaaien

vingerhodskruid zaaien

Je kunt vingerhoedskruid heel makkelijk zelf uit zaad opkweken. Zaai de zaden in mei of juni op gezeefde potgrond, in een kleine pot of bak. Het is een lichtkiemer, dus bedek de zaden slechts heel lichtjes. Zet ze dan op een plek met voldoende schaduw, bijvoorbeeld onder een boom, en houd de grond vochtig. Als de zaailingen groot genoeg zijn, kun je ze verspenen en verpotten.

Digitalis purpurea is een tweejarige plant, dus na het zaaien maakt hij eerst een bladrozet aan. Pas in het volgende jaar zal hij tussen mei en juli bloeien.

Wekelijks tuininspiratie in je mail

Iedere week fijne inspiratie, handige tips en checklists in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

10x de mooiste soorten vingerhoedskruid

Digitalis purpurea is heel winterhard en kan in oktober worden uitgeplant. Andere Digitalis-soorten zijn iets vorstgevoeliger, dus zet die in de winter op een vorstvrije plek en plant ze uit in het voorjaar.

1. Digitalis purpurea ‘Camelot Cream’

Soorten vingerhoedskruid: Camelot Cream

Weelderige, roomkleurige bloemen met kastanjebruine vlekken in de keel: dat is de Digitalis purpurea ‘Camelot Cream’. De bloemtrossen zijn gelijkmatig en iets hoger dan bij veel andere variëteiten. In deze Camelot-serie zijn ook roze, paarse en witte varianten verkrijgbaar.

  • Hoogte x Breedte: 100 cm x 30 cm

2. Digitalis purpurea ‘Candy Mountain Rose’

2. Digitalis purpurea ‘Candy Mountain Rose'

De ongewone vorm van Digitalis purpurea ‘Candy Mountain Rose’ valt op: de bloemen zijn ronder dan bij andere vingerhoedskruiden. De roze, gespikkelde bloemen groeien meer omhoog. Uit de Candy Mountain-serie.

  • Hoogte x Breedte: 140 cm x 45 cm

3. Digitalis purpurea ‘Sutton’s Apricot’

3. Digitalis purpurea ‘Sutton’s Apricot’

De kleur abrikoos is helemaal hip, en deze vingerhoedskruid met de naam ‘Sutton’s Apricot’ past daar helemaal bij. Het is een prachtige soort met amberkleurige knoppen die roze openen vervolgens zachter van kleur worden.

  • Hoogte x Breedte: 120 cm x 60 cm

4. Digitalis obscura

Digitalis obscura
Foto: peganum from Henfield, England, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Deze vingerhoedskruid met de naam Digitalis obscura produceert een overvloed aan schitterende, warme, roestbruine en koperkleurige bloemen en is geschikt voor een zonnige plek met goed doorlatende grond.

  • Hoogte x Breedte: 80 cm x 50 cm

5. Digitalis purpurea ‘Purple Carousel’

Digitalis purpurea Purple Carousel

De Digitalis purpurea ‘Purple Carousel’ is een indrukwekkende, sterke, donkerpaarse soort vingerhoedskruid waarvan de bloemen zich gelijkmatig en ritmisch herhalen. In deze Carousel-serie vind je onder andere ook de ‘Primrose Carousel’, met een heerlijk zachtgele tint.

  • Hoogte x Breedte: 75 cm x 30 cm

6. Digitalis purpurea ‘Sugar Plum’

soorten vingerhoedskruid

Nadat de roomkleurige knoppen zijn geopend, groeien de bloemen van Digitalis purpurea ‘Sugar Plum’ uit tot intens moerbeikleurige bloemen met een donkerpaarse keel. Deze soort is niet zo makkelijk verkrijgbaar, dus mocht je hem ergens tegenkomen: oogst of ruil zaden!

  • Hoogte x Breedte: 120 cm x 45 cm

7. Digitalis purpurea ‘Dalmatian Peach’

Digitalis Dalmation peach

Een ongedwongen bloeiende, abrikooskleurige variëteit. De kleur van de gespikkelde bloemen van Digitalis purpurea ‘Dalmatian Peach’ verbleekt prachtig naarmate de plant ouder wordt. In deze Dalmatian-serie vind je nog meer kleuren.

  • Hoogte x Breedte: 100 cm x 60 cm

8. Digitalis grandiflora

Digitalis grandiflora

De gele bloemen van deze soort openen zich iets later dan die van veel andere soorten vingerhoedskruid. Verder heeft deze soort mooi donker, glanzend blad en (zoals de naam al aangeeft) grote bloemen.

  • Hoogte x Breedte: 100 cm x 50 cm

9. Digitalis purpurea ‘Pam’s Choice’

soorten vingerhoedskruid: Pam's Choice

‘Pam’s Choice’ is een van de beste soorten vingerhoedskruid, De planten hebben lange, sterke stengels met roomwitte bloemen met prachtig wijnrood-paars gespikkelde kelen. Perfect om te laten verwilderen in een schaduwrijke border.

  • Hoogte x Breedte: 150 cm x 45 cm

10. Digitalis purpurea ‘Spice Island’

Digitalis Spice Island

De goudkleurige Digitalis purpurea ‘Spice Island’ is een mooie, zonnige verschijning naast de inheemse paarse soort. Vanaf eind voorjaar geeft hij je tuin kleur, hoogte en heel veel klasse. Een van de favoriete soorten vingerhoedskruid van Monty Don.

  • Hoogte x Breedte: 150 cm x 45 cm

Vingerhoedskruid zaden oogsten

vingerhoedskuid zaden oogsten

Het zaad van vingerhoedskruid is niet duur om te kopen, maar heb je eenmaal je favoriete soorten staan, dus kun je het zaad ook zelf oogsten. Doe dat wanneer de bloemtrossen zijn uitgebloeid: keer ze om boven een papieren zak en je hoort de kleine zaadjes erin vallen. Was trouwens goed je handen na het hanteren van de plant, want Digitalis is extreem giftig.

Meer mooie inheemse planten

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu