Dit is waarom je beter geen groene aardappel kunt eten

Groene aardappel

Het is geweldig om je eigen aardappelen te kweken. Maar voordat je ze gaat bereiden, is het wel goed om even te checken hoe je aardappels eraan toe zijn. Zien ze letterlijk groen? Dan kun je het er beter niet op wagen. Dit is waarom je beter geen groene aardappel kunt eten.

Lees verder na de advertentie

Familie: Solanum of nachtschade

Aardappelen aanaarden

De aardappelplant (Solanum tuberosum) behoort tot de familie van de nachtschade ofwel Solanum. Ook tomaten en paprika behoren tot deze familie. De eetbare delen van de aardappelplant zijn de ondergrondse knollen die wij kennen als aardappelen. Deze knollen zitten boordevol goede voedingsstoffen, zoals vezels, antioxidanten, vitaminen en mineralen. Maar alle groene delen van de nachtschadefamilie bevatten solanine, een alkaloïde die giftig is. Dat geldt ook voor de groene aardappel.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort praktische tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Solanine in groene aardappel

Lees verder na de advertentie

Hoe komt het dat je soms een groene aardappel vindt tussen je oogst? Het antwoord daarop ligt in het bewaren van je aardappelen. Zo kan solanine zich ophopen in de knollen wanneer ze niet goed worden opgeslagen of aan licht worden blootgesteld. Het groen worden (het aanmaken van chlorofyl via fotosynthese) is een teken dat de aardappel veel solanine bevat en dat je hem dus beter niet kunt eten. Door je aardappelen op te slaan op een donkere, koele en droge plaats verklein je de kans dat je oogst groen wordt. Lees meer over het veilig bewaren van aardappelen in dit artikel van het Voedingscentrum.

Is groene aardappel giftig?

aardappelen kweken in de volle grond

Hoe erg is het dan om groene aardappel te eten? Dit verschilt per geval, maar mogelijke gevolgen zijn misselijkheid, buikpijn, overgeven en diarree. Soms zijn de gevolgen nog heftiger en moet er een ziekenhuisbezoek aan te pas komen. Voor meer informatie over de effecten van solanine, kun je terecht bij dit artikel van het Voedingscentrum over solanine en tomatine. Controleer dus altijd je piepers, gooi groene exemplaren weg en geniet van je verse en gezonde oogst!

Lees meer over aardappels kweken

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu