Helenium vermeerderen: stekken en scheuren van zonnekruid

Linda Passies
|
17/11/2023
Afbeelding voor Helenium vermeerderen: stekken en scheuren van zonnekruid

Helenium, oftewel zonnekruid, is een plant waar je sowieso blij van wordt. Het is een mooie toevoeging aan je nazomertuin en de verzorging is niet ingewikkeld. Kortom: van zo’n plant wil je meer exemplaren hebben! Gelukkig is Helenium vermeerderen niet moeilijk.

Lees verder na de advertentie

Heleniums kun je op twee manieren vermeerderen: door te scheuren of te stekken.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Helenium scheuren

helenium scheuren vermeerderen

Het scheuren van zonnekruid doe je in de lente of de herfst. Hiervoor heb je een volwassen plant nodig. Je graaft de kluit op, en splijt hem met een spade doormidden. Grote kluiten kun je zelfs in meerdere delen verdelen.

Lees verder na de advertentie

Na het scheuren kun je de verschillende delen opnieuw uitplanten. Voeg compost toe aan het plantgat om de nieuwe plant een vliegende start te geven.

Helenium stekken

helenium sahin's early flowerer

Het is ook mogelijk om zonnekruid te stekken. Dit doe je in het voorjaar, als er nieuwe scheuten zijn ontstaan.

Op het moment dat de plant boven de grond komt, neem je stekken van deze nieuwe scheuten. Deze heten ook wel basisstekken. Je snijdt een scheut helemaal bij de basis af en zet hem vervolgens in een potje met zaai- en stekgrond of goed drainerende potgrond.

Om te zorgen dat de stek niet uitdroogt, zet je het potje in een afgesloten kweekkasje of maak je een plastic zakje vast om de pot. Vergeet niet regelmatig te luchten, want schimmel ligt op de loer.

Helenium stek uitplanten

Zodra de pot doorworteld is, kun je de stek uitplanten. Je kunt dit makkelijk controleren door het potje om te draaien. Als je de wortels door de gaatjes onderin de pot ziet, is de pot doorworteld.

Meer lezen over Helenium:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu