Helenium planten: zo gemakkelijk is het

Linda Passies
|
08/11/2023
Helenium

Het najaar is de perfecte tijd om je tuin aan te pakken. Planten verplaatsen, nieuwe planten uitplanten: het liefst doe je dat in de herfst. En dat geldt ook voor het planten van Helenium, oftewel zonnekruid.

Lees verder na de advertentie

Helenium planten is niet moeilijk, volg simpelweg ons stappenplan.

Helenium planten: dit heb je nodig

helenium sahin's early flowerer
Helenium ‘Sahin’s early flowerer’

Om zonnekruid te planten, heb je weinig nodig. Je gebruikt een spade om een gat te graven, eventueel compost om de grond te verbeteren en uiteraard de plant(en) zelf.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week plantentips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Zonnekruid planten, een stappenplan

Kies allereerst een goede plek uit voor je zonnekruid. De planten doen het ’t beste op een plek in de volle zon, al is halfschaduw ook mogelijk. Belangrijk is ook de grond: lekker vruchtbaar, maar de grond moet water wel goed doorlaten. Helenium houdt niet van natte voeten.

Stap 1: graaf een gat

Graaf een ruim gat op de plek waar je de plant wil planten. Houd een groter gat aan dan de kluit van de plant of de pot waarin hij staat.

Stap 2: verbeter de grond

Voeg een beetje compost toe aan het plantgat. Dat verbetert de kwaliteit van de grond, want de drainage verbetert.

Stap 3: maak de wortels los

Zeker als de wortelkluit erg stevig is, is het verstandig om de wortels een beetje los te maken. Je kunt ze voorzichtig een beetje los trekken van de kluit. Zo zullen de wortels na het uitplanten sneller doorgroeien.

Stap 4: zonnekruid planten

Zet de plant in het gat, op dezelfde diepte als de plant in de pot zat. Vervolgens vul je het gat aan met aarde en stamp je het geheel voorzichtig aan.

Stap 5: water geven

helenium planten water geven

Geef de de Helenium ruim water na het planten. Dat is belangrijk voor de wortels én de grond, die zo de kans krijgt om goed rondom de wortels in te klinken.

Is het een droog najaar? Geef je plant dan af en toe water in de eerste periode na het planten.

Helenium planten in pot

Adam Frost plant helenium waltraut in pot_SC

Wil je zonnekruid in een pot planten? Dat kan. Houd dan een ruime pot aan en meng (turfvrije) potgrond met compost om de pot mee te vullen. Zet de plant net zo diep in de pot als hij stond, en geef na afloop goed water.

Meer lezen over tuinieren in de herfst:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu