Mulchen met wol: dit zijn de voordelen (plus één nadeel)

Linda Passies
|
09/03/2023
wol mulch tuin

Mulchen is de grond rondom je planten bedekken met een extra laag. Die laag kan bestaan uit bijvoorbeeld grind, compost of … wol! Gardeners’ World-hoofdredacteur Anne gebruikt al jaren schapenwol in haar tuin. In dit artikel lees je over de voordelen van schapenwol in je tuin (en één nadeel).

Lees verder na de advertentie

Anne merkte jaren geleden dat haar schoonvader de wol van zijn schapen niet kwijtraakte. Ze begon te experimenteren met dit organische materiaal, en noemt het inmiddels goud voor haar tuin.

Schapenwol houdt vocht vast

Als je wol verdeelt op de grond tussen de planten, zorgt het ervoor dat vocht niet verdampt. Het houdt bovendien vocht vast, waardoor je planten minder snel uitdrogen. 

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Wol brengt voeding in de grond

mulchen met wol

Schapenwol bevat voedingsstoffen zoals stikstof, kalium en fosfaat. De wol zal langzaam vergaan en deze voedingsstoffen in de grond brengen. Wol is ook als korrelvorm verkrijgbaar als meststof. 

Wol weert reeën

Een heel specifieke toepassing dit: reeën houden niet van de geur van schapenwol. Heb je een tuin in of dicht bij een bos, dan helpt het je planten te beschermen tegen reeënvraat. Landgoed De Wiersse gebruikt daarom wol bij nieuwe aanplant in het bos.

Schapenwol stopt slakken

Als je de wol als een soort kraag om de planten heen legt, help je de plant ook beschermen tegen slakken. Slakken kruipen namelijk niet zo graag over wol heen. 

Nadeel: slakken schuilen onder wol

wol rondom planten

In heel natte periodes heb je kans dat slakken juist onder de wol gaan zitten. Dan wordt het een soort slakkenverzamelplek. Als je er tijd voor hebt, kun je dit in je voordeel gebruiken. Regelmatig de schapenwol optillen om op slakkenjacht te gaan. 

Zo kun je schapenwol nog meer gebruiken in je tuin

Behalve voor mulch kun je schapenwol ook als eerste laag in een verhoogd (moestuin)bed gebruiken, zoals hoofdredacteur Anne doet. Doordat je er compost of aarde overheen legt, levert het qua volume niet veel op. Maar door de vochthoudende en voedzame werking is het een waardevolle toevoeging. Bovendien houdt de wol de grond luchtig. 

Ook leuk om te zien: je mulch zul je moeten delen met de vogels uit de buurt. Zij gebruiken het graag als nestmateriaal.

Waar vind je schapenwol?

Op dit moment is er sprake van een woloverschot, en wordt veel wol helaas verbrand. Informeer dus zeker bij boeren in je buurt of je wellicht een partij wol mag overnemen.

En heb je geen boer in de buurt (of in je familie): Jennita van Plukatelier verkoopt in haar webshop wol van de schaapskudde van haar vriend Daniël. Bij Bio-Kultura vind je gevilte schapenwol op rol.

Lees meer over mulchen en vocht vasthouden:

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu