Het is mei! Vogels zijn druk bezig hun jongen te voeden, terwijl bestuivers zoals hommels, vlinders en zweefvliegen profiteren van de milde omstandigheden en de overvloed aan bloemen. Het is ook de periode waarin vogels als zwaluwen terugkeren en egels weer uit hun winterslaap komen. Wat kun je voor al deze dieren doen? Ontdek hoe je kunt tuinieren voor de natuur in mei.
Lees verder na de advertentie
1. Snoei je heg nog niet
Door het warmere weer en het vele water van de afgelopen tijd groeien hagen gigantisch. Wordt jouw heg een weelderig geheel met scheuten die alle kanten op groeien? Pak dan niet de snoeischaar. Voor nestelende vogels is zo’n heg een heel fijn onderkomen. Kun je echt niet wachten? Controleer je hagen dan nauwkeurig en gebruik handgereedschap.
Wekelijks tuinadviezen in je mail
Iedere week fijne tuinadviezen en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
2. Maai mei niet
En mocht je dan toch bezig zijn om dingen niet te doen: maai ook je gras niet. Hiermee geef je verschillende bloemen de kans om in bloei te komen, en hiermee insecten te voorzien van nectar.
3. Vogels voeren
In de lente kun je vogels heel goed bijvoeren. Laat bijvoorbeeld levende of gedroogde meelwormen in je tuin. Deze bevatten veel eiwit, waar vogels veel behoefte aan hebben tijdens het broedseizoen. Bijvoorbeeld merels, roodborstjes, pimpelmezen en huismussen houden hiervan. Ze kunnen ze ook meenemen voor hun jongen, als er weinig rupsen zijn. Voorkom dat meelwormen op de grond terechtkomen, omdat egels ze ’s nachts kunnen opeten – meelwormen zijn gevaarlijk voor egels.
4. Maak een insectenhotel of schuilplaats
Kleine stapeltjes met takken en stenen, een takkenril, een stapel boomstammen, een insectenhotel: allemaal manieren om insecten, kleine ongewervelden (duizendpoten, loopkevers), amfibieën en zelfs kleine zoogdieren onderdak te bieden. Hier kunnen ze overdag schuilen, om ‘s nachts slakken en andere onwelkome gasten te verorberen.
5. Kweek planten voor bestuivers
Plant nectar- en stuifmeelrijke planten en kruiden, zoals komkommerkruid, bieslook, lavendel, kattenkruid, rozemarijn en oregano. Hiermee help je bestuivers!
Lees ook: 12 nectarrijke bloemen voor bestuivers
6. Haal niet al het onkruid weg
Laat wat onkruid staan, zoals paardenbloemen, om voedsel te bieden aan dieren in het wild. Sommige soorten leggen eieren op de bladeren, terwijl andere zich voeden met hun nectar en stuifmeel.