Groen Gent: tips voor een duurzaam weekend weg
Er is iets bijzonders gaande in Gent en omstreken. Je struikelt er namelijk over de inheemse bloemenperkjes, je plukt vijgen, appels en peren in een parkje pal naast de beroemde Sint-Baafskathedraal, en er zitten bovengemiddeld veel duurzame, groene en bovendien leuke mensen, met evenzoveel geweldige initiatieven. Al jaren kom ik er en altijd denk ik: kijk, zo kan het ook. Dit zijn mijn tips voor Gent.
Goede combinatie van groen en cultuur
Gent combineert groen en cultuur zo geweldig, dat het alles heeft voor een duurzaam weekendje weg. Zo krijg je ook iemand mee die minder heeft met planten en duurzaamheid, maar wel blij wordt van geweldige musea, een monumentendichtheid zo hoog dat je niet weet waar je kijken moet, en een bruisende sfeer, want het is een echte studentenstad.
Pal naast Gent liggen kwekerijen die helemaal het einde zijn. En het fijne aan Gent is ook nog dat de stad te bereiken is met de actieradius van mijn elektrische auto. Hoog tijd dus om er eens inspiratie op te doen en een paar tips te delen.
Akker en Ambacht
Deze – bij gebrek aan beter woord – ‘winkel’ bevindt zich in een wijk van Gent waar je als gemiddelde toerist niet snel komt: de Brugse Poort. Het was vroeger een buurthuis, maar lijkt die functie nu heel veel meer te hebben dan ooit. In 2016 zette Jan Breyne zijn droom om in werkelijkheid: een winkel waar buurtbewoners zowel planten als alle boodschappen konden kopen. Dat is gelukt.
Co-operatie met duurzaam assortiment
Het is niet alleen een winkel, maar een co-operatie. Er zijn heel veel aandeelhouders en samen bepalen zij het assortiment. Is het niet duurzaam, eerlijk of ecologisch, dan is het er niet. Toch is het assortiment heel groot en divers.
Mijn eerste gevoel is er daarom dan ook een van enthousiasme, gevolgd door lichte jaloezie – ‘waarom heb ik niet zo’n buurtwinkel’ – gevolgd door een overvol mandje met niet alleen moestuinzaadjes, maar ook koperen slakkenringen, eco tandpasta, een geurig brood en tomaatjes. Die laatsten kwamen uit een kas in de buurt, die wordt verwarmd met restwarmte en waar biologisch wordt gekweekt. Het maakt de inhoud van je mandje des te fijner wanneer je dit soort informatie erbij krijgt.
Lees verder na de advertentie
Meer dan een winkel
Dat het niet alleen een winkel is, ervaar ik terwijl ik rustig aan het grasduinen ben tussen de spulletjes. De een na de ander komt binnen, kletst wat en helpt elkaar aan goede recepten. Zo waren de courgettes nog niet duurzaam te krijgen toen ik er was. Na een gesprekje ging de courgette-zoeker naar huis met een groene pompoen, die – aldus de zes aanwezigen in de winkel – ook goed in het recept zouden passen.
Om de hoek buiten, struikel ik ook nog over een assortiment duurzame bijen- en vlinderplanten, en mij wordt verteld dat de moestuinplantjes van eigen kweek zijn. En passant worden er een paar klanten geholpen met een gedegen tuinadvies, waarna ze met precies de goede planten naar de kassa lopen. Ik reken ook af, op naar het volgende adres. Vrolijk, onder de indruk, en toch ook nog steeds een beetje jaloers.
Locatie Meibloemstraat 86, 9000 Gent
Websitewww.akkerenambacht.be
Instagram@akker_en_ambacht
Stadsgroen rondom de Sint-Baafskathedraal
In de beroemde Sint-Baafskathedraal vind je het indrukwekkende Lam Gods, van de gebroeders Van Eyck. En toch ligt er pal naast de kathedraal iets waar ik nog veel gelukkiger van word: een parkje met heel veel fruitbomen, wilde bloemen, picknicktafels en speelgelegenheid. Alles kan vrij geplukt worden. Spelende kinderen, omgeven door vlinders en vers fruit, te midden van een drukke stad: als we dat nu eens overal zouden realiseren, zouden België en Nederland er met sprongen op vooruit gaan.
Je zou denken dat zoiets unieks alleen pal in het centrum te vinden is, maar in Gent hebben ze het dik in orde: overal zie je boomspiegels vol inheems groen, en er zijn 30 ‘Plukplekken’ in kaart gebracht waar je zelf je maaltje bij elkaar scharrelt.
Blommm
“Veld – Velo – Vaas” staat er op de gevel van deze ontzettend mooie bloemist/duurzame winkel vlakbij de Vrijdagmarkt in de Waaistraat. Deze drie woorden zeggen alles over de missie van Blommm. Alle bloemen die hier verkocht worden, komen van vlakbij, worden zodra ze binnen zijn geschikt en gaan vervolgens direct mee met de fietskoerier naar degene die het geluk heeft een boeketje te mogen ontvangen.
Goed voor biodiversiteit én de kweker
Alle kwekers waar Blommm mee samenwerkt telen op zo’n manier dat het de biodiversiteit ten goede komt. Er zijn goede afspraken onderling, want er wordt op alle mogelijke manieren eerlijk gewerkt. De kweker krijgt wat zij of hij echt verdient. Bij Blommm kun je ook altijd even komen aanwaaien (toepasselijk, in de Waaistraat) om zelf iets uit te zoeken.
De seizoenen beleven via je bosje bloemen
Ze hebben daarnaast een ‘boeketje van de dag’ met bloemen die op dat moment vol in het seizoen zijn en van het land komen. Dit biedt hartje stad een prettige blik op wat er op het platteland vlakbij gebeurt. Je beleeft de seizoenen als het ware via je bosje bloemen. Ook buiten het verse bloemenseizoen kun je terecht bij Blommm. Het staat er helemaal vol met droogbloemen in de mooiste en zachtste kleuren.
Ik had hier nog uren kunnen rondhangen, maar dat was niet goed voor mijn portemonnee geweest, want in ieder hoekje zag ik iets waar ik enthousiast van werd. Na een heel gezellig en fijn gesprek – en ik geef het toe, een bestelling van een grote droogkrans en een bloemenkammetje voor mijn dochter – ging ik er snel vandoor.
Locatie Waaistraat 4, 9000 Gent
Websitewww.blommm.be
Instagram@blommm.be
De Verwildering
Op een kleine twintig minuten rijden van het centrum van Gent bevindt zich een kwekerij waarvan ik zo gelukkig werd, dat ik er het liefst een tentje had opgezet om er een paar dagen te blijven kamperen. Michiel en Julie zijn hier vier jaar geleden deze groene droom gestart en dat voelt heel kort als je er rondkijkt. Groen heeft die gave: het lijkt wel alsof de prachtige planten er altijd gestaan hebben.
Briljant assortiment
Het assortiment van deze kwekerij is briljant. Van echte voedselbosplanten – die je een stukje verderop in volle wasdom kunt bewonderen – eetbare bloemen en geneeskrachtige kruiden, tot heel veel soorten tomaten, omdat Michiel dit jaar helemaal los ging in de poly tunnel.
Michiel en Julie wonen aan de overkant van de kwekerij, wat betekent dat ze moeten uitkijken niet altijd maar door te werken. Maar, geeft Julie aan, ze vinden dit werk ook wel zo geweldig dat ze er altijd energie van krijgen. Als stel en zakenpartners tegelijk vullen ze elkaar perfect aan, en dat merk je.
Kalkoenen als grasmaaiers
Tijdens de wandeling over de kwekerij komen we een paar enorme kalkoenen tegen. Michel heeft daar een leuke reden voor: “Deze kalkoenen maaien het gras. Kippen zouden dat kunnen doen, maar die maken diepe kuilen. Deze imposante vogels maaien enkel het gras.” Al met al kom ik tot de conclusie dat ik hier zeker terugkom.
De Verwildering is open op zaterdagen en Michiel geeft er rondleidingen, die ik van harte kan aanbevelen. Ze kweken duurzaam, turfvrij en onbespoten, dus ga er vooral naar hartenlust winkelen. Ze zijn tot eind juni open, en dan in het najaar weer. Houd ook vooral de workshops in de gaten. Met een doosje vol plantjes stap ik weer in de auto. Je gaat gegarandeerd geïnspireerd en een stukje wijzer naar huis.
Locatie Poekstraat 19, 9921 Vinderhoute
Websitewww.deverwildering.be
Instagram@deverwildering
Kwekerij KWEEK
Heleen Calcoen volgde de opleiding ‘Biologische landbouw’ nabij Gent, was in de leer bij Peter Bauwens (van Kwekerij De Nieuwe tuin) en is nu zelf een kwekerij begonnen. Ik ben daar maar wat blij mee, want samen met een groot aantal mede-moestuiniers had ik een behoorlijke paniekreactie op het feit dat De Nieuwe Tuin stopte (Peter Bauwens is met pensioen maar geeft nog wel lezingen).
Kwekerij KWEEK vult dit gat met verve en richt zich op de moestuinier die geen landgoed, maar een gemiddelde tot kleine (stads)tuin tot haar of zijn beschikking heeft. Ideaal dus voor de meeste mensen in België en Nederland.
Koop online of op tuinbeurzen
Alle zaden zijn online te bestellen. Van tomaten die klein blijven, tot mini-pompoenen, -aubergines en -meloenen die in potten of bakken kunnen worden gekweekt, tot zaden van echte moestuinbloemen zoals goudsbloemen, zonnebloemen, Oost-Indische kers en Lathyrus: Heleen heeft ze allemaal.
Ze kweekt ook haar eigen plantjes op, die ze verkoopt op tuinbeurzen, zoals Kalmthout, Beervelde en Hex. Kijk op die momenten vooral naar haar uit, want haar plantjes zijn sterk, gezond, groeien in turfvrije (zelfgemaakte!) potgrond en zijn in plasticvrije potjes gekweekt. Momenteel zit ze nog op een tijdelijke plek, maar over een tijdje verhuist ze met kwekerij KWEEK naar een eigen stukje land, dus uitbreiding hangt in de lucht! Tegen die tijd zijn wij de eersten die op de stoep staan om te zien hoe het haar vergaat.
Websitewww.kweek.gent
Instagram@kweek.gent
Nog meer tips voor Gent
Gent heeft een gigantische hoeveelheid monumenten. Nu hebben wel meer steden dat, maar wat zo plezierig is aan Gent, is dat ze een uitgebreid lichtplan hebben opgesteld. Dit betekent dat er goed is gekeken naar hoe al die mooie kerken, pakhuizen en natuurlijk het kasteel Gravensteen zo goed mogelijk tot hun recht komen in het donker. Het resultaat: avondwandelingen zijn er geweldig. Het lijkt wel een aaneenschakeling van mooie ansichtkaarten.
Al met al is Gent een van mijn favoriete steden en ik hoop dat velen van jullie ook op ontdekking uitgaan. Deze stad bewijst dat je niet ver van huis hoeft te reizen om echt geïnspireerd weer thuis te komen.