Sla zaaien in augustus om te oogsten in het najaar

Helga Kluiter
|
30/07/2021
sla zaaien in augustus

Het zaaiseizoen in de moestuin is nog lang niet voorbij! Sla zaaien in augustus kan namelijk nog prima, evenals andere saladegroenten – zoals rucola, lenteuitjes, radijs, mibuna, mizuna, bladmosterd, veldsla en snijbiet. Zo oogst je tot ver in het najaar nog verse groenten uit je tuin.

Sla zaaien augustus

Augustus is een goed moment om nog een nieuwe portie sla te zaaien. Een voordeel van deze late zaai is dat de plantjes niet zullen doorschieten. Houd de jonge plantjes wel uit de hete, felle middagzon, om te voorkomen dat het blad verbrandt.

Sla zaaien, stap voor stap

sla zaaien in augustus
  1. Vul zaaibakken met losse zaaimodules met een laag universele potgrond. Druk de grond goed aan om luchtbellen te verwijderen, zodat de grond later niet zal inklinken.
  2. Zaai een paar zaadjes op het oppervlak van iedere zaaimodule en bedek ze met een dun laagje gezeefde potgrond of vermiculiet.
  3. Plaats de tray in een ondiepe bak met lauw water zodat de grond zich volzuigt met water zonder de zaadjes te verstoren.
  4. Plant de zaailingen uit zodra ze groot genoeg zijn.
  5. Wees niet bang dat de sla zal doorschieten, dat gebeurt niet met sla die eind zomer wordt gezaaid.

Doe meer in de moestuin

Helga KluiterKon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar heeft als laatbloeier toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 10/2023

Gardeners’ World 10/2023

Bestel nu