Er is niets zo leuk als op pad gaan. Steden bezoeken, lekker eten en inspiratie opdoen. Helemaal als je daarbij je groene hart kunt ophalen en thuis kunt komen met bijzondere plantenschatten. Met de actieradius van haar elektrische auto in ogenschouw genomen, gaat Anne Wieggers dan ook lekker een paar dagen op pad naar de meest zuidelijke provincie van Nederland: Limburg.
Lees verder na de advertentie
Kwekerij Bastin
Mijn eerste stop is meteen de plek waar ik het meest naar uit heb gekeken, want er is geen kwekerij die zo’n vakantiegevoel geeft als Bastin. Te midden van de romantische heuvels ruik je de kwekerij eerder dan je hem ziet: Het heerlijke parfum van lavendel hangt in de lucht. Ik wandel de hoek om, zie een bloemenzee met een haast onwerkelijk grote toef vlinders erboven, en ben heel blij nog maar eens van de daken te kunnen schreeuwen hoezeer tuiniers deze bijzondere plek moeten opzoeken.
Roger en Linda Bastin zijn namelijk echte experts op het gebied van mediterrane planten, met een ongekend mooi assortiment aan lavendel, kruiden, salvia’s en eigenlijk alle planten waar je als tuinliefhebber gelukkig van wordt. Ik moet mijn neiging rond te huppelen dan ook bedwingen.
Alles wordt onbespoten en ambachtelijk opgekweekt. Het zijn met recht sterke, gezonde planten te noemen en ik spreek uit ervaring wanneer ik zeg dat een plant van Bastin zeer zelden het loodje legt, in tegenstelling tot zijn tuincentrum-lookalike. Met een auto vol planten en de geur van lavendel – ik kon het niet laten – vertrek ik naar mijn volgende stop. De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.
Openingstijden woensdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur
Locatie Nieuwenhuysstraat 29, 6336 XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth) Limburg
Website www.bastin.nl
Wilde Planten Kwekerij
Vlak bij Bastin, in Cadier en Keer, ga ik op zoek naar de kwekerij van Yvonne Velthuis. Ik mag langskomen op een dag dat ze normaal gesloten is, waardoor het even zoeken is. Ze heeft haar kwekerij aan huis, en het bord dat normaal op de stoep prijkt, staat er vandaag niet. Aan de vrolijke, inheemse bloemen die het hekje rondom haar voortuin doorpiepen, weet ik het te vinden: dit kan niet missen!
Yvonne is hier begonnen met kweken nadat ze zelf een hiaat opmerkte in het aanbod van planten toen ze haar eigen tuin wilde vullen met inheemse bloemen. Vanuit een ‘dan doe ik het zelf wel’-gedachte ontstond deze charmante parel van een kwekerij. Het eerste dat mij opvalt, is de grote hoeveelheid rupsen die hier en daar een knabbeltje neemt. Want hoe prachtig vlinders op drachtplanten ook zijn, zonder waardplanten geen rupsen, en zonder rupsen geen vlinders.
Op zaterdagen kun je haar bezoeken, waarbij ze ook nog een enorme bak kennis en kunde voor je beschikbaar heeft. Een echte aanrader. Met twee bijzondere eetbare plantjes onder de arm vertrek ik met een grijns van oor tot oor naar een naburige pluktuin.
Openingstijden half maart tot en met november elke zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Daarbuiten is de kwekerij altijd te bezoeken op afspraak.
Locatie Pastoor Kikkenweg 28, 6267 NK Cadier en Keer, Limburg
Websitewww.wildeplantenkwekerij.nl
De Groene Bloem
Bovenop de Cauberg in het dorpje Vilt, in een prachtige omgeving vol historische panden – het vakantiegevoel blijft hoogtij vieren – opent zich voor mijn neus plotseling een bloemenveld. Ik ben gearriveerd bij De Groene Bloem, een pluktuin met alleen maar schone bloemen.
Dit klinkt logisch, want wat is dan een ‘vieze bloem’? De term ‘schoon’ raakt steeds meer ingeburgerd als het gaat om onbespoten bloemen. Tenzij ze een biologisch keurmerk hebben, zijn de bloemen die je in de winkel koopt namelijk helaas meestal behandeld met pesticiden. Dat maakt een bloemig presentje toch wat minder romantisch. Zo dus niet bij De Groene Bloem.
Berbke kweekt hier sinds 2019 een weelderig assortiment aan bloemen, die, zo valt me op als ik rondkijk, ook nog geliefd zijn bij vlinders en bijen. Vergeet dus vooral niet een emmer mee te nemen als je op pad gaat, zodat je met een vrolijk bosje weer door kunt rijden.
Openingstijden Zelfpluk vanaf 1 juli elke vrijdag van 14.00 tot 16.30 uur.
Locatie Geulgracht 11a, 6325 AM Berg en Terblijt, Limburg
Websitewww.degroenebloem.nl
Instagram @degroenebloem
Na nog geen twintig minuten rijden kom ik aan in Maastricht, waar ik de nacht doorbreng. Mijn tip: mis het Bonnefantenmuseum niet en haal je hart op aan de grote hoeveelheid vintagewinkels, om daarna moe maar voldaan op een van de vele mooie terrassen die de stad rijk is neer te strijken om de avond in te luiden.
Wonderwoud Planten
De volgende dag breng ik een bezoek aan Wonderwoud, dat mij werd aangeprezen als een ‘juwelier voor kamerplanten’. Die term wierp wat vraagtekens bij mij op, maar nu ik naar binnen wandel begrijp ik het meteen. Zelden zag ik planten die zo gezond en zo mooi zijn opgesteld als hier. Grote bonus aan deze fijne plek is dat je er ook nog heerlijke koffie met zelfgemaakte zoetigheden kunt krijgen.
Openingstijden dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur, zondag van 12.00 tot 18.00 uur.
Locatie Boschstraat 75a, 6211 AV Maastricht, Limburg
Website www.wonderwoudplanten.com
Instagram @wonderwoud
Plantenasiel Maastricht
Hierna is het tijd voor een wandeling langs de Maas. Na zo’n kwartier slenteren langs het water kom ik op mijn bestemming: het plantenasiel van Maastricht. In een antikraakpand vlak aan het water tref ik Farah, die mij vertelt hoe dit asiel in elkaar steekt. En wat blijkt: ik ben op de meest sympathieke plek van Maastricht beland.
Vanuit de gedachte dat groen voor iedereen is, mogen mensen een plantje komen adopteren voor spotprijzen. Wanneer iemand niet meer voor haar of zijn plant kan zorgen, zijn ze welkom hem te komen brengen.
In een quarantainehoek zie ik planten staan die het niet zo fijn hebben gehad bij hun vorige baasje. Met schilderstape is op de grond om ze heen aangegeven hoeveel afstand ze moeten bewaren van hun buren, wat eraan scheelt en hoe ze behandeld moeten worden om weer fit te zijn voor een tweede leven bij een nieuw baasje.
Planten weggooien is onzin, aldus het plantenasiel, en daar ben ik het roerend mee eens. Kinderen krijgen een gratis plantje, want ja, met groen kun je niet vroeg genoeg beginnen, aldus Farah. Wat een geweldige opsteker is deze plek.
Openingstijden zaterdagen van 10.00 tot 15.00 uur.
Locatie Griend 2, 6221 AJ Maastricht, Limburg
Website www.plantenasielmaastricht.nl
Instagram @plantenasiel_maastricht
Marres Kitchen: lunchen in een geheime stadstuin
Om deze mooie dagen goed af te sluiten is het een aanrader om onder de ronde poort aan de Capucijnenstraat 98 door te lopen. Je stapt dan vanuit de drukte zo de prachtige stadstuin van Marres binnen. Met ongeveer 1000 m2 is dit de grootste openbare tuin van Maastricht.
Het huis van Marres en de tuin werden in 1680 gebouwd in opdracht van Henricus Thisius van Ingenop, de toenmalige burgemeester van Maastricht. Het huis was tussen 1901 en 1968 in het bezit van de brouwersfamilie Marres. De Marreskinderen speelden er in het groen, de liefde werd er gevierd tijdens bruiloften en de bewoners verbouwden de grond voor fruit en groenten. Sinds de oprichting van Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur (ook een aanrader!) in 1998 zijn het huis en de tuin openbaar toegankelijk.
Er worden door Marres Kitchen heerlijke gerechten geserveerd die mij volledig in de vakantiesfeer houden, want alles is mediterraan.
Openingstijden van dinsdag tot en met zondag van 12.00 tot 22.00 uur: om de tuin te zien en lekker te eten.
Locatie Capucijnenstraat 98, 6211 RT Maastricht, Limburg
Website www.marres.org/stadstuin
Instagram@marreskitchenofficial