Tuinieren voor de natuur in mei: dit kun je deze maand doen

Linda Passies
|
11/05/2023
paardenbloem tuinieren voor de natuur in mei

Het is mei! Vogels zijn druk bezig hun jongen te voeden, terwijl bestuivers zoals hommels, vlinders en zweefvliegen profiteren van de milde omstandigheden en de overvloed aan bloemen. Het is ook de periode waarin vogels als zwaluwen terugkeren en egels weer uit hun winterslaap komen. Wat kun je voor al deze dieren doen? Ontdek hoe je kunt tuinieren voor de natuur in mei.

Lees verder na de advertentie

1. Snoei je heg nog niet

heg niet snoeien

Door het warmere weer en het vele water van de afgelopen tijd groeien hagen gigantisch. Wordt jouw heg een weelderig geheel met scheuten die alle kanten op groeien? Pak dan niet de snoeischaar. Voor nestelende vogels is zo’n heg een heel fijn onderkomen. Kun je echt niet wachten? Controleer je hagen dan nauwkeurig en gebruik handgereedschap.

Wekelijks tuinadviezen in je mail

Iedere week fijne tuinadviezen en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

2. Maai mei niet

Lees verder na de advertentie

Een pad door lang gras maaien
Maai een pad door lang gras.

En mocht je dan toch bezig zijn om dingen niet te doen: maai ook je gras niet. Hiermee geef je verschillende bloemen de kans om in bloei te komen, en hiermee insecten te voorzien van nectar.

3. Vogels voeren

meelwormen

In de lente kun je vogels heel goed bijvoeren. Laat bijvoorbeeld levende of gedroogde meelwormen in je tuin. Deze bevatten veel eiwit, waar vogels veel behoefte aan hebben tijdens het broedseizoen. Bijvoorbeeld merels, roodborstjes, pimpelmezen en huismussen houden hiervan. Ze kunnen ze ook meenemen voor hun jongen, als er weinig rupsen zijn. Voorkom dat meelwormen op de grond terechtkomen, omdat egels ze ’s nachts kunnen opeten – meelwormen zijn gevaarlijk voor egels.

4. Maak een insectenhotel of schuilplaats

de tuin in week 43: insectenhotel maken

Kleine stapeltjes met takken en stenen, een takkenril, een stapel boomstammen, een insectenhotel: allemaal manieren om insecten, kleine ongewervelden (duizendpoten, loopkevers), amfibieën en zelfs kleine zoogdieren onderdak te bieden. Hier kunnen ze overdag schuilen, om ‘s nachts slakken en andere onwelkome gasten te verorberen. 

5. Kweek planten voor bestuivers

Honingbij op lavendel in cottagetuin bij tuinieren voor de natuur in mei.

Plant nectar- en stuifmeelrijke planten en kruiden, zoals komkommerkruid, bieslook, lavendel, kattenkruid, rozemarijn en oregano. Hiermee help je bestuivers!

6. Haal niet al het onkruid weg

paardenbloem tuinieren voor de natuur in mei

Laat wat onkruid staan, zoals paardenbloemen, om voedsel te bieden aan dieren in het wild. Sommige soorten leggen eieren op de bladeren, terwijl andere zich voeden met hun nectar en stuifmeel.

Meer tuinieren voor de natuur in mei:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu