Geranium, Pelargonium? Dit zijn de belangrijkste verschillen

Weet jij de verschillen tussen geranium en pelargonium?

Je herkent waarschijnlijk geraniums wel als je ze tegenkomt, maar zijn het wel écht geraniums? Vaak hebben mensen het namelijk over Geranium, terwijl ze Pelargonium bedoelen, en andersom.

Lees verder na de advertentie

Geranium, Pelargonium? De 4 belangrijkste verschillen

Pelargonium en Geranium zijn nauw verwante soorten, maar ze hebben hun eigen voorkeuren wat standplaats en verzorging betreft. Daarom is het goed om te weten welke soort je voor je hebt. Wij zetten vier verschillen voor je op een rij, zodat je precies weet met welke plant je te maken hebt.

Verschil 1: Wel of niet winterhard?

Pelargonium wordt ook wel Franse geranium genoemd.
Pelargonium (Pelargonium ‘Shrubland Rose’).

Een van de grootste verschillen tussen Geranium en Pelargonium is of de plant wel of niet winterhard is. Geraniums, aangeduid met de Latijnse naam Geranium of de Nederlandse naam ooievaarsbek, zijn winterhard en houden van lichte schaduw. Deze soort sterft in de herfst bovengronds af en zie je in het voorjaar weer opkomen.

Als je in het voorjaar wacht op een Pelargonium die buiten is gebleven, kun je helaas lang wachten. Pelargoniums, ook wel Franse geranium genoemd (om de verwarring compleet te maken …), is een echte zomerbloeier die niet kan tegen vorst. Vaak wordt deze soort als eenjarige gekweekt, maar als je hem op een vorstvrije plek laat overwinteren, geniet je volgend jaar weer van zijn bloemen.

Lees verder na de advertentie

Wekelijks handige tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Verschil 2: Andere bloemvormen bij Geranium en Pelargonium

Geranium Anne Thomson

Hoewel pelargoniums en geraniums in allerlei kleuren en variaties voorkomen, hebben hun bloemen specifieke kenmerken waaraan je ze kunt onderscheiden. Pelargonium heeft vijf bloemblaadjes, waarbij de bovenste twee bloemblaadjes kunnen verschillen in kleur en patroon van de onderste drie. Geranium heeft daarentegen symmetrische bloemen, waarbij alle bloemblaadjes dezelfde grootte en vorm hebben.

Verschil 3: De geur van Geranium vs Pelargonium

citroengeranium
Citroengeranium (Pelargonium Citriodorum)

Een tweede verschil tussen geraniums en pelargoniums heeft te maken met hun geur. Hoewel zowel geraniums als pelargoniums een kenmerkende geur kunnen hebben, zijn de zogenoemde geurgeraniums vaak pelargoniums. De bladeren van deze planten ruiken bijvoorbeeld naar citroen, sinaasappel of lavendel.

Verschil 4: Zelfde plantenfamilie, ander geslacht

Weet jij de verschillen tussen geranium en pelargonium?
Bosgeranium (Geranium sylvaticum ‘Mayflower’)

Het laatste verschil is wellicht wat voor de hand liggend, maar je kunt het verschil tussen deze planten zien aan de botanische naam. Zowel Pelargonium als Geranium behoren tot de familie van de Geraniaceae. Maar het zijn verschillende geslachten.

In de familie van de Geraniaceae vind je naast Pelargonium dus ook allerlei geraniums, zoals de inheemse Geranium sylvaticum (bosooievaarsbek) en Geranium gratense (beemdooievaarsbek). Kijk bij twijfel vooral op het plantenpaspoort naar de Latijnse naam, dan weet je honderd procent zeker welke plant je voor je hebt.

Meer over geraniums en pelargoniums:

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu