Dit kun je allemaal snoeien in november (en dit niet)

Helga Kluiter
|
20/11/2023
Perenboom snoeien wanneer

Loofbomen worden in november in rap tempo kaal. Het voordeel hiervan is dat je goed ziet welke stengels en takken van fruitbomen en -struiken gesnoeid moeten worden. Door te snoeien in november houd je je fruitproductie komend seizoen op peil.

Lees verder na de advertentie

Appelbomen snoeien

Appelboom snoeien in de winter

Het is goed om appelbomen twee keer per jaar te snoeien – tijdens het rustseizoen (vanaf de bladval tot het voorjaar) en nogmaals halverwege de zomer. Drastische snoei in het rustseizoen zorgt voor krachtige nieuwe aanwas in het voorjaar. Dun in de rustperiode overtollige takken en vruchtsporen uit en haal beschadigde en zieke takken weg. Kort lange takken tot de helft in.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week de beste tuintips van dat moment in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Snoeien in november

Lees verder na de advertentie

perenboom snoeien in november

Veel fruitgewassen houd je productief door vruchtsporen te snoeien. Bij andere gewassen moet je juist de oude takken die vrucht hebben gedragen verwijderen.

  • Snoei bij perenbomen de sterkste zijscheuten (die dit jaar zijn ontstaan) terug tot op twee of drie knoppen en kort de hoofdtakken tot de helft in. Verwijder verder de dunste takken om de energie naar vruchtsporen te leiden.
  • Snoei alle stengels van bramen die dit jaar vrucht hebben gedragen tot de grond terug. Laat vier sterke, nieuwe stengels staan en bind die aan.
  • Bij kruisbessen snoei je de oudste takken die vrucht hebben gedragen tot de grond terug. Laat maximaal zeven sterke, jonge takken staan.
  • Snoei een derde van de oudste aanwas van kiwi’s tot vlak bij de hoofdstam weg. Snoei alle overige zijscheuten tot op vier of vijf knoppen terug.

Meer planten die kunt snoeien in november

Kweepeer
Kweepeer
  • Dun indien nodig de kroon van bladverliezende bomen uit. Verwijder hierbij een paar grotere takken in de kroon om meer licht bij het blad te laten komen. Doe dit slechts een keer in de drie tot zes jaar.
  • Kort takken van de kweepeer (Cydonia, zie foto) tot een derde van hun lengte in. Dun zwakke takken uit om de boom te openen en de kans op bladvlekkenziekte te verkleinen.
  • Streef bij de mispel naar een open, regelmatig takkengestel. Snoei lichtjes, verwijder zieke en dode takken. Snoei volwassen bomen niet te drastisch.

Niet snoeien in november

Loodglans herkennen

Houd er rekening mee dat in het rustseizoen het sap zich uit de stengels en knoppen terugtrekt, dus grote snoeiwonden genezen vaak langzamer.

  • Nu loofbomen en struiken snel kaal worden, zijn bessen, gekleurde stengels, groenblijvers en zaadhoofden goud waard. Snoei die niet, want hierdoor is je tuin tot het einde van de winter het aanzien waard.
  • De snoeiwonden van pruimen, kwetsen en kersen zijn ‘s winters gevoelig voor infectie door loodglans (zie foto). Snoei deze bomen bij voorkeur in juli of augustus, wanneer de snijvlakken snel genezen.
  • Als je nu lavendel snoeit, loop je het risico dat kou en vorst de struik binnendringen en doden. De topgroei fungeert als isolatie.
  • Wacht tot de Forsythia heeft gebloeid en snoei daarna pas een derde van de oudste stengels weg.
  • Abutilons zijn slechts matig vorstbestendig, dus wacht met snoeien tot april.

Meer snoeien

Meer lezen over:
Snoeien November
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu