Dit is de beste manier om een heg te snoeien

Helga Kluiter
|
13/08/2021
heg snoeien

Een heg in je tuin is een ware magneet voor allerlei dieren. Vogels maken er nesten in en eten van bessen, en allerlei insecten overwinteren erin. Een heg snoeien zorgt ervoor dat hij niet te groot wordt en zijn vorm mooi blijft.

Verschil heg en haag

Vaak worden de termen “heg” en “haag” door elkaar gebruikt, maar ze betekenen allebei net iets anders. Heggen en hagen bestaan allebei uit een dichte rij struiken. Maar een haag wordt in een nette vorm geknipt, terwijl een heg lekker mag uitgroeien. Die wordt dan ook meestal minder vaak gesnoeid dan een haag.

Wanneer heg snoeien

heg snoeien

Door nieuwe scheuten van een heg te snoeien in augustus of begin september, hou je hem de hele winter netjes. Dat kan ook, want in augustus is de groei van houtige planten voor een groot deel afgeremd. Door heggen in deze laatste zomermaand te snoeien, zorg je er verder voor dat de struiken de knoppen voor het nieuwe jaar gaan produceren.

Heg snoeien winter?

Als je wil dat je heg aantrekkelijk is voor dieren, kun je hem beter niet in de winter snoeien. De kans is dan namelijk groot dat je bessen en zaden wegknipt, evenals de eitjes van overwinterende insecten. Bovendien kan een heg door wintersnoei zo sterk gaan groeien dat hij te rommelig wordt.

Heg snoeien: stap voor stap

De meeste vogels zijn inmiddels wel uitgebroed, maar controleer je heg voor de zekerheid voor je gaat snoeien! Daarna is dit de juiste aanpak:

Stap 1: heg beoordelen

heg snoeien in augustus

Kies een droge, liefst bewolkte dag uit en beoordeel je heg. De meeste aanwas zit aan de bovenkant van gevestigde heggen, de zij- en onderkanten zijn dunner en minder sterk.

Stap 2: heg grof snoeien

Gebruik een snoeischaar of takkenschaar om de sterkste rechte scheuten terug te knippen tot twee of drie knoppen boven het groeipunt van waar ze afgelopen lente begonnen met groeien.

Stap 3: heg scheren

heg snoeien

Knip de dunnere, zachte aanwas aan de boven- en zijkant met een heggenschaar of hegtrimmer om een grofweg plat oppervlak te maken. Zorg voor dit zogeheten scheren van je heg dat je stabiel staat en draag beschermende kleding (handschoenen, bril, gehoorbeschermers) als je elektrisch gereedschap gebruikt.

Stap 4: dichte haag maken

Controleer of de bovenkant van de heg vlak is en gebruik een snoeischaar om de stukken weg te knippen die na het scheren zijn overgebleven. Snoei deze terug tot sterke, gezonde scheuten zodat er zijtakken kunnen ontstaan. Dit maakt je heg voller en dichter.

Stap 5: snoeiafval composteren

Doe een stapje terug en bekijk het resultaat. Knip de heg zo nodig bij met snoeischaar of takkenschaar. Verwerk de snoeiresten tot compost, maar vermijd stelen met doornen, want die composteren niet zo goed.

Meer snoeien

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 03/2024

Gardeners’ World 03/2024

Bestel nu